Kvôli cvičeniu viac tuku v bruchu? Neuveriteľné, s čím prišla nová štúdia!

Cvičenie údajne zvyšuje chuť na alkohol.
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-02 21:00:00

Návšteva posilňovne vraj môže súvisieť s vyššou konzumáciou alkoholu! Prišla na to jedna štúdia, podľa ktorej tak môžete mať viac tuku v okolí pásu, aj keď pravidelne cvičíte.

Budete mať vďaka cvičeniu zdravší deň? Nemusí to tak byť!

Dôležité sú vraj dni

Podľa výskumníkou pijú ľudia viac alkoholu počas dní, kedy majú tréningy v posilňovni. Americkí vedci pritom tvrdia, že väčšina z nich zvykne makať v dňoch od štvrtka do nedele. Veľmi záleží na dňoch v týždni, kedy cvičia. Ak chodia do posilňovnvne cez víkend, majú lepšiu príležitosť na stretnutie sa s priateľmi v bare ako cez týždeň. Vtedy zvyknú vypiť aj niekoľko pohárikov alkoholu!

Do štúdie bolo zapojených 150 účastníkov vo veku 18 až 89 rokov. Pomocou smartfónov si zaznamenávali počet cvičení a ich trvanie a množstvo alkoholu, ktoré vypili každý deň. Trvalo to 21 dní, pričom merania sa opakovali trikrát v jednom roku. Podľa vedúceho autora štúdie a profesora medicíny na Northwestern University Feinberg School of Medicine Davida Conroya ľudia, vykonávajúci cvičenia od pondelka do stredy nekonzumujú toľko alkoholu ako ostatní, zato v ostatných dňoch sa počet pohárikov zvyšuje. Navyše, v dňoch, kedy sú aktívnejší, majú väčší sklon ku konzumácii alkoholu ako vtedy, keď sú menej aktívni.

Neprestávajte s cvičením

Na druhej strane, aeróbne cvičenie chráni bielu mozgovú hmotu pred poškodením alkoholom. Najmä u starších ľudí, ktorí pravidelne cvičia, môže mať ochranný účinok a zabrániť úbytku kognitívnych schopností. Aj z toho dôvodu sa neodporúča, aby ľudia prestali s pravidelným cvičením i napriek zisteným skutočnostiam!

Odmena za to, že si to odmakali

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra nie je pravda, že by fyzicky aktívni ľudia podliehali alkoholu. Aj keby to tak bolo, ide zrejme o tzv. psychickú odmenu.

"Kto to mysli s posilňovaním vážne, tak si určite po posilke nejde dať "panáka". V tomto prípade sa určite jedná o určitý druh psychického odmenenia. Niekto sa rád odmeňuje čokoládou, kvalitnou stravou, a niekto alkoholom," povedal Libor Javro.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-10-02 21:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: universityherald.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia