Sila kávy je väčšia, ako sme si doteraz mysleli: Vraj odvráti riziko smrteľného ochorenia!

Káva dokáže zabrániť nebezpečnej rakovine kože!
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-03 06:00:00

Milovníci kávy budú mať ďalší dôvod, prečo vo svojom pôžitku nepoľaviť! Primeraná dávka kofeínu je pre ľudský organizmus zdraviu prospešná, čo už každý vie. Najnovšia štúdia však šokovala verejnosť novým zistením, že káva dokáže znížiť riziko rakoviny kože.

Záchrana?

Stačí jedna šálka kávy a pre svoje zdravie urobíte maximum! Údajne toľko čierneho moku stačí k tomu, aby ste sa zachránili pred nebezpečnou rakovinou kože. Kvôli rýchlemu metastázovaniu patrí malígny melanóm k najnebezpečnejším nádorom vôbec. Tento zhubný nádor kože si pritom ročne vyžiada tisícky životov. Šancu na vyliečenie má ten, ktorý v dostatočnom predstihu začne s liečbou, ktorú mu naordinoval lekár. Život dokážu zachrániť aj pravidelné preventívne prehliadky znamienok a, ako tvrdí nová štúdia, aj pitie kávy!

Menšia šanca vzniku melanómu

K takémuto výsledku prišli odborníci z amerického zdravotníckeho výskumného strediska. Pozorovali 450-tisíc mužov a žien počas desiatich rokov, pričom ich priemerný vek bol 63 rokov a žiaden z nich nemal nález. Po skončení štúdie bola diagnostikovaná rakovina kože až trom tisíckam z nich! Prekvapivé však bolo zistenie, že úlohu zohrala káva! Až 90 percent dobrovoľníkov, ktorí pili denne kávu, mali menšiu šancu, že u nich vznikne melanóm na rozdiel od ostatných, ktorí čierny mok nepopíjali.

Zrejme na tom niečo bude, keďže už predchádzajúce výskumy upozornili na liečivú silu kávy. Kofeín údajne môže vyvolať smrť u buniek, ktoré boli poškodené UV žiarením, no tie zdravé nenapadne. Výskum však bral do úvahy faktory, ako fajčenie alebo konzumáciu alkoholu. Tie totiž mohli ovplyvniť výsledok.

Tieto účinky sú potvrdené

Vplyv kofeínového nápoja na ľudské zdravie bude aj naďalej predmetom skúmania. Isté však sú tieto pozitívne účinky nápoja:

  • Pomáha proti Parkinsonovej chorobe. (zlepšuje symptómy, ako je triaška a strnulosť svalov.)
  • Znižuje riziko vzniku cirhózy pečene.
  • Redukuje riziko cukrovky na polovicu.
  • Urýchľuje metabolizmus a odbúravanie tukov.
  • Stimuluje centrálnu nervovú sústavu a srdce.
2015-03-03 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: forbes.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia