Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konečne účinný liek na rannú opicu: Po náročnej noci bez nevoľnosti!

Ako predísť nepríjemnej rannej opici? Existuje účinný liek!
Ako predísť nepríjemnej rannej opici? Existuje účinný liek! (Zdroj: thinkstock.com)

Občas sa stáva, že do víkendového relaxačného programu zahrnieme aj žúr za asistencie alkoholu. Nespútaná zábava a nasávanie ako o život sa však na druhý deň nekončí bez následkov. Vyzerá to tak, že je tu liek na rannú opicu!

Sucho v ústach, bolesť hlavy a nevoľnosť vystrieda prísaha doživotného abstinovania. Každý to však pozná... Naskytne sa ďalšia príležitosť ako oslava narodenín a opäť do toho spadnete. Vyskúšali ste už množstvo „zaručených“ receptov, ako poraziť rannú opicu a nič nepomohlo? Málokto vie, že existuje rastlina, ktorá má pozitívny vplyv na zmiernenie symptómov, ktoré sa objavujú ráno po požití alkoholu!

Prišiel na to výskum Jeffa Wiesa a jeho tímu z Americkej Lekárskej Asociácie v roku 2004. Podľa neho je účinným liekom extrakt z plodu kaktusu Opuncie figovej (lat. Opuncia ficus-indica)!

Symptómy rannej „opice“ ako nevoľnosť, bolesti hlavy, nechutenstvo, sucho v ústach, slabosť, nesústredenosť a iné sú dôsledkom zápalu spôsobeného acetaldehydom. V ľudskom organizme je acetaldehyd medziproduktom metabolizácie alkoholu (etanolu), pričom je zodpovedný za nepríjemné prejavy po jeho nadmernej konzumácii. Extrakt z plodu opuncie figovej zmenšuje tento zápal stimuláciou tvorby bielkovín tepelného šoku, ktorý je odpoveďou na stresový stimul po požití alkoholu.

Účastníci štúdie

Vybraní uchádzačí boli zdraví nefajčiari muži aj ženy z New Orleans, vo veku od 21 do 35 rokov, ktorí aspoň raz za život mali skúsenosť s „opicou“ po požití alkoholu.

Kritériá pre vylúčenie z možnosti zúčastniť sa na teste boli hypertenzia, renálna dysfunkcia, krvácanie do gastrointestinálneho traktu, vredové choroby, ochorenia pečene, srdcové ochorenia, ochorenia pľúc, aktívna tuberkulóza, cukrovka, precitlivenosť na alkohol, alkoholizmus, a alergická reakcia na alkohol alebo na plody hrušky. Ľudia užívajúci lieky, ktoré zakazujú pitie alkoholu, boli taktiež vylúčení. Vybraní dobrovoľníci (väčšinou študenti) boli poučení, aby nekonzumovali analgetické lieky v priebehu 24 hodín pred začatím štúdie, ktorá bola schválená inštitucionálnymi komisiami na Tulanskej a Californskej Universite, kde každý subjekt musel poskytnúť svoj súhlas o tom, že bol o všetkom riadne informovaní. Všetci ľudia, ktorí požiadali o účasť, boli podrobení kritériám pre zaradenie a vylúčenie na teste.

Výživový doplnok 2KC obsahuje Opunciu figovú, ktorá pomáha pomáha zbraňovať vzniku nepríjemných stavov a zmierňuje prejavy vzniknuté po konzumácii alkoholu a tiež vitamín C, ktorá pomáha znížiť pocit únavy a vyčerpania, posilňuje nervový a imunitný systém.

Intervencia

Extrakt z plodu opuncie figovej bol zformulovaný v želatínovej kapsule 800 IU na kapsulu. Extrakt sa vyrába sušením plodu opuncie figovej a to pri použití štandardného extrakčného postupu. Takto boli pripravené na požitie 2 kapsule s placebom  a 2 kapsule s opunciou v identických želatínových kapsuliach.

Ako prebiehala štúdia?

