Príčina bolesti chrbta odhalená: Pozrite, čo je na vine a zbavte sa toho!

Ak trpíte bolesťami chrbta, zrejme je na vine fajčenie, ktorému holdujete.
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-06 12:00:00

Bolesti chrbta môžu mať rôzne príčiny. Nezriedka si ich spôsobujeme sami zlou životosprávou a nefyziologickým správaním. Najnovšie je tu vinník, ktorý je spúšťačom nepríjemných bolestí! Ak sa ho zbavíte, pocítite úľavu.

Podľa nového výskumu existuje spojenie medzi závislosťou na tabaku a bolesťami chrbta! Práve fajčenie je pre mnohých ľudí každodenným rituálom. Jeho účinky na ľudské telo sú väčšine z nás známe, no zvykneme ich ignorovať. Odborníci z najnovšej štúdia však upozorňujú, že fajčiari znášajú bolesť horšie ako tí, ktorí nedajú do úst cigaretu. Navyše im hrozí väčšie riziko, že sa táto bolesť zmení na chronickú!

Hlavný dôvod horšej znášanlivosti bolestí je fakt, že fajčenie ovplyvňuje mozog a jeho dôležité centrá. Potvrdil to Bohdan Petre, hlavný odborník štúdie z lekárskej fakulty americkej Northwestern University.

Skenovali im mozog

Vedci z americkej univerzity chceli dokázať ďalšie negatívne zdravotné následky fajčenia, čo sa im aj podarilo. Skúmali 160 dospelých dobrovoľníkov, ktorí trpeli bolesťami chrbta. Tridsaťdva pacientov znášalo chronickú bolesť a tridsiatipiati boli zdraví.

Vedci im v priebehu jedného roka päťkrát skenovali mozog pomocou magnetickej rezonancie. Účastníci tiež hodnotili intenzitu bolesti tak, že vypĺňali dotazník o fajčení a svojom celkovom zdravotnom stave.

Mozgové centrá a bolesť

Aktivita mozgových centier, ktoré sú zodpovedné za závislosť a odmeňovanie sú spojené aj s pocitmi chronickej bolesti. Čím sú väzby medzi nimi silnejšie, tým horšie znášame bolesť a tým väčšia je aj šanca, že sa zmení na chronickú. V tomto výskume sa dokázalo, že u ľudí závislých na tabaku, sú mozgové centrá spojené s bolesťou veľmi pevne. Preto majú fajčiari väčšiu náchylnosť na bolesť chrbta.

Čo ak sa vzdáte fajčenia?

Zistilo sa aj to, že ak sa fajčiari vzdali svojej neresti, došlo v ich organizme k pozitívnej zmene, týkajúcej sa bolesti. Keď si dlhšie nezapálili cigaretu, začala sa postupne uvoľňovať väzba zodpovedných mozgových centier a zvýšila sa zároveň odolnosť voči bolesti chrbta.

Toto zistenie by mohlo byť ďalším krokom v prevencii bolestí a v odhalení fungovania nášho mozgu. Takže, ak trpíte bolesťami, najmä chrbta, tak by vás mohla táto štúdia presvedčiť, aby ste skončili so závislosťou na tabaku. Za pokus to stojí!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-11-06 12:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: medicalnewstoday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia