Nápoj nielen pre fajnšmekrov: Zdravotné účinky whiskey vám vyrazia dych

Whiskey je zdravý nápoj, no len v prípade, ak prijmete menšie množstvo.
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-22 06:00:00

Hovorí sa, že správni chlapi si radi posedia pri fľaši kvalitnej whiskey. Tento pôžitkársky nápoj však nie je iba nástrojom na odreagovanie sa, ale má aj pozitívne účinky na naše zdravie. Neuveriteľné, ako nám prospieva!

Nie je nápojom pre deti, ktoré začínajú objavovať príchuť dospelosti lacnou vodkou. Na svoje si prídu fajnšmekri pre jeho nezameniteľnú chuť. Vedia, že len pri umiernenej konzumácii si whiskey vychutnajú ako sa patrí a navyše, spravia niečo pre svoje telo. Tento destilát, bežne vyrábaný z obilnín, je totiž výnimočný zdravotnými benefitmi, ktoré vás zrejme presvedčia o tom, prečo po ňom občas siahnuť!

Čítajte tiež: Acai bobule ako podvod? Odvrátená strana superpotraviny!

Na imunitný systém i srdce

Alkoholický nápoj v sebe skrýva veľký poklad! Podľa vedcov obsahuje zmes vitamínov a antioxidantov, ktoré ochránia organizmus pred chorobami a infekciami. Prechladnutie, chrípka či sezónne alergie nebudú mať šancu! Navyše, obsahuje kyselinu elagovú, antioxidant, ktorý zabraňuje tvorbe rakovinových buniek v organizme. Pozor však na množstvo! V opačnom prípade bude mať negatívny účinok na imunitný systém.

Aj srdce sa vám poďakuje! Pravidelný príjem miernej dávky alkoholu znižuje riziko infarktu alebo mozgovej príhody o 50 percent, ako zistili výskumní pracovníci. Whiskey podporuje lepší prietok krvi zo srdca do končatín. To však nie je všetko! Jeho pravidelné pitie pomáha regulovať hladiny dobrého a zlého cholesterolu.

Taktiež pomáha predchádzať nadmernému zrážaniu krvi. Keď je prietok krvi zlepšený, je menej pravdepodobné, že krv koaguluje a vytvára zrazeniny.

Whiskey by mohlo byť pokojne aj liekom na prechladnutie a bolestiam v hrdle. Stačí si z neho spraviť liečivý nápoj - do šálky vriacej vody dajte poldeci whiskey, dve čajové lyžičky citrónovej šťavy a polievkovú lyžicu medu. Whiskey má veľkú silu, znižuje prekrvenie nosovej sliznice. Umožňuje vášmu imunitnému systému bojovať proti infekcii.


Najkrvilačnejší hmyz na Slovensku očami zoológa: Kuklorodka vás môže cicať aj 20 minút


Zrejme tomu nebudete veriť, no whiskey znižuje riziko cukrovky o 30 až 40 percent. Menšie množstvo, 60-90 ml tohto nápoja každý deň môže pomôcť vyrovnať hladiny glukózy a inzulínu. Pomáha telu brániť sa proti cukrovke!

Nie každá má pozitívne účinky

Zdravotné benefity však má len pravá jednosladová škótska whiskey. Ide o pálenku zo sladového jačmeňa, ktorý obsahuje vodu, žiadne éčka, cukry, farbivá či dochucovadlá. Po vypálení je nápoj priezračný a charakteristickú farbu mu dáva až drevo sudu, v ktorom zreje.

2017-07-22 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia