Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najväčší nepriateľ s pozitívnymi účinkami? Kontroverzné zistenia o fajčení!

Fajčenie sa vám môže vypomstiť!
Fajčenie sa vám môže vypomstiť! (Zdroj: pixabay.com)

Odjakživa sa fajčenie spomína v súvislosti s tým, ako veľmi škodí nášmu zdraviu. Doslova nás ničí a vyvoláva rôzne ochorenia. Paradoxné sú však výsledky niektorých štúdií, ktoré hovoria o pravom opaku. Podľa nich nám v niečom táto neresť pomáha, ba dokonca má priaznivé účinky!


Znamená to, že cigarety v skutočnosti nie sú až také zlé, ako sa o nich hovorí? Kontroverzné zistenia niektorých výskumov vás prinútia zamyslieť sa nad fajčením a zrejme nad nimi budete krútiť hlavou...

Vďaka fajčeniu lepšie fungujú lieky na srdce

Clopidogrel je liek, ktorý sa používa na inhibíciu tvorby krvných zrazenín u pacientov, trpiacich ischemickou chorobou srdca a ďalšími ochoreniami obehového systému, ktoré vedú k mŕtvici a infarktu. Zdá sa, že fajčenie podporuje účinok tohto lieku, ktorý tak lepšie "pracuje". Štúdia kórejských vedcov z októbra 2010, uverejnená v časopise Thrombosis Research nadväzuje na prácu výskumníkov z Harvardu z roku 2014 a demonštruje výhody fajčenia minimálne 10 cigariet denne. Vyzerá to tak, že niečo v cigaretovom dyme aktivuje určité bielkoviny zvané cytochrómy, ktoré premieňajú clopidogrel do aktívneho stavu.

Rakovina štítnej žľazy

Niektoré štúdie naznačujú, že táto neresť môže byť spojená so zníženým rizikom vzniku rakoviny štítnej žľazy najmä u žien. Na druhej strane, tento ochranný účinok nebol zistený vo viacerých štúdiách, takže sú potrebné ešte ďalšie výskumy, ktoré by to potvrdili.

Rakovina kože

Epidemiologické štúdie ukázali ochranný účinok fajčenia pred melanómom! Dokonca niekoľko nedávnych analýz z dvoch veľkých štúdií poskytujú dôkazy, ktoré naznačujú, že táto závislosť môže znížiť riziko zhubného nádorového ochorenia. Aj v tomto prípade je potrebné zrealizovať nejaký výskum, ktorý by to jasne naznačil. Ide totiž o nekonzistentné údaje a nemožno ich považovať za jasný dôkaz, čo oslabuje argument o vzťahu medzi fajčením a rakovinou kože.


Odvrátená strana letnej zábavky: Tobogan ako osvieženie s podlomeným zdravím!


Ulcerózna kolitída

Ide o závažné ochorenie čriev, kedy sa vnútorná výstelka hrubého čreva a konečníka zapáli a hrozí trvalé poškodenie. Aktuálni fajčiari majú nižšie riziko vzniku ulceróznej kolitídy v porovnaní s nefajčiarmi a bývalými fajčiarmi. Väčší počet vyfajčených cigariet sa spája so zníženým rizikom ulceróznej kolitídy. S veľkou pravdepodobnosťou nikotín v tabakovom dyme vplýva na priebeh ochorenia. Avšak fajčiari zase majú vyššie riziko vzniku Crohnovej choroby a ďalších zápalových ochorení čriev.

Preeklampsia

Ide o závažné ochorenie ohrozujúce matku aj plod. Budúca mamička trpí vysokým krvným tlakom, má opuchy dolných končatín, abnormálnu funkciu obličiek a iné. Fajčiarky sú údajne menej náchylné k rozvoju preeklampsie ako u nefajčiarok.

Ďalšie možné zdravotné benefity

Existuje dôkaz, že fajčiari a užívatelia bezdymového tabaku sú menej náchylní k rozvoju aftóznej stomatitídy, teda vírusového ochorenia sliznice ústnej dutiny. Nedávna štúdia zistila, že k tomuto ochrannému účinku fajčenia došlo len vtedy, ak človek holdoval tejto neresti viac ako 5 rokov. Prechodný zvýšený výskyt vredov v ústach je údajne často hlásený tými, ktorí odvykajú od fajčenia.

Všetko má svoje pre a proti. Aj keď má fajčenie nejaké pozitívne účinky, ktoré potvrdili niektoré štúdie, je to nič oproti tomu, aké má negatíva! Preto sa rozhodne neodporúča začínať s touto neresťou.

Čítajte tiež: Rýchla a jednoduchá pomoc na bolesť hlavy: Už po pár sekundách obrovská úľava!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9