Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Varovanie napísané v tvári: Priveľa alkoholu spoznáte na svojom vzhľade!

Pohľad do zrkadla môže byť po vypití alkoholu krutý..
Pohľad do zrkadla môže byť po vypití alkoholu krutý.. (Zdroj: thinkstock.com)

Možno ste si mysleli, že pár pohárov mojita v piatok večer či pravidelný pohárik vína po ťažkom dni nemôže nikomu uškodiť. Pravdou však je, že už pri viac ako dvoch pohárikoch alkoholu denne hrozia vášmu telu hrozivé následky, ktoré sa podpíšu nielen pod váš výzor, ale predovšetkým pod vaše zdravie.


1. Zostarnete rýchlejšie

Dehydrovanie organizmu je prvý a základný problém, ktorým si koledujete o poriadne problémy, ktoré napáchajú škody na obličkách, pečeni či krvnom tlaku. V neposlednom rade sa dehydratácia odrazí aj na vašej pokožke. Koža stratí lesk, získa popolavý nádych a prehĺbia sa na nej vrásky či dokonca problémové akné.

2. Ohlúpnete

Nie nadarmo sa hovorí, že alkohol zabíja mozgové bunky. Podľa štúdie z roku 2012 môže konzumácia alkoholu znížiť tvorbu mozgových buniek až o 40%. Ako sa to prejaví? Zo začiatku sa vám zhorší pamäť a budete mať problém sústrediť sa na niečo dlhšie ako pár minút. V najvážnejších stavoch vám však hrozia delíriá či halucinácie.

3. Zvýši sa vám krvný tlak

O tom, že množstvo alkoholu priamoúmerne zvyšuje krvný tlak, ste už iste počuli. Vedeli ste však, že vo väčšom ohrození sú ženy? Desať pohárikov týždenne pre ženu znamená nielen vyšší krvný tlak, ale aj riziko kardiovaskulárnych ochorení.

4. Dobré ráno, panda! 

Kým si počas prehýrenej noci pod vplyvom Margarity môžete pripadať ako kráľovná noci, ráno budete pripomínať skôr kráľovnú ZOO. Zaručujeme vám, že vačky a čierne kruhy pod očami, spôsobené únavou a zaťaženou pečeňou, nezakryjete ani tým najlepším korektorom.


Avokádo radšej nejedzte: Prečo jeho konzumácia nemusí byť dobrý nápad!


5. Rozlúčte sa s bohatou hrivou

Nie je žiadnym prekvapením, že vlasy sú ukazovateľom zdravia ženy. Sú lesklé, husté a žiarivé? Alebo sa rýchlo zamastia, sú lámavé, vysušené a riedke? Zlý spánok, hormonálne premeny, depresie, ale aj pravidelné popíjanie – to všetko sa odrazí na vašich vlasoch. Budú pôsobiť mastnejšie, lámavejšie a postupne vám začnú vypadávať.

6. Budete otravná a náladová

Nie je náhoda, že práve nad pohárom drinku si viete s kamoškami poriadne poplakať a opitá zavolať bývalému, čo hneď na druhé ráno ľutujete. Alkohol spôsobuje depresívne stavy a navyše spôsobuje, že budete, obrazne povedané, vidieť čierno-bielo. Všetky pozitívne aj negatívne pocity tak naberú na intenzite a vy sa môžete umárať v smútku alebo sa poriadne rozzúriť, skrátka, stratiť nad sebou kontrolu.

7. Zvýšené riziko úmrtia

Ak vám predchádzajúce dôvody nestačili, vedzte, že nadmerné pitie je dôvodom úmrtia až v desiatich percentách celkových úmrtí osôb vo veku 20 až 60 rokov, nehovoriac o chorobách pečene, obličiek či kardiovaskulárnych ochorení. Navyše, aj nevinne vyzerajúci pohár bieleho vína denne zvyšuje u žien riziko rakoviny kože o 13%.

Ako zmierniť účinky alkoholu?

Základným pravidlom každého večierku je zapíjať alkohol dostatočným množstvom čistej vody. Zabudnite na sladené nápoje či ťažké džúsy. Voda zabezpečí dostatočnú hydratáciu vášho tela a navyše zníži riziko intoxikácie. Okrem toho, ráno budete následky preflámovanej noci znášať oveľa ľahšie, ak si pred pitím doprajete poriadne sýte a výživné jedlo.

Čítajte tiež: Jedinečná reportáž z wellness pobytu: Absolvovali sme procedúry a takto to dopadlo! (1. časť)

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9