Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prečo z vína bolieva hlava? Úžasný trik, ako tomu predísť!

Pozor na poháre vypitého vína, môžu sa vám nepríjemne vypomstiť.
Pozor na poháre vypitého vína, môžu sa vám nepríjemne vypomstiť. (Zdroj: thinkstock.com)

Po víne môžeme mať ťažšie ráno než po tvrdom alkohole! Stačí, ak vypijeme väčšie množstvo a nasledujúci deň sa stane utrpením. Ako je možné, že máme po ňom taký bolehlav? Dá sa spraviť niečo pre to, aby sme sa tomu vyhli?

Pohárik vína občas padne vhod. Človek sa po ňom viac uvoľní a užije si príjemné chvíle so svojou polovičkou či s priateľmi. Ľahko sa však z jedného môže stať niekoľko pohárikov. Obzvlášť k tomu láka blížiaci sa vianočný čas, ktorý trávime s najbližšími a tiež vianočné trhy. A zatiaľ čo vy sa bavíte, vaše telo protestuje. Preto sa z vína stal známy alkoholický nápoj, po ktorom hrozí jeden z najväčších bolehlavov.

V minulosti boli vedci presvedčení, že sú na vine siričitany vo víne. Odborníci to však odmietli a teraz prichádzajú s novým zistením a zároveň s odpoveďou na často kladenú otázku, prečo je nám po víne zle!

Traja vinníci

Taníny, histamíny a cukor. To je trojica zodpovedná za nepríjemné stavy na druhý deň. Taníny sú antioxidanty, ktoré sa prirodzene vyskytujú v hroznovej šupke, semenách a v stonke. Kvôli nim máte suchý pocit v ústach. Niektorí sú na ne citliví a môžu u nich vyvolať bolesti hlavy. U ostatných však samé o sebe nespôsobujú „rannú opicu“. Ak chcete zistiť, či nie ste na taníny citliví, dajte si čaj s obsahom tanínu. Nechajte čajové vrecúško lúhovať aspoň desať minút a čaj vypite. Rozbolela vás hlava? Ste náchylní na tieto antioxidanty. V tom prípade by ste sa mali vyhnúť červenému vínu, ktoré obsahuje veľké množstvo tejto látky.  

Cukor je sám o sebe nepriateľ zdravia a považuje sa za zabijaka 21. storočia, ktorý je zodpovedný za množstvo chorôb. Preto sú bolesti hlavy len to najmenej, čo môže víno spôsobiť. Ak by ste vypili kombináciu alkoholu s cukrom, telo by potrebovalo veľké množstvo vody, aby dokázalo spracovať tieto látky. Bez vody očakávajte bolesti hlavy.

Histamíny sú chemické látky, ktoré sa uvoľňujú pri alergickej reakcii a spôsobujú výtok z nosa, suché oči a bolesti hlavy. Niektoré jedlá a nápoje, ako napr. víno staršieho ročníku, môžu vyvolať uvoľňovanie histamínu z tela.

„Červené víno obsahuje viac histamínu ako šampanské, šumivé víno a biele víno,“ dodal Dan L. Keiller, MD.

Preč s bolesťami hlavy!

Najúčinnejším a zároveň najjednoduchším trikom je vôbec nepiť víno alebo len v malom množstve. To sa však ľahko povie. Keď má človek príležitosť, stane sa, že tomu podľahne..

Tipy, ako predísť bolestiam hlavy: 

  1. Po každom pohári vína vypite pohár vody.
  2. Pite pomalšie.
  3. Podľa odborníka by ste mali vypiť dve šálky kávy pred tým, než sa napijete vína. Dr. Seymour Diamon tvrdí, že kofeín sťahuje cievy, čím zmierni účinky vína.
  4. Dr. Roshini Rajapaska odporúča, aby ste si dali antihistaminiká pred požitím vína.
  5. Nezabúdajte na striedme pitie a dbajte na správny výber vína. Suché víno je menšie zlo, keďže má nízky obsah cukru. Naopak, pozor na dezertné a červené vína. 

Čítajte tiež: Po čom v skutočnosti mozog túži? Odhalenie psychológov, čo chceme pod stromček!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9