Prečo Steve Jobs zakazoval svojim deťom tablety? Neuveríte, aký majú vplyv!

Pozor na tablety, pre deti môžu znamenať riziko závislosti.
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-22 19:45:00

V roku 2010 predstúpil pred verejnosť a v rukách držal najnovší výtvor, čím ovplyvnil celý svet. Meno Stevea Jobsa sa bude ešte dlhé roky skloňovať nielen v súvislosti s tabletom, ktorý oslavuje veľké úspechy. Zaujímavé však je, že svoj výtvor sa snažil udržať čo najďalej od detských rúk. Prečo?


Technológie ich úplne pohltili

Reportér New York Times raz utrúsil poznámku pri rozhovore so zakladateľom jednej z najznámejších spoločností, špecializujúcej sa na hardware a software, že jeho deti určite musia mať radi tablet, ktorý vytvoril. Steve Jobs sa však priznal, že jeho deti tablet nepoužívajú! V rodine mal len niekoľko technológií, ktorých používanie sa však snažil s manželkou čo najviac obmedziť.  

Práve deti v školskom veku často nájdeme s najnovšími smartfónmi a tabletmi. Keď Jobs videl, ako zariadenia modernej technológie deti ovplyvnili a že si už mnohé nevedia bez nich predstaviť život, nastolil vo svojej domácnosti určité pravidlá. Chcel zabrániť, aby aj jeho deti v predškolskom veku používali tablety.

Steve mal pravdu. Výdobytky modernej techniky úplne pohltili nielen dospelých, ale aj deti. Zatiaľ čo by si mali pozerať rozprávkové knižky a hrať sa na pieskovisku s ostatnými deťmi, radšej ťukajú do smartfónu a tabletu.

Chris Anderson, riaditeľ jednej IT firmy a otec piatich detí vysvetlil, prečo je aj on za domácnosť bez technológií:

„Moje deti obviňujú mňa aj manželku, že sme fašisti, príliš znepokojení technológiami. Hovoria nám, že žiadni z ich kamarátov nemajú doma tie isté pravidlá… Je to preto, lebo my sme zažili nebezpečenstvá technológií na vlastnej koži. Videl som to na sebe a nechcem, aby sa to isté stalo aj mojim deťom.“

Mugotussol sa používa na zmiernenie suchého, dráždivého kašľa u detí od 12 rokov a dospelých. Obsahuje liečivo dextrometorfániumbromid, ktoré patrí do skupiny liekov nazývaných antitusiká, ktoré pomáhajú zabezpečiť zmiernenie suchého kašľa.

Čo im hrozí?

Deti pri používaní tabletov, či iných multifunkčných elektronických zariadení strácajú zmysel pre fyzickú aktivitu, hry v prírode a hlavne ich socializácia a spoznávanie sú slabé. Hrozí im veľká závislosť, čo niekedy môže dospieť až k chorobe a neschopnosti odpútať sa od technológií.

Preto niektorí z pracovníkov v oblasti technológií posielajú svoje deti do škôl, kde sa nepožívajú počítače a iné zariadenia. Jednou z takých škôl je škola v Kalifornii. Študenti na tejto škole sa učia matematiku a ostatné predmety bez pomoci elektroniky. Rozvíjajú tak logické myslenie efektívnejšie.

Aký majú dopad na zdravie?

V súčasnosti pribúda viac zástancov, ktorí si uvedomujú, aký dopad na zdravie človeka má elektronizácia života. Napriek tomu ich mnohí ignorujú a používajú naďalej!

Niektoré zdravotné problémy, ktoré môžu spôsobiť technológie:

U dospelých:

  • Pre časté používanie smartfónu či tabletu sa môžu zapáliť šľachy v palci či iných prstoch. Ľudské telo nezvláda používanie týchto prístrojov.
  • Zranenia krku, ktoré vznikajú po hodinách strávených nakláňaním sa k obrazovkám. Ak je hlava vysunutá dopredu, môže sa zdať ťažšia, čím vzniká tlak na celé telo. Vzniká tzv. "textový krk".
  • Používanie tabletov aktívne vyžarujúcich svetlo tesne pred spánkom má negatívny dopad na kvalitu spánku a tým aj na zdravie.
  • Závislosť.

U detí: 

  • Nerozvíja sa im dostatočne pohybové centrum. Majú málo fyzickej aktivity, čo môže viesť neskôr až k nadváhe alebo obezite.
  • Môžu mať problémy s očami. Pri pozeraní sa na obrazovku u nich nedochádza k striedaniu akomodácie oka na diaľku a blízko. Nerozvíja sa ich zrakové centrum.
  • Časté hranie na dotykovom tablete môže malým deťom poškodiť správnu funkčnosť prstov a rúk (nedostatočné budovanie svalovej hmoty).
  • Závislosť.

Ak vám na deťoch a ich rozvoji záleží, dajte prednosť prírode a vlastnej edukácii, než elektronike!

2015-01-22 19:45:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: blog.sfgate.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia