Odvráti nebezpečnú chorobu? Obľúbený alkoholický nápoj ako ho nepoznáte!

Pivo je zdravé, doprajte si jeden pohár chladeného.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-06 06:00:00

Jedno vychladené padne vhod počas horúčav, keď potrebujeme osviežiť alebo len tak, keď naň jednoducho dostaneme chuť! "Idem na jedno, aby som si posilnil zdravie." Takto môže znieť dôvod na to, aby ste si skočili po zlatý mok do krčmy.

Pivo proste chutí, preto sa nikto nezaujímal, čo sa vlastne v nápoji skrýva. Chyba! Keby totiž ľudia vedeli, čo obsahuje a akú silu majú zložky v ňom obsiahnuté, zrejme by sa naň vrhli aj tí, ktorí doteraz pivo nechytili do ruky.

Podľa najnovšieho výskumu chmeľ, z ktorého sa vyrába tento populárny nápoj, by mohol pomôcť odvrátiť nebezpečnú chorobu, ktorá berie ľudské životy. Ide o rakovinu prsníka!

Zabráni rozvoju nádorov

Chmeľ je rastlina, ktorá sa spája s hladinami hormónov. Už niektoré štúdie naznačovali, že kvôli nej mužom rástli prsia. Taktiež upokojuje príznaky menopauzy a zvyšuje metabolizmus estrogénu. Podľa odborníkov z University of Illinois v Chicagu by rovnaký postup mohol aktivovať chemické látky, zabraňujúce rozvoju nádorov. Je to jasné. V pohári so zlatým mokom je vlastne liek!

K tomuto záveru prišli vedci na základe zrealizovaného výskumu, v ktorom aplikovali extrahovaný chmeľ do dvoch rôznych bunkových línií prsníka. Sledovali jeho vplyv na metabolizmus estrogénu v bunkách. Zistili, že pomalší metabolizmus estrogénu zvyšuje riziko vzniku karcinómu prsníka.

Vedci odhalili silnú zlúčeninu s chmeľom - 6-prenylnarigenín alebo 6-PN, ktorá zvyšuje rýchlosť metabolizmu estrogénov. Tým sa posilňujú detoxikačné dráhy v bunkách. Táto zlúčenina v chmeli sa viaže na estrogénové receptory a pri požití podnecuje aktivitu hormónov. Estrogénová aktivita 6-PN pritom nie je zanedbateľná, ba práve naopak. Ženy pracujúce s chmeľom dokonca nahlásili narušenie ich menštruačného cyklu.

Chmeľ ako liek 

V dôsledku toho sa rastlina stala vyhľadávaným doplnkom pre ženy po menopauze, ktoré trpia návalmi horúčav, nočným potením a nespavosťou kvôli dramaticky spomalenej estrogénovej aktivite. Podľa profesora Boltona, tím výskumníkov ukázal, že chmeľ by mohol byť obzvlášť účinný v odvrátení rakoviny prsníka u žien, ktoré podstupujú hormonálnu substitučnú liečbu (HRT) počas menopauzy. Chmeľ taktiež obsahuje podobnú zlúčeninu 8-prenylnarigenin (8-PN), ale štúdia zistila, že má menej výrazný vplyv na bunky.

Rakovina prsníka je jednou z najčastejšie diagnostikovanou chorobou u žien na celom svete. Odporúča sa, aby si ženy pravidelne robili samovyšetrenie a taktiež chodili na mamografiu. Mali by si dávať pozor na príznaky ako opuchy celého alebo len časti prsníka, podráždenie kože alebo netypická bolesť bradavky, začervenanie, bolesť v podpazuší, atď.

Čítajte tiež: Ako mozog reaguje na stres? Procesy, ktoré by ste mali poznať!

2016-08-06 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia