E-cigarety ako hotová pohroma? Sú vraj ešte horšie ako klasické!

E-cigarety sú nebezpečnejšie
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-05 19:50:00

Vedci potvrdili, že e-cigarety môžu obsahovať vyššie množstvo určitých toxínov ako bežné cigarety! Pritom sa odjakživa považovali za zdravšiu alternatívu oproti klasickým. Sú nebezpečnejšie ako si mnohí mysleli?

E-cigarety plné toxínov

Podľa odborníkov z University of South California nájdeme v e-cigaretách toxický prvok chróm, ktorý sa v klasických nenachádza. Okrem toho obsahujú štyrikrát viac niklu ako v tradičnom tabaku. V elektronických náhradách treba dokonca rátať aj s obsahom olova, zinku a iných toxických kovov, aj keď v nižších úrovniach ako v klasických cigaretách.

"Naše výsledky ukazujú, že celkovo sa elektronické cigarety zdajú byť menej škodlivé ako bežné, ale ich zvýšený obsah toxických kovov, ako je nikel a chróm, vzbudzuje obavy," povedal profesor Constantinos Sioutas z University of South California.

To však ani zďaleka nie je všetko! Ako sa uvádza na portály Medicalnewstoday.com, e-cigarety predávané na severovýchode Anglicka údajne obsahujú látku diacetyl, ktorý môže spôsobiť vážne ochorenie pľúc! Diacetyl je náplň v e-cigaretách, ktorý má karamelovú príchuť. Pri vdychovaní je veľmi nebezpečný a spôsobuje závažné ochorenie pľúc - obliteračnú bronchiolitídu.

Skúmajú sa i naďalej

Kovové častice, ktoré sú uvoľňované počas fajčenia, pravdepodobne pochádzajú z kazety e-cigariet. Lepšie výrobné normy pre kazety by tak mohli znížiť množstvo kovov v dyme. E-cigarety sú však ešte stále predmetom výskumu.

Odborníci upozorňujú, že i naďalej sa budú skúmať, aby ľudia pochopili zdravotné dopady na ľudský organizmus. Podľa nich by sa malo zabezpečiť, aby neboli dostupné pre maloletých a mladých ľudí tak, ako tabak v minulosti.

Všetky zdravotné tvrdenia, vrátane tohto, sú podložené nezávislými vedeckými dôkazmi s cieľom zabezpečiť, aby bol spotrebiteľ plne informovaný o možných prínosoch i rizikách e-cigariet.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-05 19:50:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: medicalnewstoday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia