Ako telo v skutočnosti reaguje na alkohol? Neuveríte, ako priebeha boj!

Nová liečba v závislostí na alkohole. Prví pacienti ju už vyskúšali.
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-30 17:00:00

O alkohole sa hovorí, že je metla ľudstva. O účinkoch alkoholu všetci vedia, no čo sa naozaj deje vo vašom tele, keď si doprajete alkoholický nápoj?

Predstavte si, že stojíte v bare s alkoholickým drinkom v ruke.. Nevinne popíjate, zatiaľ čo vaše telo musí bojovať s neznámou látkou a postupnom dehydratáciou! Ako to vlastne všetko funguje?

Prvých 10 minút sa organizmus "zoznamuje" so samotným alkoholom. Ten putuje do žalúdka, z neho sa dostáva do krvného systému, potom do celého tela, svalov až do mozgu.

Po 10 minútach si telo začína uvedomovať, že sa v jeho útrobách nachádza neznáma látka. Nevie ju však rozoznať, preto ju mozog vyhodnotí ako jed – inak by ju začal tráviť ako jedlo či iný nealkoholický nápoj. Snaží sa ho všemožne eliminovať.

Po 15 minútach začína žalúdok produkovať alkohol - dehydrogenázu, enzým, ktorý mení pivo či alkohol na toxickú substanciu. Tá je dôvodom rannej opice. Počas týchto chvíľ ste zatiaľ triezvi. Ak by ste pili ďalej, vaša pečeň už nebude stíhať spracovávať veľké množstvo alkoholu a vy začnete byť opití.


Ako na ľudské telo pôsobí jedna šálka kávy denne? Vtedy sa s telom začnú diať veci!


Do 20 minút začína alkohol prebúdzať emócie, buď šťastné alebo naopak. Fyzicky v tejto dobe už pociťuje závraty.

Po 45 minútach dosahuje hladina alkoholu krvi svoj vrchol.

V čase od 46-59 minút po požití alkoholu začínate častejšie chodiť na toalety, pretože alkohol má diuretické účinky. Ak by ste prestali piť, najpravdepodobnejšie zaspíte. Ak ale nedoplníte tekutiny, bude tento spánok veľmi plytký.

Keď sa ráno po alkoholickom večeri zobudíte, zrejme viete, čo vás bude čakať. Bolesť hlavy, nechuť do jedla, triaška a atď. Všetky tieto príznaky vznikajú preto, lebo počas konzumácie alkoholu nepijete dostatok vody, ktorá by vás hydratovala. Bujarú zábavu môžete prežiť aj bez nepríjemných stavov vzniknutých pri konzumácii alkoholu. Nezabúdajte preto na pitný režim, alebo najlepšie, po pohárikoch nesiahajte...

Čítajte tiež: Ako dlho budete žiť? Jednoduchý test predpovedá krutú pravdu, ako ste na tom fyzicky!

2015-08-30 17:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: stethnews.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia