S koľkými šálkami kávy denne to už preháňate? Pravda, kedy už stačí!

Koľko šálok kávy je v poriadku?
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-04 06:00:00

Neexistuje deň, kedy by ste si nedali aspoň tri šálky denne? Uvedomujete si, že bez čierneho moku jednoducho neviete byť, no trápia vás výčitky, že si tým ničíte telo? Pravda, kedy ste to s kávou už prehnali!

O káve sme sa už čo-to napočúvali. Najprv, že by sme ju nemali piť, lebo je škodlivá a vo zvýšenej miere odvodňuje organizmus, potom nás prekvapili informácie, že je zdravá a chráni srdce. Doteraz si však väčšina ľudí spája čierny mok skôr s prvou variantou, že nie je zdraviu prospešná, preto by sme si malo dávať pozor na jej množstvo.

Rozhodujúci nie je počet šálok

V skutočnosti sa však nedá presne určiť, koľko kávy môžeme vypiť. Rozhodujúce je niečo iné.

Pri pití kávy je rozhodujúci faktor množstvo konzumácie kofeínu, ktoré prijmeme prostredníctvom kávy. Teda nedá sa všeobecne povedať, koľko kávy je v poriadku vypiť, pretože rôzne druhy káv majú rôzny obsah kofeínu,“ povedal Ing. Libor Javro.

Dôležité je preto vedieť, aká dávka kofeínu je pre nás v poriadku a naopak, pri ktorej dávke si už koledujeme o zdravotné problémy.  

Odporúčaná denná dávka je 200 mg/na deň, ktorú by sme nemali denne presahovať. Toto množstvo obsahujú asi 3 kávové šálky. Samozrejme, odporúčanie je pre zdravých dospelých ľudí, “

Ako vám dá telo najavo, že má dosť?

Ak však odignorujete odporúčanú dennú dávku kofeínu, pocítite to na vlastnej koži. Telo vám dá nepríjemným spôsobom najavo, že má dosť!

„Navýšenie množstva príjmu kofeínu prostredníctvom extrémneho pitia kávy môže spôsobiť najmä kardiovaskulárne (arytmia, zvýšený krvný tlak) a psychosomatické problémy (nervozita, podráždenosť, napätie), “ upozorňuje Libor Javro.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-11-04 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia