Prečo je pivo lepšie ako voda? Dokáže viac, ako ste si mysleli!

Pivo je doslova zlatým pokladom plným vitamínov a minerálov!
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-06 20:00:00

Pivo je všemocné! Nielenže ho mnohí zbožňujú pre svoju chuť, ale aj pre mnohé prínosy pre zdravie. Odborníci upozorňujú, že je zlatou baňou plnou vitamínov, minerálov a iných zdraviu prospešných látok. Čo všetko v sebe skrýva?

Lekári a rôzni experti nás varujú pred pitím sladkých nealkoholických nápojov a ovocných štiav, vzhľadom k ich vysokému obsahu cukru. Vyzerá to tak, že nám neostáva nič iné, len piť obyčajnú vodu alebo mlieko. Je tu však ešte jeden nápoj, ktorý je oslavovaný pre svoje zdravotné účinky na ľudský organizmus.

Čo všetko sa v ňom skrýva?

Výskum naznačuje, že pivo chráni pred Alzheimerovou chorobou, pomáha chudnúť a dokonca vyrovnáva hladiny hormónov v tele.

„Budete sa čudovať,  koľko živín je v zlatom moku. Pivo obsahuje množstvo esenciálnych i neesenciálnych aminokyselín,“ povedal Dr. Stephan Domenig.

Nájdete v ňom bielkoviny a minerály, vrátane fosforu, jódu, horčíka a draslíka, taktiež je bohaté na vápnik, takže môže mať pozitívny účinok na vaše kosti. Štúdie, zrealizované na Tufts University v USA zistili, že primeraná konzumácia piva môže chrániť minerálnu hustotu kostí.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu B bol dokonca odporúčaný tehotným ženám. Dnes sa to už nerobí, keďže obsahuje alkohol. Pre ostatných však má prospech! 

Porazí cukrovku

Pivo má nielen vysoký obsah vitamínov, ale aj nízky obsah cukru. Nápoje s vysokým obsahom cukru sú spojené so vznikom cukrovky a obezity. Kým plechovka koly má približne 7 lyžičiek a pomarančový džús 6, na pol litra piva je to len cez 1 lyžičku cukru. Umiernená konzumácia zlatého moku môže preto pomôcť v prevencii cukrovky. Štúdia z roku 2010, ktorej sa zúčastnilo 38-tisíc ľudí v USA odhalila, že ľudia, ktorí len zriedka pijú pivo a zvýšili svoju spotrebu na jednu až dva poháre denne, mali po štyroch rokoch znížené riziko diabetu 2. typu o 25 percent.

Vyberte si však nepasterizované pivo, ktoré má väčší prínos pre zdravie. Pasterizácia totiž predlžuje jeho trvanlivosť, no zároveň znižuje výživnú hodnotu.

Pivné brucho je nezmysel

Nepite pivo, lebo budete mať veľké brucho! Určite ste to už niekde počuli. Kto však vymyslel toto tvrdenie, nie je známe, v každom prípade ide o klamstvo. Pivné brucho je len mýtus. Štúdie z roku 2000 jasne ukázali, že pravidelní pijani nepribrali ani kilo!

"Pitie piva zvyšuje produkciu žlče, ktorá nám pomáha stráviť tučné jedlá," hovorí Dr Domenig.

Navyše, je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá je známa tým, že pomáha udržať dlhší pocit sýtosti a odvrátiť hlad.

Vynikajúce na srdce

Aj srdce sa vám poďakuje! Štúdie z roku 2013 na Harokopio univerzity v Aténach zistili, že zvyšuje pružnosť ciev. Vedci merali kardiovaskulárne zdravie nefajčiarov, ktorí mali pod 35 rokov, dve hodiny po vypití 400 ml piva. Výsledky porovnali s jedným pohárikom vodky a nealkoholického piva. Zatiaľ čo všetky tri nápoje mali pozitívny vplyv na tuhosť tepien, pivo malo najväčší úžitok! Taktiež môže zvýšiť hladinu dobrého HDL cholesterolu.

Poslúži aj v lete

Kým je červené víno ​​známe svojimi protistárnucimi vlastnosťami pre svoj obsah resveratrolu, aj pivári sa môžu tešiť! Keďže je vyrobené z jačmeňa, je bohaté na kyselinu ferulovú - silný antioxidant, ktoré preukázateľne chráni pokožku pred poškodením slnečným žiarením.

Tajomstvo krásnych vlasov

Nedá naň dopustiť herečka Mila Kunis, supermodelka Elle Macpherson a tiež hollywoodska hniezda Gwyneth Paltrow si ho nevie vynachváliť! Herečka Catherine Zeta-Jones ho používa dokonca ako kondicionér. Vďaka nemu má vraj silné a lesklé vlasy. Niečo na tom skutočne bude, keďže chmeľ v pive obsahuje oxid kremičitý, ktorý dodáva lesk, zvyšuje objem a posilňuje vlasy zvnútra.

Reguluje hladiny hormónov

Chmeľ v pive má afrodiziakálne účinky, čo potvrdzuje aj expert na hormonálnu nerovnováhu.

"Chmeľ je skvelý na uvoľnenie," povedal Dr. Marion Gluck.

Nachádzajú sa v ňom fytoestrogény – zlúčeniny podobné estrogénu, ktoré pomáhajú znižovať návaly horúčavy, zvyšujú libido a celkovo sú výborné pre ženy s menopauzou. Aby toho nebolo málo, zlatý mok môže dať do poriadku rovnováhu hormónov v prípade syndrómu polycystických vaječníkov, endometriózy a perimenopauzy.

"Fytoestrogény pomáhajú regulovať hormonálne nedostatky, alebo prebytok estrogénu. Pol litra raz alebo dvakrát týždenne bude mať dostatočný vplyv," povedala výživová poradkyňa Vicki Edgsonová.

Pozor na množstvo

Rozhodujúce je množstvo piva, ktoré vypijete. Ak si dáte viac ako tri poháre denne, zlatý mok vám preukáže opačnú službu – výskumy preukázali, že dlhodobé pitie viac ako troch pohárov piva denne môžete zvyšuje riziko straty pamäti! Navyše, veľké množstvo akéhokoľvek alkoholu môže spôsobiť ochorenie srdcového svalu. Bohato stačí, ak si pochutnáte na 3 pollitrových pohároch za týždeň. Vtedy pocítite jeho pozitívne účinky na vlastnej koži!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-06 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia