Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ako je to s priberaním, keď prestaneme fajčiť? Šokuje vás pravda

Po skoncovaní s fajčením síce môžete pribrať, ale mnohé zdravotné prínosy vás neminú.
Po skoncovaní s fajčením síce môžete pribrať, ale mnohé zdravotné prínosy vás neminú. (Zdroj: thinkstock.com)

Veľa ľudí je presvedčených o tom, že keď prestanú fajčiť, začnú rýchlo priberať. Aj preto sa mnohí boja urobiť hrubú čiaru za touto závislosťou. Ide však len o výhovorky? Pozrite sa, čo zistila nová štúdia, ktorá odhalila pravdu o priberaní po skončení fajčenia!

Fajčiari, ktorí sa chcú zbaviť zlozvyku, nemusia mať strach, že ich ručička na váhe ukáže vyššie číslo po čase, kedy uhasili poslednú cigaretu. Aspoň je to tak podľa nového výskumu z University of Otago. Vedci v rámci štúdie sledovali približne tisíc ľudí narodených v rokoch 1972 až 1973 v meste Dunedin. Údaje o fajčení a hmotnosti zhromažďovali v pravidelných intervaloch od ich pätnásteho do tridsiateho ôsmeho roku. Približne jednu tretinu tvorili fajčiari vo veku 21 rokov. Keď dovŕšili 38 rokov, tejto neresti sa zbavilo 48 percent z nich.

Nezmysel?

Po viac ako 17-ročnom sledovaní prišli vedci na zaujímavé zistenie. Tí, ktorí prestali fajčiť, mali porovnateľnú hmotnosť s osobami, ktoré si nikdy nezapálili cigaretu. Taktiež odhalili, že tí, ktorí prestali s fajčením, mali o päť kilogramov viac ako ostatní, ktorí holdovali nikotínu naďalej. Výsledky pritom boli rovnaké tak ako u mužov, tak i u žien. Ide však len o malý hmotnostný prírastok, ktorý je úplne normálny.

"Dúfame, že naše výsledky povzbudia ľudí, ktorí uvažujú o skončení tohto zlozvyku. Nemali by sa nechať odradiť strachom, že po fajčení veľa priberú. Je dôležité si uvedomiť, že malý nárast hmotnosti je neporovnateľný s tým, aké zdravotné prínosy bude mať pre vás skoncovanie s fajčením, " povedala vedúca štúdie Lindsay Robertsonová.

Nahraďte fajčenie zdravšou alternatívou

Ak ste pri odvykaní od fajčenia spozorovali väčší prírastok na váhe, vinu nehľadajte nikde inde než v sebe a vo svojom nezdravom životnom štýle. Pravdou je, že po skončení fajčenia môžete dostať nové chúťky na mastné jedlá či sladkosti, ktorými si budete nahrádzať cigarety.

Skúste jedlo zameniť napr. za nejakú záľubu, ktorou si vyplníte voľný čas a po ktorej nepriberiete. Existuje toľko iných možností, ako nahradiť cigarety niečím iným, ako len jedením! Môže to byť napr. žuvanie žuvačky, kreslenie, či iná činnosť. Nezabúdajte ani na pohybovú aktivitu! Cvičením nielenže zhodíte kilá navyše, ale zvýšite aj výdrž a kapacitu pľúc, ktorú ste pri fajčení stratili!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9