Nedáte dopustiť na rannú kávu? O tomto by ste mali vedieť!

Šálka čierneho moku v ranných hodinách môže narobiť nemalé zdravotné problémy.
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-04 06:00:00

Mnohí nedajú dopustiť na rannú šálku čierneho moku. Aj keď sa ešte neraňajkujú, aspoň hlt kávy si jednoducho musia dopriať, hoci aj na prázdny žalúdok. Bohužiaľ, netušia, čo sa vtedy začne diať v ich tele. Na prvý pohľad nevinná dávka kofeínu sa zmení na nepriateľa!

Kto by neodolal lahodnej káve hneď po prebudení? Alebo rannému posedeniu na záhrade či v najbližšej kaviarni so svojimi kamarátmi, s ktorými si vychutná arómu praženej kávy? Populárny kofeínový nápoj nám žiadnym výrazným spôsobom neuškodí. Dokonca má pozitívne a liečivé účinky na ľudské telo. Netreba však na niečo zabúdať. Prospešné účinky má len vtedy, ak ju pijeme správne. Na tom totiž veľmi záleží!

Prečo nie na prázdny žalúdok?

Šálku obľúbeného čierneho moku by ste nemali piť na prázdny žalúdok v ranných hodinách. Ak si ju totiž dáte nalačno, kofeínový nápoj podporí vylučovanie kyseliny chlorovodíkovej v tráviacom trakte. Ak trpíte zápalom žalúdka - gastritídou, pravdepodobne ste tento efekt už pocítili. Kyselina chlorovodíková je škodlivá pre potraviny v žalúdku. Keď zjete niečo ťažšie, kyselina môže spôsobiť zažívacie ťažkosti, pretože je zodpovedná za ťažšie trávenie bielkovín. Bielkoviny sa nemôžu kompletne rozpustiť, čo môže viesť k vzniku zažívacích problémov vrátane nadúvania, zápalu hrubého čreva a dokonca aj rakoviny hrubého čreva.


Netradičný spôsob, ako zmierniť nádchu: Zabijak vírusov, o ktorom by ste to nepovedali!


Preto mnohí lekári a iní odborníci odporúčajú, aby sme sa vyvarovali pití kávy ihneď po prebudení. Dôvodom je tiež skutočnosť, že zvyšuje hladinu kortizolu a telo potrebuje dlhú dobu, kým sa vyrovnajú hladiny do normálneho stavu. Ide o hormón, ktorý reguluje naše biologické hodiny. Taktiež spotreba kávy na lačný žalúdok zvýši hladinu kyseliny v žalúdku, čo spôsobuje nadúvanie a zvracanie.

Riešenie

Ak bez dávky kofeínu nevydržíte, počkajte aspoň jednu hodinu, kým si vychutnáte svoju prvú šálku kávy. Dobré je zjesť niečo menšie ešte predtým, napr. krajec chleba, čím predídete podráždeniu žalúdka. Iným spôsobom, ako predísť zdravotným ťažkostiam, je tiež pridať maslo alebo mlieko do kávy, aby ste zmiernili podráždenie žalúdka.

Čítajte tiež: Koniec s pitím mlieka a konzumácie mliečnych výrobkov: Takto to ovplyvní vaše telo!

2016-03-04 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia