Hrozba pre zdravie v podobe šálky čaju: Čo nám hrozí, ak nebudeme piť nič iné?

Čaj je síce zdravý, no okrem neho potrebujeme aj iné tekutiny.
Zdroj: pholt.com
2015-11-03 06:00:00

Blížiaca sa zima, sychravé počasie, príliš skoro tma. Taká realita nás čaká najbližšie dni, ktoré často trávime viac ako vonku doma, v pohodlí a teple. Či už k ranajkám alebo k večernému pozeraniu televízie nedomysliteľne patrí čaj.

Kofeín náš každodenný

Pred pár mesiacmi sa objavila štúdia, ktorej záver bol jasný – denne by sme si mali dopriať 400 mg kofeínu a ani o štipku viac. S týmto odporúčaním prišla The European Food Safety Agency. Zároveň štúdia spoločnosti dodala, že prekročenie „povolenej dávky“ kofeínu spôsobuje niekoľko závažných zdravotných problémov – od nespavosti, nervozity, bolesti žalúdka až po rýchle búšenie srdca a svalové záchvevy.

Zaujímavé fakty

  • Výskum odhalil, že viac ako 30 populácie pije viac päť a viac kofeínových nápojov počas normálneho pracovného dňa
  • V priemernej šálke instantnej kávy je približne 100 miligramov kofeínu, vo filtrovanej 140 miligramov
  • V šálke čaju je to iba 75 mg, pohár koly obsahuje 40 mg, tabuľka horkej čokolády (cca 50g) obsahuje 50 mg kofeínu
  • Rebríček tých, ktorým káva robí najčastejšie spoločnosť vedú pracovníci v laboratóriách a vedci, za nimi sú marketingoví pracovníci a špecialisti na PR, sekundujú im učitelia, ďalej sú to editori a novinári a päticu uzatvárajú zdravotníci
  • Aj včely milujú kofeín! Nie taký ten ako my ľudia. Nektár má nízke úrovne kofeínu a ten má jediný účel – prilákať včely a spôsobiť ich opätovný návrať. Ako je to možné? Kofeín údajne zlepšuje dlhodobú pamäť včiel.

„Čajový" pitný režim

Štúdie sú jedna vec, druhá vec je samotná realita. Mladá študentka psychológie Jessica Cole sa rozhodla uviesť výsledky do praxe a vyskúšala si, čo je to piť počas celého týždňa iba čaj. Ten tvoril základ jej pitného režimu, okrem neho nepila žiadne iné tekutiny.

Pre začiatkom experimentu si zaobstarala viac ako 1 200 čajových vrecúšok jej obľúbeného čaju a s chuťou a zvedavosťou sa pustila do plnenia úlohy.

Záver však nebol vôbec prekvapujúci. Už po pár dňoch sa cítila extrémne vyčerpaná, chorá, trpela závratmi, ktoré jej spôsoboval kofeín.

„Bolo pre mňa skutočne vyčerpávajúce piť tú istú vec deň za dňom, nikdy som si nemyslela, že budem tak túžiť po pohári obyčajnej vody,“ priznala sa Jessica Cole.

Ku koncu týždňa sa jej problémy len stupňovali, cítila sa stále viac unavená, pomalá, bolo jej zle od žalúdka, o vyčeraní ani nemusíme hovoriť. 

Čítajte tiež: Tipy, ako podporiť zdravie a byť v pohode: Chladnejšie počasie nebude mať šancu!

Fotogaléria

2015-11-03 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk, independent.co.uk, mic.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia