Deti podľahli gumičkovej závislosti: Šialenstvo s náramkami už má svoje obete!

Farebné gumičky môžu byť pre deti nebezpečné!
Zdroj: profimedia.sk
2014-09-22 05:00:00

Kvôli farebným gumičkám, z ktorých si deti vyrábajú náramky, došlo už k niekoľkým nešťastiam! Novodobá mánia si vyberá svoje obete, o čom by vedel rozprávať otec osemročného Brandona, ktorý kvôli tomuto fenoménu takmer prišiel o prsty.

"Gumičkovanie" je medzi deťmi veľmi populárne. Trh zaplavili farebné gumičky, ktoré si deti vo veľkom kupujú a vyrábajú z nich náramky, náhrdelníky alebo čelenky. Avšak táto, na prvý pohľad, nevinná a neškodná zábava môže byť zdraviu škodlivá!

Takmer prišiel o prsty

Presvedčil sa o tom tridsaťšesťročný Mark Lambert, ktorý upozorňuje, že ide o nebezpečný hit. Jeho syn Brandon mu podľahol, no až natoľko, že si stihol vypestovať závislosť. S gumičkami sa hral až šesť hodín denne! Jeden večer išiel Mark skontrolovať svojho syna do izby. Bol šokovaný! Malý Brandon zaspal s gumičkami na prstoch, ktoré mu sčerneli. Ak by ich tam mal celú noc, s veľkou pravdepodobnosťou by mi museli prsty amputovať. Skorý príchod otca ho zachránil!

Zdesený otec svojho syna odfotil a fotografiu hneď zverejnil na sociálnej sieti, aby varoval ostatných rodičov. Chcel ukázať, čo môže spraviť závislosť a ako je "gumičkovanie" nebezpečné.

O tom, že ide o nebezpečnú zábavu svedčí aj ďalší prípad malého Kylea, ktorý sa stal pred niekoľkými dňami. Jeho mladší brat mu omylom vystrelil gumičky priamo do oka, ktoré má natrvalo poškodené.

Deti si neuvedomujú závislosť

Vyrábanie náramkov z farebných gumičiek môže byť príjemnou zábavou a relaxom. Deti predsa potrebujú popri školským povinnostiam aj rozptýlenie a uvoľnenie napätia. Nebezpečné je, ak čas strávený pri tejto činnosti presiahne rozumnú mieru a stane sa hlavnou náplňou života. Čo je na tom najhoršie, deti s často vôbec neuvedomujú, že táto ich aktivita prestala byť zábavou a prerástla do závislosti. Nevedia objektívne posúdiť čas, ktorý venujú "gumičkovaniu". Preto je dôležité všímať si prvotné signály. Najlepšie je zasiahnuť v začiatkoch, lebo rozvinutá závislosť je už vážny a ťažko riešiteľný problém, ktorý vyžaduje odbornú pomoc.

Zistili ste, že je vaše dieťa závislé? Môžete sa obrátiť na oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Sociálny kurátor poskytne rodičom poradenstvo a odporučí najvhodnejší postup pri riešení aktuálnej situácie. 

​Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-22 05:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: mirror.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia