Konečne! Vedci vyšli s pravdou von o e-cigaretách

E-cigarety sú účinné, zbavia vás závislosti na klasických cigaretách!
Zdroj: thinkstock.com
2014-05-22 06:00:00

Internet v poslednom čase zaplavilo množstvo informácií, ktoré hovoria o škodlivosti elektronických cigariet. Dokonca sa spájajú so vznikom rakoviny! V skutočnosti by ich však nemali ľudia odmietať. Pozrite sa, prečo!

Elektronické cigarety sa neustále spájajú s klasickými. Sú naozaj zdravšie? Predstavujú účinný prostriedok, vďaka ktorému sa odnaučíme fajčiť? Keď prišli na trh, všetci o nich básnili. Teraz ich však väčšina zatracuje, lebo vraj nie sú také bezpečné, ako sa predpokladalo. Ako to vlastne s nimi je?  Na to sa snažila prísť najnovšia štúdia, ktorej výsledky potvrdili, že z nich nemusia mať ľudia strach! Práve naopak. Pomôžu im!

S e-cigaretami úspešnejší ako s náplasťami

Výskumníci tvrdia, že ľudia, ktorí sa snažia prestať fajčiť bez odbornej pomoci, majú až 60-percentne väčšiu pravdepodobnosť, že budú úspešní, ak použijú elektronické cigarety na rozdiel od tých, ktorí sa snažia prestať s neresťou pomocou inej nikotínovej terapie, ako sú náplasti alebo žuvačky alebo len silou vôle. Pri výsledkoch výskumu bola zohľadnená široká škála faktorov, ktoré môžu ovplyvniť úspech pri odvykaní vrátane veku, závislosti na nikotíne, predchádzajúcich pokusov prestať fajčiť a tiež to, či bolo ukončenie postupné alebo náhle.

Do štúdie sa zapojilo takmer 6-tisíc fajčiarov, ktorých vedci pozorovali 5 rokov, konkrétne medzi rokmi 2009 a 2014. Všetci účastníci výskumu sa rozhodli prestať s fajčením bez pomoci liekov na predpis alebo inej profesionálnej podpory. Ukázalo sa, že až 20 percent ľudí, ktorí používali elektronické cigarety, prestali fajčiť klasické cigarety v dobe trvania prieskumu. Čo sa týka tých, ktorí pri odvykaní použili inú pomôcku, len 10 % sa zbavili neresti a u ostatných, ktorí využili len svoju pevnú vôľu, to bolo 15,4 %.

Môžu zlepšiť zdravie

Výskum, financovaný Cancer Research UK naznačuje, že e-cigarety by mohli zohrať pozitívnu úlohu pri znižovaní počtu fajčiarov.

„E-cigarety by mohli podstatne zlepšiť verejné zdravie vzhľadom k obrovským zdravotným rizikám, ktoré spôsobujú normálne cigarety,“ povedal profesor a vedúci štúdie Robert West.

Údajne je až trojnásobná šanca na úspešné ukončenie so závislosťou u toho, kto fajčí e-cigarety v porovnaní s ostatnými, ktorí sa tak rozhodli na vlastnú päsť alebo sa spoliehali na iné prostriedky. Štúdia bola publikovaná v odbornom časopise Addiction.

Rakovina z e-cigariet?

Minulý rok sa objavila šokujúca správa, ktorá hovorila o rakovinotvorných molekulách vo výparoch elektronických cigariet. Vraj môžu vylučovať potenciálne karcinogénne látky. Upozornenie na ich nebezpečenstvo vtedy zverejnilo najnovšie vydanie francúzskeho časopisu 60 millions de concommateurs. Šéfredaktor francúzskeho štátneho ústavu spotreby INC Thomas Laurenceau nakoniec povedal, že aj keď to nie je dôvod na ich zákaz, mali by sa lepšie kontrolovať. Navyše, tieto tvrdenia neboli ničím podložené.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-05-22 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: timesofindia.indiatimes.com

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia