Vôňa škorice, klinčekov, kardamonu alebo pomarančov. To sprevádza varenie typického vianočného teplého nápoja. Čo v ňom vlastne nájdeme?
Nie je nič zlé na pár dúškoch vareného vína počas chladných zimných dní. Netreba však zabúdať na to, že konzumácia alkoholu vonku v mrazivom počasí dáva falošný pocit tepla. Obsahuje alkohol, ktorý rozširuje cievy. Tak sa dostane viac krvi na povrch kože. Telo sa tak viac prehrieva! Po krátkom pocite tepla však telo pocíti chlad ešte viac ako pred tým. Ak si doprajete varené víno v interiéri, je to v poriadku.
Škorica a klinčeky, cukor a kardamom
Varené víno je v zimných mesiacoch veľmi populárne. Niet divu, keďže ide o chutný nápoj,. Okrem alkoholu obsahuje ingrediencie, ktoré sú pre nás zdravé!
Škorica: Stimuluje telo k produkcii tráviacich štiav. Je tiež dobrým liekom proti nadúvanie.
Kardamon: Tiež pomáha proti nadúvaniu a nafukovaniu.
Klinček: Má dobré antibakteriálne vlastnosti a pomáha pri trávení.
Koľko má kalórii?
Varené víno je, bohužiaľ, kalorickou bombou. Obsah cukru vo varenom víne predstavuje až 80 až 100 kalórií na 100 ml. Takže jeden veľký hrnček obsahuje okolo 200 kalórií!
Espumisan lieči žalúdkovo-črevné ťažkosti spôsobené nahromadením plynu napr. plynatosť, nadúvanie, pocit plnosti spôsobený nadmerným množstvom plynov zažívacom trakte.
Obsah alkoholu
Obsah alkoholu vo varenom víne je okolo sedem percent, ale v priemere je to medzi deväť až desať percent. Alkohol putuje z kyslých nápojov veľmi rýchlo do krvi, pretože sa v čreve rýchlo vstrebáva. Štvrtina litra vína obsahuje asi 20 gramov čistého alkoholu. Asi 80 kilogramový muž potrebuje okolo 2,5 hodiny na vylúčenie alkoholu z krvi a 60 kilogramová žena na to potrebuje asi tri hodiny.
Zdravé alternatívy
Ak chcete, môžete vyskúšať aj vhodné voňavé alternatívy tohto nápoja. Skúste nahradiť červené víno hroznovou šťavou, jablkovým džúsom alebo pomarančovým džúsom. Skúste si spraviť horúci osladený čaj alebo punč z jabĺk alebo čiernej bazy. Ďalšie prísady, ktoré patria do tohto nápoja sú v podstate rovnaké ako pri základnom recepte: škorica, klinčeky, kardamóm, aníz, vanilka, pomaranč a plátky citróna.