Títo ľudia sa vzdali svojich obľúbených nerestí na tri mesiace: Neuveríte, ako dopadli!

Dokázali by ste žiť bez kávy?
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-20 12:15:00

Jedna nedokáže žiť bez pohárikov vína, ďalšia si neodpustí dávky kofeínu a muž si dni spríjemňuje sladkým dezertom! Všetci majú pritom niečo spoločné. Sú závislí! Zúčastniť sa 3-mesačného experimentu bez prehrešku bola pre nich jednoznačne výzva.

Možno považovať každodenné radosti za neresti? Niekto si zlepšuje náladu konzumáciou čokolády, iný oddychuje už pri štvrtej šálke kávy. Prečo sa ich vzdať, keď nám prinášajú potešenie?

Lekári upozorňujú, že prehrešok by sme si mali dopriať len občas, nie však pravidelne. Javed Sabir, vedúci na BMI Healthcare tvrdí, že ak sa vzdáme nejakej neresti na niekoľko mesiacov, môžeme očakávať veľké zmeny, čo sa týka nášho zdravia. Potvrdzuje to aj tento experiment, ktorý podstúpili traja dospelí ľudia. Každý z nich trpel určitou závislosťou. Pozrite sa, aký je výsledok!

Bez pohárikov vína

Angella Johnsonová má 40 rokov a žije v Londýne. Sama si všimla, že v poslednom čase si dopraje čoraz viac alkoholu. Poháriky vína jej totiž pomáhali zmierniť napätie, ktoré zažívala počas dňa, no pomaly sa stali zvykom. A tak sa rozhodla podstúpiť experiment a vzdať sa svojho obľúbeného alkoholu.

Zo začiatku to bolo ťažké. Či už pozerala televíziu alebo čítala knihu, túžila po poháriku vína. Kamaráti ju volali večer von, no radšej ostala doma, aby tak zabránila pokušeniu. Večer popíjala len minerálnu vodu či kokosovú vodu, ktorá jej slúžila ako náhrada alkoholu. Po šiestich týždňoch sa jej priatelia a kolegovia zhodli na tom, že jej oči sú zrazu jasnejšie, tvár nemala takú nafúknutú a schudla! Vtedy si Angelina uvedomila, ako dobre sa teraz cíti a že má oveľa viac energie ako predtým. Aj keď sa vrátila k alkoholu, tentokrát to má pod kontrolou. Pohárik vína si dá len vtedy, keď má naň skutočne chuť.

Výsledky Angelly Johnsonovej

Hmotnosť

Krvný tlak
Predtým: 71 kg Predtým: 106/68
Potom: 68 kg Potom: 106/68

Tuk v tele

Cholesterol
Predtým: 31 percent Predtým: 6,5
Potom: 30 percent Potom: 7,1

Pomer obvodu pásu a výšky

Cukrovka
Predtým: 50,61 Predtým: 5,6
Potom: 48,18 Potom: 5,9

BMI

 
Predtým: 25,5
Potom: 24,2

Bez cukru

Slabosťou 42-ročného spisovateľa Chrisa Henryho bol cukor, bez ktorého si nevedel predstaviť ani jeden deň. Keďže sa cukor nachádza takmer všade, o to to mal ťažšie. Doslova bojoval so svojimi chuťami a s nutkaním, dať si chutnú lahodnú čokoládu. Nikdy by si však nepomyslel, že cukor bude mať takú moc. Keď ho odstránil zo svojho jedálnička, trpel bolesťami hlavy a mal pocity letargie.

Vďaka experimentu sa naučil orientovať v množstve potravín a vedel odhaliť, koľko pridaného cukru obsahuje konkrétny pokrm. Konzumoval hlavne chudé mäso, zeleninu a ostatné diétne potraviny bez cukru. Výsledok?  Za 10 dní stratil vyše 3 kilogramy! V súčasnosti sa cíti veľmi dobre a kupuje si nohavice menšie o dve konfekčné veľkosti. Aj keď si na konci experimentu kúpil tortu a čínske jedlo, nezvládal to zjesť. Jeho chute sa veľmi zmenili, aj plátky chleba sa mu zdali príliš sladké!

Výsledky Chrisa Henryho

Hmotnosť

Krvný tlak
Predtým: 71 kg Predtým: 122/84
Potom: 67 kg Potom: 108/62

Tuk v tele

Cholesterol
Predtým: 13 percent Predtým: 5
Potom: 12 percent Potom: 5,4

Pomer obvodu pásu a výšky

Cukrovka
Predtým: 50 Predtým: 5,4
Potom: 47,06 Potom: 5

BMI

 
Predtým: 23,8
Potom: 22,6

Bez kofeínu

Tridsaťšesťročná Antonia Hoyleová žije v Londýne so svojim manželom Chrisom a dvoma deťmi. Jej život je celkom hektický. Aby sa vyrovnala s nárokmi pracujúcej matky a zvládala celé dni, zvykla vypiť štyri kávy, tri šálky čaju s kofeínom a dve plechovky koly bez cukru denne. keď znížila dávky kofeínu, prišli nepríjemné zdravotné problémy.

Prvý týždeň som zažívala peklo. Mala som závrate, bola som podráždená a ledva som prekonala vlny únavy. Vedela som však, že tieto nežiaduce účinky sú normálne. O pár dní bolesti hlavy zmizli a ja som zrazu lepšie spávala. Bola som menej nervózna a menej náladová,“ povedala Antonia Hoyleová.

Nebolo však nič, na čo by som sa tešila v dopoludňajších hodinách. Bez kofeínu bol pre ňu deň neuspokojivý. Namiesto toho si preto dala sušienky a čokoládu, ktoré jej zdvihli náladu. Večeru, ktorej súčasťou boli kedysi kolové nápoje, vymenila za poháriky vína. Výsledok? Vážila viac ako predtým.

Antonia mala jednoznačne prebytok kofeínu – prijala až 400 mg denne, čo je už horná odporúčaná hranica. Zrazu sa vzdala viac ako dvojnásobku, preto sa niet čomu čudovať, že jej telo zareagovalo okrem iného aj poklesom krvného tlaku. Preto ho nahradila iným povzbudzujúcim prostriedkom - cukrom.

Rehabilitačné kliniky zakazujú sladkosti, pretože, keď je narkomanom odmietnutá určitá vec, na ktorej boli závislí, často siahajú po sladkom občerstvení. Antonia však robila jednu chybu. Nejedla vyváženú stravu s dostatkom komplexných sacharidov na to, aby udržala svoju energetickú hladinu. V opačnom prípade by nemala takú chuť na sladké dobroty.

Výsledky Antonie Hoyleovej

Hmotnosť

Krvný tlak
Predtým: 59 kg Predtým: 118/68
Potom: 60 kg Potom: 94/62

Tuk v tele

Cholesterol
Predtým: 18,7 percent Predtým: 5,7
Potom: 19 percent Potom: 5,4

Pomer obvodu pásu a výšky

Cukrovka
Predtým: 42,92 Predtým: 5,6
Potom: 42,92 Potom: 5,4

BMI

 
Predtým: 21,7
Potom: 22,2

Čo poviete na ich výsledky? Boli by ste ochotní podstúpiť podobný experiment a vzdať sa svojho prehrešku?

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-20 12:15:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia