Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najväčšie mýty o rannej opici: Práve kvôli nim sa prebúdzate s bolesťami hlavy!

Pite s rozumom a na druhý deň sa budete cítiť výborne!
Pite s rozumom a na druhý deň sa budete cítiť výborne! (Zdroj: photl.com)

Silvester a s ním spojené popíjanie nejakého toho alkoholu môže so sebou priniesť nepríjemnú rannú "opicu". Doznievajúce účinky konzumácie alkoholu spojené s bolesťami hlavy a nevoľnosťou sú známe asi všetkým. Ako sa jej zbaviť?

1. mýtus: Je rovnaká u všetkých, rovnako u mužov ako u žien.

Vedci dokázali, že ženy sa opijú ľahšie, pretože majú v tele menej vody než muži. U žien a tak dostane do krvi väčšie množstvo alkoholu. Preto je nástup opice skorší u žien ako u mužov.

2. mýtus: Len tí, čo pitie preháňajú, majú rannú "opicu".

Vznik opice závisí na mnohých faktoroch. Záleží napríklad na stavbe tela a aj tak je tento stav do značnej miery individuálny. Pre niekoho môže mať trocha alkoholu rovnaký efekt ako pre iného väčšie množstvo. Opicu možno oddialiť alebo jej predchádzať pomocou jednoduchého triku. Stačí, keď si medzi každým drinkom dáte pohárik vody.

3. mýtus: Víno vám opicu nespôsobí.

Víno obsahuje triesloviny, ktoré u niektorých ľudí môžu vyvolať bolesti hlavy. Sladké alkoholické nápoje, ako je napríklad whisky, spôsobia horšiu opicu. Menej nebezpečné z hľadiska intenzity stavov opice sú alkoholické nápoje ako vodka a gin. Obsahujú menšie množstvo látok zodpovedných za vznik opice.

4. mýtus: Diétne koktaily sú stávka na istotu.

Diétne kokteily sú dobré ak chcete počítať prijaté kalórie, ale nemajú vplyv na opicu. Všeobecne platí, že ovocné nápoje a nápoje s prídavkom cukru môžu zlepšiť priebeh príznakov opice.

Je čas na posilvestrovskú detoxikáciu, vyskúšajte kombináciu extraktu Acai berry, ostropestreca mariánskeho (silymarinový komplex - silybín, silydianin, silychristin) a šišiaku bajkalského.

5. mýtus: Prášok proti bolesti pred spaním.

Liek proti bolesti, ktorý si večer dáte pôsobí len niekoľko hodín a ranné príznaky aj tak neovplyvní. Preto je lepšie dať si ho ráno. Dajte si však pozor na niektoré lieky proti bolesti, ktoré obsahujú látku paracetamol. Táto látka po požití alkoholu spôsobuje vznik toxínov v pečeni, ktoré ju môžu poškodiť.

6. mýtus: Káva vás z toho dostane.

Nápoje obsahujúce kofeín majú močopudný efekt. To znamená, že odvádzajú potrebnú vodu z tela. Kofeín síce pomáhajú lepšie zvládnuť únavu, ale dehydruje. Tak sa potom telo s opicou vysporiadava ťažšie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9