Ako na ľudské telo pôsobí jedna šálka kávy denne? Vtedy sa s telom začnú diať veci!

Stačí jedna šálka kávy a s vaším telom sa začnú diať divy.
Zdroj: thinkstock.com
2015-04-06 12:30:00

Pitie kávy patrí ku každodennému rituálu, k chvíľkam pohody a uvoľnenia. Stačí jedna šálka kávy a s ľudským telom sa začnú diať divy! Málokto by pritom čakal, že už jedna dávka kofeínu spúšťa celý rad procesov v tele.

Srdce

Stačí jedna šálka čierneho moku a vaša tepová frekvencia sa zvýši na 100 úderov za minútu, pričom bežných je 60 až 80. Môže trvať až hodinu, kým sa vrátite do normálu. Britský kardiológ Graham Jackson upozorňuje, že u niektorých môže prispievať k upchatiu tepien a zvyšovať krvný tlak.

U zdravého človeka však nespôsobuje žiadne zdravotné komplikácie, skôr naopak, dodá mu energie a nielen to! Mierna konzumácia tohto nápoja môže znížiť riziko vzniku infarktu. Vedci z Južnej Kórei zistili, že u mužov i žien, ktorí pili menšie množstvo kávy, bolo menej pravdepodobné, že budú mať vysoké hladiny vápnika v tepnách, čo je skorý indikátor upchatiu tepien. Ľudia s problémami so srdcom by sa však vyhnúť pitiu instantnej kávy. Tá obsahuje vysoké množstvo draslíka, čo môže spôsobiť nebezpečné zmeny srdcového rytmu.

Kosti

S kávou by to nemal nikto preháňať, inak môže mať na svedomí krehké kosti, ale i osteoporózu! Urýchľuje totiž úbytok kostnej drene.

"Kofeín ovplyvňuje vstrebávanie vápnika a urýchľuje jeho vylučovanie, čo môže viesť k úbytku kostnej hmoty," povedala špecialistka Julia Thomsonová.

Vápnik je pritom nevyhnutný pre silné kosti. Odborníčka radí, aby človek nepil viac ako päť šálok denne a pridával si do kávy mlieko.

S koľkými šálkami kávy denne to už preháňate? Pravda, kedy už stačí!

Zuby

Uprednostňujete radšej čaj ako kávu, lebo sa bojíte žltých zubov? Čaj pritom môže byť horší!

„Tanín v čaji je omnoho silnejšie farbivo ako kofeín. Museli by ste vypiť denne až 6 šálok čierneho moku, aby ste mali škvrny na zuboch,“ zdôrazňuje zubár Dr. Mervyn Druian.

Navyše, aj keď zafarbí zuby, tak len povrchovo. Ovplyvňuje biofilm, teda tenkú vrstvu baktérií, ktoré pokrývajú zuby a ďasná. Zubár skôr vyzdvihuje pozitívne účinky kávy, obsahuje látky, ktoré ničia baktérie, ktoré by mohli poškodiť zuby. Ide o látky, ktoré dávajú káve jej typickú zemitú chuť. To sa týka aj kávy bez kofeínu!

Mozog

Podľa nedávnej štúdie Inštitútu pre vedecké informácie o káve, mierna konzumácia čierneho moku môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o 20 percent. Štúdia zistila, že u ľudí, ktorí pili tri až päť šálok denne, bola o 20 percent menšia pravdepodobnosť vzniku tejto formy demencie. Kofeín a antioxidanty v káve znižujú zápal v mozgu a môžu dokonca spomaliť poškodenie mozgových buniek, hlavne tých, ktoré sa nachádzajú v tých oblastiach mozgu, spojených s pamäťou.

Ako zhrnul Dr. Arfan Ikram, odborný asistent, väčšina štúdií potvrdilo, že  pravidelné pitie kávyv priebehu života je spojené so zníženým rizikom vzniku Alzheimerovej choroby, no optimálny ochranný efekt sa dostaví s tromi až piatimi šálkami kofeínu denne.

Kedy je najlepšie si dopriať kávu? Lahodný čierny mok je najúčinnejší vtedy, ak si ho doprajete v určitú časť dňa!

Obličky

Káva je diuretikum, teda núti obličky vylučovať viac tekutín, čo znamená častejšiu návštevu na záchod. Nejde o nič zlé v prípade, ak vaše obličky normálne fungujú. Pre osoby s ochorením obličiek to však môže byť problém. Dlhodobá konzumácia kávy totiž môže ich ochorenie ešte zhoršiť, tak, ako aj problém s hyperaktívnym mechúrom. Je bohatá na oxaláty, zlúčeniny, ktoré sa viažu na vápnik v krvi a vytvárajú šťaveľan vápenatý, hlavnú zložku obličkových kameňov. Preto by si mali dávať pozor tí, ktorí mali v minulosti obličkové kamene. Častým pitím kávy si môžu tento problém privolať.

Koža

Má síce dehydratačný účinok na telo, no nemusíte sa obávať, že by vysušoval pokožku. Dr. Nick Lowe, londýnsky dermatológ tvrdí, že káva môže byť spojená s nižším rizikom rakoviny kože, a to vďaka obsahu antioxidantov. Tie ničia voľné radikály, škodlivé molekuly spojené s rakovinou a ďalšími chorobami. Štúdia zverejnená v roku 2005 zistila, že ľudia s pravidelnou dávkou kofeínu mali menšie riziko vzniku malígneho melanómu.

Svaly

Čierny mok dodáva vašim svalom silu i výdrž! Vedci z austrálskeho inštitútu zistili, že vďaka jednej šálke športovci cvičili takmer o tretinu dlhšie. Boli rozdelení do troch skupín, jedna pila vodu, druhá kávu a tretia kolové nápoje s kofeínom. Tí, ktorí pili kávu a kolové nápoje, boli schopní cvičiť dlhšie ako prvá skupina! Môže za to fakt, že kofeín núti svaly premeniť sa na tuk. Tiež pomáha otvárať dýchacie cesty a uľahčuje dýchanie, čo je po chemickej stránke podobné teofylínu, teda lieku, ktorý sa používa na liečbu astmy.

Čítajte tiež: Zistite, ako je to v skutočnosti s užívaním kofeínových tabliet a kávy

Fotogaléria

2015-04-06 12:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia