Veľký triumf vedcov: Dôkazy, ako fajčenie dramaticky mení vašu tvár!

Fajčenie dokáže zmeniť vzhľad.
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-23 14:00:00

Hoci zistenie, že fajčenie škodí zdraviu, nie je ani zďaleka prevratné, ešte tu nebol výskum, ktorý by priamo ukázal, ako táto závislosť dokáže zmeniť vzhľad! Pozrite sa na šokujúci dôsledok neresti na váš výzor!

 

Odborníkom sa podaril veľký kúsok! Odhalili, ako dokáže fajčenie meniť výzor. Preskúmali identické dvojčatá, z ktorých jedno bolo fajčiarom a druhé si nezapálilo cigaretu, prípadne jedno z nich fajčilo minimálne o 5 rokov dlhšie ako jeho súrodenec. Vedcom sa tak podarilo identifikovať až 79 dvojíc identických dvojčiat, ktoré spĺňali tieto podmienky. Tak odštartovali veľký výskum.

Čítajte tiež: Odborník na výživu Peter Minárik vyšiel s pravdou von: Toto je dôležité pri konzumácii ovocia a zeleniny!

V tvári máme vpísaný život

Na tvár vplýva mnoho faktorov. Každým pribúdajúcim rokom a tým, čo človek zažil, sa mení náš vzhľad. Nie nadarmo sa hovorí, že v tvári má človek vpísaný svoj život. Pod výzor sa však môže podpísať nielen fajčenie, ale aj iná závislosť - konzumácia alkoholu a ďalej je to stres. To všetko brali vedci do úvahy.

Poškodená pleť i veľa vrások

Účastníci štúdie, teda dvojčatá, si sadli vedľa seba, aby vedci mohli porovnať ich vzhľad. Ako uvádza portál nydailynews.com, odborníci zistili zmeny na tvári, vlasoch a zuboch. Na svedomí to má dym, teplo z horiacej cigarety a dehydratácia, ktorá môže poškodiť pleť i oči. Vedcom sa podarilo vytvoriť unikátnu sériu fotografií, z ktorých bolo jasné, ktorá z dvojice holduje fajčeniu. Napríklad tá, ktorá fajčila, mala na tvári viac vrások, hlavne na čele, okolo nosa a pier, redšie vlasy a oči mala menšie, vpadnuté.

Ako odhalil autor štúdie doktor Bahman Guyuron z amerického štátu Ohio, rozdiely boli dramatické. Navyše, ukázali sa tiež estetické zmeny aj v tom prípade, ak niektoré z dvojčiat fajčilo dlhšie.

Pozrite si sériu fotografií, ktoré porovnávajú dvojčatá. Zrejme jednoducho rozpoznáte, ktoré z nich holduje cigaretám a ktoré, naopak, odmieta fajčenie.

Fotogaléria

2017-11-23 14:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia