Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo sa stane, keď si dáte alkohol? Spustí hrozivé dianie vo vašom tele!

Vyvarujte sa alkoholu, inak vám postupne zničí celý organizmus.
Vyvarujte sa alkoholu, inak vám postupne zničí celý organizmus. (Zdroj: thinkstock.com)

Zmení vzhľad, ovplyvní náladu, ničí mozgové bunky, oslabuje imunitný systém. Stačí jeden dúšok akéhokoľvek alkoholického nápoja a vaše telo i myseľ sa zmenia. Pred tým, než sa opäť vydáte do víru zábavy plného alkoholu, pozrite sa, čo sa stane!


Kam putuje alkohol?

Veľa ľudí si myslí, že keď pijú alkohol, všetko ide do žalúdka. Omyl! Len približne 20 percent alkoholu tam putuje, ostatných 80 percent ide priamo do tenkého čreva. Ako rýchlo sa vstrebáva, závisí od koncentrácie alkoholu v nápoji (napr. vodka bude absorbovaná rýchlejšie ako pivo, pretože má vyššiu koncentráciu alkoholu) a to, či ste práve zjedli nejaké jedlo alebo nie. Plný žalúdok totiž spomalí vstrebávanie alkoholu.

Alkohol potom vstupuje do krvného riečiška a dostáva sa postupne do krvi. Telo sa ho snaží zbaviť prostredníctvom obličiek, pľúc, moču a dychu. V prípade, že sa ho nevie zbaviť v dostatočnej rýchlosti, môžete zvracať. Takýmto spôsobom sa vám snaží telo naznačiť, že ste to prehnali a vypili ste viac než dosť.

Libido

Niektorí môžu mať po pár drinkoch väčšiu chuť na sex. No nadmerné pitie otupuje pocit v celom tele, takže vzrušenie a orgazmus sa dosahuje oveľa ťažšie, ako keď ste triezvi. A keď už sú muži s hladinou alkoholu v krvi 0,10 a vyššie vzrušení, môžu sa objaviť ťažkosti s udržaním erekcie. Krv síce stále prúdi do penisu, ale rozšírené cievy to celé ešte viac uľahčujú.

Nálada

Alkohol je všeobecne známy ako depresívum. Spája sa s celým radom psychických problémov, vrátane úzkosti, ťažkých nálad a nervozity. Okrem toho nadmerná konzumácia alkoholu môže spôsobiť psychózu, čo vedie k halucináciám a bludom.

Zmení váš vzhľad

Okrem toho, že alkohol obsahuje veľa kalórií, zmení vám celú tvár! Spôsobuje nadúvanie tváre i celého tela a je zodpovedné za vznik tmavých kruhov pod očami. Pleť budete mať suchú, vytvoria sa vám vrásky a môžete rátať s predčasným starnutím.  

Srdce

Po vypití niekoľkých alkoholických nápojov môžete mať rýchly alebo nepravidelný srdcový tep. Odborníci si nie sú úplne istí, prečo sa tak stane. Jednoznačné je, že ľudia, ktorí dlho nevydržia bez alkoholu, sú viac náchylní k tomuto typu reakcie.

Kĺby

Alkohol narušuje metabolizmus špecifického proteínu, ktorý môže viesť k zvýšenej produkcii kyseliny močovej. Táto kyselina je odpadovým produktom z telesných procesov, ktoré vo veľkom množstve môžu spôsobiť typ artritídy, ktorý sa nazýva dna. U niektorých ľudí sa môžu vyskytnúť mierne bolesti kĺbov kvôli týmto zvýšeným hladinám po vypití alkoholu.

Amygdala

Táto časť mozgu vás upozorní, keď ste v nebezpečenstve. Dáva vám pocit úzkosti a strachu, keď čelíte nejakej hrozbe. Pri nízkych dávkach alkoholu je amygdala mierne potlačená, takže začnete ignorovať dôsledky svojich činov. Práve preto pri pití alkoholu hrozí riziko pádov a úrazov.

Imunitný systém

Ako sa uvádza na Huffingtonpost.com, imunitný systém má dve časti: jedna sa snaží odvrátiť choroby a ďalšia bojuje s baktériami, akonáhle sú prítomné. Pretože alkohol potláča obe časti, ste nielen náchylnejší na ochorenia, ale aj menej schopní bojovať. Tento efekt pretrváva ešte 24 hodín po tom, ako ste si „dali do nosa“!

Zabíja

Experti z Pan American Health Organization odhadujú, že alkohol je zodpovedný za najmenej 33-tisíc úmrtí ročne! Má na svedomí ochorenie pečene, rakovinu pečene i rakovinu krku. Ochorenie pečene je spôsobené nadmerným a pravidelným pitím počas mesiacov alebo rokov. Môže byť liečiteľné, no je veľmi bolestivé a zahŕňa niekoľko operácií, ktoré zbavia pečeň jedovatých látok. Rakovina pečene a krku tiež priamo súvisí s konzumáciou alkoholu. Alkohol sa rozkladá na látku zvanú acetaldehyd, na ktorú je ľudské telo alergické a snaží sa proti nemu bojovať. To potom môže vyvolať zápalovú reakciu organizmu a rakovinové bunky sa začnú vyvíjať!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9