Zdrvujúce závery českého výskumu: Alkohol skracuje život o neuveriteľný počet rokov

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-15 18:00:00

Nadmerné pitie alkoholu skracuje život o viac ako 20 rokov, nebezpečná je aj jeho konzumácia v tehotenstve. Ročne sa v Českej republike podľa odhadov narodia stovky detí s následkami, často celoživotnými. Vyplýva to zo štúdie Národného ústavu duševného zdravia (NUDZ), o ktorej informoval hovorca ústavu Jan Červenka. Alkoholizmus podľa vedcov v českej populácii ročne uberá desiatky tisíc rokov života a predstavuje aj zásadnú ekonomickú záťaž.

 

Blanka Nechanská z NUDZ porovnávala údaje o ľuďoch hospitalizovaných kvôli užívaniu alkoholu v rokoch 1994 až 2013 s údajmi o úmrtiach počas tohto obdobia. „Z 90 375 osôb hospitalizovaných kvôli problémom s alkoholom zomrelo viac ako 25 000 pacientov, z toho 83 percent bolo v ekonomicky aktívnom veku, s výraznou prevahou mužov, ktorých bolo 80 percent,“ uviedla vedkyňa. Priemerný vek smrti u týchto ľudí bol 50,8 roka, bez významného rozdielu medzi pohlaviami.

Čítajte viac: Nebezpečný dôsledok pitia alkoholu: Ak na sebe spozorujete toto, máte problém

Najpočetnejšími príčinami úmrtia u ľudí zaradených do štúdie bolo alkoholické ochorenia pečene a niektoré skupiny diagnóz z takzvaných vonkajších príčin chorobnosti a úmrtnosti - napríklad chronická ischemická choroba srdca, nehody alebo úmyselné sebapoškodenie (samovraždy).

Čítajte viac: Patria Slováci medzi najväčších pijanov? Prieskum odhalil pravdu!

„Ak vezmeme do úvahy potenciálne stratené roky života oproti priemernej dĺžke dožitia, za sledované obdobie je to 534 000 stratených rokov, z toho 97 percent u ekonomicky aktívnych osôb. Najviac stratených rokov bolo zaznamenaných u vonkajších príčin chorobnosti a úmrtnosti, v prepočte na jednu mŕtvu osobu v priemere 20,7 roka, v prípade ekonomicky aktívnych osôb 24,2 roka,“ povedala Nechanská.

Až pätina Európaniek počas tehotenstva pije

Medzinárodný deň fetálneho alkoholového syndrómu (FAS) je 9. septembra. Syndróm spolu s poruchami fetálneho alkoholového spektra (FASD) spôsobuje závažnú poruchu plodu, ktorú vyvoláva konzumácia alkoholu matky počas tehotenstva. Deti s týmto syndrómom alebo poruchami majú množstvo príznakov, niektoré sú zjavné pri narodení, niektoré sa objavujú v detstve.

„Najčastejšie uvádzané sú tvárové abnormality a dysmorfie, malý rozmer hlavy, nižšia pôrodná váha a dĺžka, zhoršená motorická koordinácia, hyperaktivita a poruchy pozornosti, poruchy kognitívnych funkcií (pamäť a učenie), znížený intelekt, poruchy zraku a sluchu, alebo poruchy rastu,“ uviedol Ladislav Csémy z NUDZ. S ohľadom na konzumné zvyklosti českých žien a vzhľadom na rastúci počet žien, ktoré sú evidované s poruchou vyvolanou užívaním alkoholu, sa podľa neho dá odhadnúť, že detí s FAS sa v Českej republike rodí ročne asi 80, a detí s poruchou fetálneho alkoholového spektra desaťnásobne viac. Ide o poruchy, ktorým sa možno úplne vyhnúť, ak sa tehotné ženy zdržia konzumácie alkoholu.

Kým vo svete programy preventívnej prevencie pôsobia, v Českej republike ešte nebol implementovaný žiadny komplexný preventívny projekt. Celosvetovo sa ročne rodí viac ako 100 000 detí s fetálnym alkoholovým syndrómom, pričom v Európe je to 2,6-krát viac ako vo svete vzhľadom k tomu, že až pätina európskych žien pije alkohol v priebehu tehotenstva.

„Zjavný nedostatok informácií o FAS sme sa pokúsili zmierniť vytvorením jednoduchej internetovej aplikácie s názvom Záleží mi na jeho zdraví. Tá bude od 9. septembra voľne dostupná na www.cindi.cz. Okrem informácií o FAS umožňuje aplikácia užívateľkám otestovať sa a vyhodnotiť rizikovosť svojho správania,“ dodal Csémy.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol alkoholizmus fetálny alkoholový syndróm

2017-09-15 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia