Progresívna liečebná metóda kĺbov: Pozrite sa, ako sa dajú vyliečiť

Kmeňovými bunkami možno efektívnejšie liečiť bolesti kĺbov.
2013-05-02 13:00:00

Bolesti kĺbov možno liečiť vlastnými kmeňovými bunkami. Túto progresívnu liečebnú metódu ľudského pohybového aparátu 30. apríla na tlačovej konferencii v Bratislave prezentoval MUDr. Jaroslav Michálek z Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v Brne.

Je efektívnejšia a rýchlejšia

 "Kmeňové bunky u každého človeka slúžia ako obrovská zásobáreň pre ich obnovu. Získavajú sa z kostnej drene alebo tukového tkaniva a vstrekovaním putujú do kĺbu, kde obnovujú poškodenú chrupavku. Je to oveľa efektívnejšia a rýchlejšia liečba ako pri výmene umelého kĺbu," konštatoval skúsenosť Michálek, ktorý spolupracuje s medzinárodným konzorciom pre bunečnú terapiu a imunoterapiu.

Takéto má liečba ďalšie výhody

Podľa minuloročného výskumu konzorcia 275 pacientom vo veku od 20 do 85 rokov liečili 433 kĺbov (u jedného možno liečiť najviac 4 kĺby) a sledovali ich niekoľko mesiacov. Nezaznamenali u nich infekcie, horúčky, príznaky trombózy a ani žiadne iné závažné vedľajšie účinky.

 "Z tých 275 pacientov 44 % odporučili lekári umelý kĺb. Po liečbe kmeňovými bunkami už nemuseli ísť na operáciu a ich stav sa veľmi zlepšil. Každý druhý človek nad 50 rokov má artrózu kĺbov a určitý stupeň artrózy má každý nad 60 rokov. Bunečné terapie sú liečbou 21. storočia. Bunkový zákrok je záležitosť niekoľkých hodín a v USA ich už vykonali vyše milióna. Tento systém výrazne zlacňuje liečenie," dodal Michálek.

Zároveň pripomenul dlhú čakaciu dobu na výmenu kĺbu, rôzne komplikácie po operácii, problémy s chodením či dlhodobú rehabilitáciu. Výhodu liečby kmeňovými bunkami pre pacienta potvrdila aj Renáta Mihályová, riaditeľka petržalskej Nemocnice s poliklinikou Medissimo, ktorá ako jediná na Slovensku začína s touto metódou liečby.

"Pacient neabsolvuje drastický zákrok a jeho návratnosť do normálneho života je rýchlejšia. Používame vlastné bunky pacienta," uviedla Mihályová.

2013-05-02 13:00:00  |  Foto: Flickr.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia