Nedáte dopustiť na dobrú pálenku? Toto môžete od fľaše so slivovicou očakávať!

Alkohol môže mať blahodarné účinky na ľudské zdravie, ale len v menšom množstve.
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-06 06:00:00

Dať si "po jednom" sa môže zdať v poriadku, ak sa potrebujete odreagovať, trošku povzbudiť alebo, keď chcete nakopnúť trávenie. Vo väčšom množstve sa už alkohol mení na zabijaka. Odborník na výživu vyšiel s pravdou von, či možno skutočne považovať domácu pálenku za pomocníka v medicíne.


Tekutý jadrový pohon! Aj takto vtipne sa dá povedať o nápoji, ktorý je symbolom západného Slovenska. Už pred tisíckami rokov sa vyrábali prvé destiláty. História destilovaných nápojov siaha min do územia niekdajšej Mezopotámie, kde sa našli zariadenia na výrobu alkoholu. Tie boli staré až päťtisíc rokov! Čistý alkohol sa však podarilo vyrobiť až v desiatom storočí arabským lekárom. Tajomstvo výroby nápoja odhalili talianski mnísi a benediktíni, ktorí alkohol a bylinné pálenky predávali na lekárske účely. Vtedy sa to začalo. Pálenka bola súčasťou medicíny. V 14. storočí, keď zúril mor, sa pacienti liečili borievkovým destilátom. Ten prezývali ako "voda života".

Výroba destilovaných nápojov siaha do hlbokej histórie. V súčasnosti je už veľa ľudí, ktorí vlastnia zariadenia na výrobu pravej poctivej domácej pálenky. Dá sa teda povedať, že slivovice je ako maku!

Na zuby i proti chorobám

Slivovici sa pripisujú mnohé liečivé účinky. Roky sa tento nápoj používa na bolesti zubov a ďasien. Kloktanie obsahu kalíška dokáže utíšiť boľavé miesto. Alebo pomôže aj prst namočený do slivovice a jeho potretie na zub. Bolí vás žalúdok? Dajte si slivovicu! Upokojí aj zapálené hrdlo a taktiež si poradí s prechladnutím.  


Dámy, zbystrite pozornosť: Toto o vás napovie vaša menštruácia!


O slivovici sa dokonca hovorí ako o skvelom spôsobe, ako sa dostať z chrípky, prechladnutia, kašľa či teploty. Treba si len natrieť na nohy olej, dať ponožky namočené v slivovici, na ne igelitové vrecúška a suché teplé ponožky. Následne sa zabaľte na dvadsať minút do periny. Po tomto čase si dajte dole ponožky a opláchnite vlažnou vodou. Do rána by malo byť ochorenie zažehnané a keď už vás skolila nejaká choroba, príznaky by mali byť miernejšie. Teplota klesne a nebudete toľko kašľať.

Pohárik ostrejšieho v menšom množstve dokonca niektorí odborníci odporúčajú proti mozgovej mŕtvici. Obzvlášť pomáha u žien, riedi krv a zabraňuje vzniku zrazenín, ktoré môžu mŕtvicu spôsobiť. Dobrá pálenka je skvelá aj proti demencii! Malé množstvo alkoholu znižuje riziko chorôb srdca a ciev, ktoré súvisia so vznikom demencie.

Len kvalitná

Môže mať slivovica spomínané účinky? Podľa výživového poradcu je to pravda.

"Kvalitné destiláty z ovocia majú v malom množstve pozitívne účinky pre zdravie dospelého človeka. A to najmä z toho dôvodu, že ničia baktérie, teda majú antiseptický účinok, napomáhajú k zlepšeniu trávenia tým, že naštartujú tráviace šťavy v žalúdku. Vynikajúci recept najmä pri odstránení zápalov hrdla je vypiť kvalitný destilát, ktorý obsahuje 52% alkoholu, spolu s riedením  medom," povedal nutričný špecialista Ing. Libor Javro.

V každom prípade rozhodujúca je jej kvalita a množstvo.. Najlepšia je tá domáca, vypálená od majstrov. Ak držíte v rukách na pohľad číru tekutinu a s príjemnou vôňou, máte skutočne kvalitnú slivovicu! O to viac, ak vás po jej konzumácii príliš nepáli v hrdle a ani nestriasa. Pozor však na skonzumované množstvo. Aj tá najkvalitnejšia slivovica vo väčšom množstvo sa môže ľahko zmeniť na zabijaka..

Čítajte tiež: Tieto potraviny spália brušný tuk: Rozhýbte metabolizmus účinnými spaľovačmi!

2017-05-06 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia