Nebojte sa antikoncepcie: Má viac prínosov ako rizík

Hormonálna antikoncepcia je v skutočnosti bezpečná.
Zdroj: sxc.hu
2013-12-03 17:00:00

Prínosy používania kombinovanej hormonálnej antikoncepcie (HAK) prevažujú nad jej rizikami. Taký je záver prehodnocovania jej bezpečnosti Európskou liekovou agentúrou (EMA), ktorá sa zaoberala najmä rizikom vzniku krvných zrazenín. EMA začala prehodnocovanie vo februári na podnet Francúzska, jej závery sa teraz odošlú Európskej komisii, ktorá vydá konečné rozhodnutie.

"Záverom týchto zistení je, že prínosy kombinovanej HAK používanej na zabránenie neplánovaného tehotenstva, prevládajú nad možnými rizikami," informuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Zároveň sa potvrdila už známa skutočnosť, že používanie hormonálnej antikoncepcie mierne zvyšuje riziko vzniku zrazenín. Odporúča sa preto zvýšenie informovanosti žien a zdravotníckych pracovníkov o riziku vzniku tromboembolizmu.

Pacientky by mali vedieť o rizikách

Aj napriek tomu, že riziko vzniku zrazenín je podľa EMA nízke, pacientky majú byť o ňom informované a mali by vedieť rozpoznať jeho príznaky. Medzi tie patria silná bolesť alebo opuch dolných končatín, náhla nevysvetliteľná dýchavičnosť, zrýchlené dýchanie alebo kašeľ, bolesť na hrudi, slabosť alebo tŕpnutie tváre, rúk alebo nôh. "V prípade výskytu týchto príznakov je nutné okamžite vyhľadať lekára," upozorňuje ŠÚKL.

Pozor na fajčenie, nadváhu či migrény

Pri užívaní kombinovanej hormonálnej antikoncepcie je zároveň nutné poznať faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku tromboembolizmu. Ide o fajčenie, nadváhu, vyšší vek, opakované migrény, rodinné predispozície na vznik krvných zrazenín v relatívne nízkom veku, teda menej ako 50 rokov a dlhodobo zníženú pohyblivosť. Riziko vzniku krvných zrazenín v žilách je tiež vyššie počas prvého roka užívania antikoncepcie.

2013-12-03 17:00:00  |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia