Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obľúbené šumivé víno ukazuje svoju silu: Prečo by ste sa ho mali radšej vzdať

Šumivé víno je plné cukru, pozor na jeho konzumáciu.
Šumivé víno je plné cukru, pozor na jeho konzumáciu. (Zdroj: thinkstock.com)

Milovníci lahodného šumivého vína sa musia mať na pozore. Rozhodne ich nepoteší správa, ktorá z prosecca robí škodlivý nápoj, ktorý nepriaznivo vplýva na váš chrup. Mnohí si budú musieť odpustiť poháriky tohto chutného vína a spoľahnúť sa na iný nápoj, ktorý tak neničí vaše zuby!


Ničí zuby

Prosecco je lahodné šumivé víno, pôvodom z Talianska. Považuje sa za lacnejšiu alternatívu k šampanskému. Mnohí si ho nevedia odpustiť v spoločnosti kamarátov v kaviarni alebo pri romantickej večeri vo dvojici v reštaurácii. Dokáže totiž navodiť tú správnu atmosféru. Je obľúbený hlavne medzi mladými ženami, ktoré by mohlo šokovať varovanie zubárov. Tí totiž upozorňujú, že šumivé víno poškodzuje zuby, ako uvádza dailymail.co.uk. Na vine je vysoký obsah cukru, ktorý negatívne ovplyvňuje zdravie zubného chrupu.

Čítajte tiež: Žena každý deň vypila nálev z kyslých uhoriek: Po 7 dňoch nastali tieto zmeny

Dr. Mervyn Druian z londýnskeho centra pre kozmetickú stomatológiu upozorňuje, že spočiatku nie je spoznať, že by prosecco nejakým spôsobom ohrozovalo zdravie: „Je ľahké dať si pár pohárikov vína, kedy nič nezistíte. V skutočnosti je však veľmi kyslé a obsahuje veľa cukru. Ak sa nebudete kontrolovať a doprajete si väčšie množstvo, máte problém.“

Hovorí sa o tzv. prosecco úsmeve, ktorého znakom je začínajúci kaz. Začína bielou čiarou tesne pod ďasnami, ktorá je na dotyk mäkká. Signalizuje začiatok vzniku kazu, ktorý môže viesť k výplniam a inej zubárskej práci.

Osvieži, no zvyšuje kyslosť

Prosecco ponúka silnú trojitú kombinácii sladkosti, alkoholu a oxidu uhličitého. Môžu ohroziť vaše zuby, čo vedie k zvýšenej citlivosti a erózii skloviny,“ varuje profesor Damien Walmsley, vedecký poradca britského združenia pre zubné lekárstvo.

Sýtené nápoje uvoľňujú oxid uhličitý, ktorý sa rozpúšťa do kyseliny uhličitej. Hoci poskytujú osviežujúcu chuť, zvyšujú kyslosť. Prosecco má pH len 3,25, takže je kyslé podobne ako iné šumivé nápoje. Oslabuje zubnú sklovinu, preto sú zuby po vypití nápoja také citlivé. Skvelým riešením, ako sa tomu vyhnúť, je dopriať si najviac dva poháre vína. Navyše, po vypití prosecca je potrebné počkať niekoľko hodín, kým si vyčistíte zuby. Inak si ich môž ešte viac poškodiť..

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9