Najhoršia diéta, na akú sa môžete dať: Čo s nami urobí jediná cigareta denne

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-30 12:00:00

Niektorí fajčiari veria, že na jednu cigaretu denne telo rýchlo zabudne. Netušia, ako veľmi sa mýlia. Britskí výskumníci odhalili kruté následky pravidelného „diétneho“ fajčenia.

Obmedziť fajčenie na jednu cigaretu denne nemôžete považovať za akúsi formu „zdravšej“ nikotínovej diéty. Ako zistili vedci z UCL Cancer Institute na University College London, už jediná cigareta denne výrazne zvyšuje zdravotné riziko – šanca, že budete trpieť kardiovaskulárnym ochorením alebo dostanete mŕtvicu, rastie o približne 50 percent. Zdravotný efekt je podobný, ako keď každý deň vyfajčíte škatuľku cigariet (20 cigariet).

Čítajte viac: Napraví škody spôsobené fajčením: Ovocie, ktoré dokáže zmierniť poškodenie pľúc

Cieľom nového výskumu je bojovať proti bežnému presvedčeniu, že menej cigariet zároveň znamená aj menšie zdravotné následky. Vedci analyzovali výsledky 141 doterajších štúdií, ktoré skúmali mieru zdravotného rizika pri fajčení jednej, piatich a dvadsiatich cigariet denne.

Nádej majú aj dlhoroční fajčiari

Závery jednoznačne hovoria v neprospech fajčenia. Mužom, ktorí fajčia jednu cigaretu denne, hrozí 46-percentné riziko, že budú trpieť ochorením srdca a s 25-percentnou pravdepodobnosťou bude ich príčinou smrti porážka. Ženám devastuje fajčenie zdravie ešte viac – riziko ochorenia srdca je 57-percentné a pravdepodobnosť mozgovej príhody stúpa na 31 percent oproti nefajčiarom.

Odborníci dúfajú, že tieto fakty ľudí prinútia uvažovať o zdravotných prínosoch nefajčenia. Ako uviedol Allan Hackshaw, hlavný autor štúdie publikovanej v medicínskom magazíne BMJ, aj riziko nahromadené desiatkami rokov fajčenia možno zvrátiť tak, že človek svojej neresti prestane holdovať a fajčeniu sa bude niekoľko rokov striktne vyhýbať. Na začiatok mu môže pomôcť napríklad prechod na nikotínové žuvačky či náplasti, ktoré zmierňujú abstinenčné prejavy závislosti.

Fotogaléria


Tagy:
závislosť cigareta fajčenie

2018-01-30 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia