Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pivári, zbystrite pozornosť: Návod, ako si správne naliať pivo

Ak si chcete vychutnať pravú chuť piva, dôležité je jeho správne skladovanie, čapovanie a podávanie.
Ak si chcete vychutnať pravú chuť piva, dôležité je jeho správne skladovanie, čapovanie a podávanie. (Zdroj: sxc.hu )

Čo je lepšie, ako prísť domov, vyložiť si nohy na stôl a relaxovať pri vychladenom pive? Slováci v sebe milovníkov piva nezaprú. Mnohí si však myslia, že stačí vziať fľašu, otvoriť a jednoducho naliať do pohára či dokonca napiť sa rovno z celej fľaše. Aj keď sa pivo nedá porovnať s vínom, aj oň sa však treba starať. Musí sa správne skladovať, čapovať, podávať a piť.

Každý milovník piva by mal dodržiavať rituál, ktoré má pivo. Jedine tak si užije to najlepšie z chmeľového moku! V prvom rade je dôležitý správny pohár podľa druhu piva. Sklo by malo byť vychladené, rovnako ako pivo. Pred samotným nalievaním je dobré pohár vypláchnuť ľadovou vodou. Pozor, potom ho neutierajte! Vďaka chladnej vode sa podporí ešte viac lahodná chuť zlatého moku.

Pivo nalievajte opatrne po skle pohára. Postupujte nasledovne: najprv z neho trochu nalejte na dno a následne pomaly pod penu po skle nalejte zvyšok piva. Takýmto spôsobom vydrží čerstvé a uvoľní sa vôňa piva. Nezabúdajte aj na to, že pohár s pivom by mal dobre padnúť do ruky.

Teplota

Teplota servírovaného piva je u ležiakov okolo 7°C. Avšak líši sa podľa druhu piva. Napríklad u pšeničných pív, pivných špeciálov, či u pív s obsahom alkoholu od 7 do 12 percent je teplota vyššia medzi 10-12°C.

Skladovanie

Dôležité je aj skladovanie piva. Umiestnené by malo byť v chlade a suchu. Nikdy ho nenechávajte priamo na slnku! Na druhej strane pivo by sa malo skladovať v miestnosti s teplotou nie príliš nízkou. V opačnom prípade môže dôjsť k chladovým zákalom, ktoré vznikajú pri ochladení piva na 0 °C.

Pohár

Aký druh piva si chcete vychutnať Podľa toho si vyberte aj pohár. Ak si myslíte, že ide o zanedbateľný krok, mýlite sa. Pšeničné pivá by sa mali podávať vo vysokom štíhlom skle, čím sa podporí chuť a aróma piva. Pre ležiaky sú ideálne pollitre všetkých tvarov a pre pivné špeciály sú vhodné poháre do 330 ml. V takýchto pohároch vynikne farba a rozvinie sa vôňa.

Nalievanie

Pre každého milovníka piva musí byť samozrejmosťou čistý pohár, do ktorého si naleje zlatý mok. Pred nalievaním si môžete dať pohár vychladiť do chladničky. Takýmto spôsobom si pivo udrží ideálnu teplotu dlhšiu dobu. Následne opláchnite pohár studenou vodou. Pri nalievaní najprv pivo trochu rozpeňte o dno pohára. Nalievajte ho opatrne po jednej strane pohára. Pokúste sa ho však naliať maximálne na dvakrát. Ak by vám to trvalo dlhšie, prídete o čerstvosť a pivo rýchlo zvetráva.

Pitie piva

Nemajte pivo dlho naliate v pohári. Snažte sa ho vypiť maximálne do 60 minút. Aspoň neprídete o najhodnotnejšie zážitky z piva – vôňu a chuť. Teraz vám neostáva nič iné, ako si len vychutnať plnými dúškami tento lahodný zlatý mok!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9