Takto rýchlo sa spamätáte z pitia ALKOHOLU: Doba, počas ktorej sa OBNOVÍ telo!

Vzdajte sa pitiu alkoholu a onedlho pocítite blahodarne účinky na svojom tele.
Zdroj: gettyimages.com
2020-08-29 15:00:00

Od búšenia srdca, cez bolesti hlavy až po pocity ľútosti. Už každý to zažil na vlastnej koži a vie, ako pôsobí alkohol na organizmus. Po prekonaní "opice" sľubujete, že sa už nikdy tejto "metly ľudstva" ani len nedotknete. Čo sa skutočne deje s vaším telom, keď prestanete piť?

Dr. Niall Campbellová, odborníčka na závislosť od alkoholu v nemocnici v Londýne, odhalila časovú os a aké má výhody stopnutie pitia alkoholu, ako sa uvádza na huffingtonpost.co.uk.

Čítajte tiež: Bežný ZVYK na toalete s DESIVÝMI následkami: Toto všetko môže spustiť dlhšie vyprázdňovanie!

Do 24 hodín

Prehýrená noc s potokom alkoholu sa prejaví "opicou". Sprevádzajú ju nepríjemné stavy ako potenie, zvýšené búšenie srdca, bolesti hlavy, podráždený žalúdok, zimnica a v horších prípadoch sú to záchvaty. Ak skončíte s pitím alkoholu, začne sa "detox". Telo pomaly čistí alkohol zo svojho systému. Čakajú vás menej depresívne nálady a celkovo jasnejšia hlava. Navyše, vaša peňaženka nebude konečne zívať prázdnotou. Mnoho ľudí sa pri pití alkoholu nekontroluje, takže po zábavnej noci ich čakajú finančné suchoty.

Do týždňa

Alkohol podporuje nepokojné noci. Aj keď po ňom rýchlo zaspíte a doslova padnete do postele, spánok nie je kvalitný a navyše, vy sa budete prebúdzať s potrebou navštíviť toaletu a s pocitmi nevoľnosti. Budete dehydrovaní, čo znamená, že sa budete v noci budiť aj pre suchoty v ústach. Ak sa vzdáte alkoholu, počas jedného týždňa sa zlepší váš spánok.

Počas 14 dní

Dráždi žalúdočnú sliznicu a vyvoláva príznaky podobné kyseline, ktorá spaľuje hrdlo. Ak chcete, aby tento nepríjemný pocit bol len minulosťou, neostáva vám nič iné, len sa vzdať alkoholu. Príjemným plusom je chudnutie po dvoch týždňoch. "Prázdne" kalórie v alkoholických drinkoch sa vedia prejaviť poriadne na postave. Ide o kalórie, ktoré ničia štíhlu líniu a pritom telu nedodajú žiadne živiny. Prestaňte piť a začnite zdravo žiť a cvičiť a budete chudnúť. Taktiež sa vám upraví krvný tlak. Alkohol ho totiž zvyšuje.

Počas jedného mesiaca

Alkohol je mimoriadne škodlivý pre kožu, čo sa aj viditeľne prejaví. Pleť je menej pružná, vyzerá staršie a je plná vyrážok. Stopnutie s alkoholom je jednoznačne cesta ku krajšej a zdravšej pleti.

Do dvoch mesiacov

Až teraz prichádza na rad jeden z najdôležitejších telesných orgánov - pečeň. Jej stav sa zlepší po niekoľkých týždňoch. Pravidelné pitie väčšieho množstva alkoholu spôsobuje alkoholickú hepatitídu - chorobu pečene, ktorá vedie k cirhóze, čo je už vážny problém. Vtedy hrozí zlyhanie pečene. Alkohol taktiež ovplyvňuje spôsob spracovania tuku pečeňou. Ak ho prestanete piť, v pečeni začne ubúdať prebytočný tuk.

Do 12 týždňov

Táto "metla ľudstva" je zodpovedná aj za zvýšenú únavu. Spôsobuje zväčšenie krvných buniek, ktoré nedokážu efektívne prenášať kyslík do celého tela. Do troch mesiacov od ukončenia pitia alkoholu  budú vaše krvné bunky schopné obnovy. Budete sa cítiť celkovo oveľa zdravší!

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie závislosť abstinencia

2020-08-29 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia