Lekári varujú: Očkujte sa, inak môže opäť dôjsť k epidémii záškrtu

Očkujte sa proti záškrtu, inak hrozí opäť vznik epidémie.
2013-01-17 08:05:00

Slovenskí lekári upozorňujú, že v prípade zníženia očkovacej disciplíny by mohlo na Slovensku znova dôjsť k epidémii záškrtu (dyftérie). Toto bakteriálne ochorenie pritom na Slovensku naposledy zaznamenali v roku 1980.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedla predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková, pôvodcom záškrtu je baktéria Corynobacterium diphteriae. Tá produkuje toxín spôsobujúci závažné komplikácie ako sú zápal srdcového svalu, nervového tkaniva a obličiek.

Inkubačný čas záškrtu je veľmi krátky (1 až 4 dni), a preto sa epidémia v neočkovaných komunitách šíri veľmi rýchlo. Baktéria sa najčastejšie usádza na mandliach, menej často na sliznici nosa, hrtanu, očných spojivkách alebo koži.

Príznaky ochorenia

Prvé príznaky ochorenia sú podobné angíne, keď zvýšenú teplotu sprevádzajú bolesť v hrdle, problémy s prehĺtaním, nechutenstvo a malátnosť. Na postihnutých miestach sa objavia pablany, ktoré bránia dýchaniu a prehĺtaniu. V prvom štádiu sa dá toto ochorenie úspešne liečiť antibiotikami, niekedy však záškrt prerastie do zhubnej podoby a môže viesť až k úmrtiu pacienta.

Najlepšou prevenciou je očkovanie

Najúčinnejšou prevenciou pred týmto závažným ochorením je očkovanie, s ktorým sa na území bývalého Československa začalo v roku 1946 a v súčasnosti je povinné. Vďaka tomu sa záškrt na Slovensku od roku 1980 nevyskytol.

Najhoršia situácia je v Lotyšsku

Avšak v krajinách, kde zaočkovanosť nie je príliš vysoká, dochádza aj v 21. storočí k lokálnym epidémiám. V rámci Európskej únie (EÚ) je takýmto prípadom Lotyšsko, kde po zániku Sovietskeho zväzu došlo k rozpadu vakcinačných schém a v rokoch 1993 až 2001 tam zaznamenali takmer 1300 prípadov záškrtu. Od roku 2002 do roku 2012 to bolo ďalších 212 prípadov, z ktorých 18 sa skončilo úmrtím pacienta. Lotyšsko je tak jedinou krajinou EÚ, kde každoročne evidujú nové prípady tohto ochorenia.

Neprestávajte sa očkovať

Krištúfková preto varuje, aby sa ľudia na Slovensku neprestávali proti záškrtu očkovať, pretože by to mohlo viesť k rovnakej situácii, aká je v Lotyšsku.

"Ak sa teraz prestaneme proti tejto chorobe očkovať, tak o päť rokov vypukne epidémia záškrtu aj na Slovensku," upozornila.

2013-01-17 08:05:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia