Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Varené víno ako súčasť vianočnej atmosféry: Čo sa v ňom v skutočnosti skrýva!

Aké pozitíva ponúka pitie vareného vína?
Aké pozitíva ponúka pitie vareného vína?

Vôňa škorice, klinčekov, kardamonu alebo pomarančov. To sprevádza varenie typického vianočného teplého nápoja. Čo v ňom vlastne nájdeme?

Nie je nič zlé na pár dúškoch vareného vína počas chladných zimných dní. Netreba však zabúdať na to, že konzumácia alkoholu vonku v mrazivom počasí dáva falošný pocit tepla. Obsahuje alkohol, ktorý rozširuje cievy. Tak sa dostane viac krvi na povrch kože. Telo sa tak viac prehrieva! Po krátkom pocite tepla však telo pocíti chlad ešte viac ako pred tým. Ak si doprajete varené víno v interiéri, je to v poriadku.

Škorica a klinčeky, cukor a kardamom

Varené víno je v zimných mesiacoch veľmi populárne. Niet divu, keďže ide o chutný nápoj,. Okrem alkoholu obsahuje ingrediencie, ktoré sú pre nás zdravé! 

Škorica: Stimuluje telo k produkcii tráviacich štiav. Je tiež dobrým liekom proti nadúvanie.

Kardamon: Tiež pomáha proti nadúvaniu a nafukovaniu.

Klinček: Má dobré antibakteriálne vlastnosti a pomáha pri trávení.

Koľko má kalórii?

Varené víno je, bohužiaľ, kalorickou bombou. Obsah cukru vo varenom víne predstavuje až 80 až 100 kalórií na 100 ml. Takže jeden veľký hrnček obsahuje okolo 200 kalórií!

Espumisan lieči žalúdkovo-črevné ťažkosti spôsobené nahromadením plynu napr. plynatosť, nadúvanie, pocit plnosti spôsobený nadmerným množstvom plynov zažívacom trakte.

Obsah alkoholu

Obsah alkoholu vo varenom víne je okolo sedem percent, ale v priemere je to medzi deväť až desať percent. Alkohol putuje z kyslých nápojov veľmi rýchlo do krvi, pretože sa v čreve rýchlo vstrebáva. Štvrtina litra vína obsahuje asi 20 gramov čistého alkoholu. Asi 80 kilogramový muž potrebuje okolo 2,5 hodiny na vylúčenie alkoholu z krvi a 60 kilogramová žena na to potrebuje asi tri hodiny.

Zdravé alternatívy

Ak chcete, môžete vyskúšať aj vhodné voňavé alternatívy tohto nápoja. Skúste nahradiť červené víno hroznovou šťavou, jablkovým džúsom alebo pomarančovým džúsom. Skúste si spraviť horúci osladený čaj alebo punč z jabĺk alebo čiernej bazy. Ďalšie prísady, ktoré patria do tohto nápoja sú v podstate rovnaké ako pri základnom recepte: škorica, klinčeky, kardamóm, aníz, vanilka, pomaranč a plátky citróna. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9