Štúdia začala základným meraním vitálnych funkcií a odberom vzoriek krvi a moču. Uchádzači boli náhodne rozdelení na základe výberu uzavretých nepriehľadných obálok, buď s opunciou alebo placebom. Následne boli vybraní uchádzači eskortovaní do kontrolovaného prostredia, kde každý skonzumoval štandardné jedlo (cheeseburger, hranolky a sóda). V priebehu 4 hodín  uchádzači spotrebovali viac než 1,75 g alkoholu na kilogram telesnej hmotnosti, čo podľa skorších štúdií už zaručene spôsobuje „opicu“.

Uchádzači si mohli vybrať iba jeden druh alkoholu, ktorý skonzumujú počas obidvoch fáz štúdie. Vybrať si mohli vodku, gin, rum, bourbon, škótsku a tequilu.

Všetci vybraní uchádzači mali počas celého štúdia povolené neobmedzené pitie nealkoholických nápojov. Po ukončení konzumácie alkoholu boli uchádzači pozorovaní po dobu 1 hodiny. Potom sa uchádzačom zmerala konečná koncentrácia alkoholu v krvi a to pomocou dychového testu. Následne boli všetci prepustení domov.

Na druhý deň ráno sa zúčastnení vrátili, aby im boli odobrané vzorky z moču a krvi.

Príznaky „opice“ boli zaznamenané, symptómy vyhodnotené a koncentrácia alkoholu v krvi znovu zmeraná. Po 2 týždňoch štúdiu zopakovali. Vybraní uchádzači spotrebovali rovnaký typ alkoholu ako počas prvého stretnutia, ale boli zaradení do opačných skupín, ako pri prvom stretnutí.

Na druhom stretnutí uchádzači nesmeli skonzumovať vyššie množstvo alkoholu ako skonzumovali na prvom stretnutí, iba rovnaké množstvo alebo menej.

Uchádzači v priebehu sledovaného obdobia nesmeli nefajčiť alebo použiť nesteroidné lieky, lieky proti bolesti, alebo aspirín.

Meranie symptómov „opice“

Primárnym cieľom merania bol index priemeru symptómov „opice“, ktorý bol určený na základe dotazníka z predchádzajúceho hodnotenia stavu opice. Uchádzači boli posudzovaní na 6 stupňovej stupnici (0 žiadne príznaky; 6, najhoršie možné príznaky), aby bolo posúdených 9 najčastejších príznakov „opice“ po požití alkoholu (nevoľnosť, bolesť hlavy, nechutenstvo, sucho v ústach, bolestivosť, slabosť,triaška, hnačka a závraty).

Uchádzači taktiež na 6-bodovej stupnici hodnotili ich celkové životné podmienky. (0, dobré životné podmienky, 6, zlé životné podmienky). Dotazníky boli vyplnené na začiatku štúdia a počas každého obdobia prežívania „opice“.

Sekundárnym cieľom merania bol výskyt „ťažkej opice“, definovaný ako ten, ktorý by na druhý deň ráno zabránil človeku ísť do práce alebo do školy.

Výsledok

Päťdesiatpäť dobrovoľníkov dokončilo test na extrakt z opuncie a placebo. Tri z deviatich symptómov - nauzea (pocit nevoľnosti), sucho v ústach a nechutenstvo - boli podstatne potlačené v skupine po požití opuncie.  Navyše, stav nepríjemnej „opice“ sa znížil až o polovicu.

Zhodnotenie

Pľuštenie, alebo hovorovo „opica“ má významný dopad nielen na zdravie ale aj na pracovný výkon, takže aj na celkové hospodárstvo krajiny.  Prejavuje sa to v podobe absencie a zníženej produktivity jednotlivcov po prehýrenej noci.

77% konzumentov alkoholu zažije pľúštenie („opicu“) najmenej raz za rok, a až 15% má takéto skúsenosti raz za mesiac. Ľudia s „opicou“ sú v pracovnom prostredí viac rizikový, čo sa týka pracovných úrazov, keďže majú znížené vizuálno-priestorové schopnosti a obratnosť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9