Nebezpečná Veľká noc: Deťom a mladým ľuďom hrozí otrava alkoholom

Mladí ľudia by si mali dávať cez Veľkonočné sviatky pozor na alkohol, hrozí im otrava.
2013-03-31 09:00:00

Na Veľkú noc sa pripíja na zdravie, no častokrát to so zdravím nemá nič spoločné. Aj keď sa obchodníci tešia, keďže práve teraz stúpa spotreba alkoholu, na druhej strane lekári zdvíhajú varovný prst. Práve počas oblievačky to zvykne veľa mladých ľudí prehnať s alkoholom, vypijú si viac, ako sú zvyknutí.

Začne sa to nevinným prípitom, ktorým sa začne oslava sviatkov. Na tom však nie je nič zlé. No Veľká noc je obdobím zvýšených návštev rodinných príslušníkov, kde už alkohol začne tiecť prúdom.

Veľká noc je preto veľmi riziková, pričom sa to týka hlavne chlapcov ako dievčat. Aj keď alkohol patrí k Veľkej noci len symbolicky, obyčajne chlapci prekročia hranice a doslova kopú do seba poháriky alkoholu. Kvôli tejto nerozvážnosti tak hrozia úmrtia z otravy alkoholom.

Alkohol rodičia u svojich detí tolerujú

Čo je na tom najsmutnejšie je fakt, že spoločnosť je k pitiu alkoholu počas sviatkov tolerantnejšia. Rodičia len mávnu rukou nad tým, keď vidia piť svoje deti alkohol, dokonca im niekedy sami nalievajú a odôvodnia to tým, že však sú sviatky, vypiť si preto môžu. To má za následok, prečo sa množstvo mladistvých, ale i detí zvyknú prvýkrát opiť práve na Veľkú noc. Každý rok zomrie na následky pitia alkoholu viac mladistvých ako dokonca na predávkovanie drogami.

Deťom stačí málo

Ak si dá dospelý človek dva poháre vína, už vtedy sa uňho stráca rozumné uvažovanie a znižuje sa sebakontrola. Deťom však stačí naozaj málo, účinok alkoholu u nich nastupuje rýchlejšie, takže osudným im môže byť oveľa menšie množstvo alkoholu, ako u dospelých.

Potvrdzuje to prípad z Veľkej Británie, kedy sa na oslave Veľkej noci, opil len 3-ročný Sebastián. Rodičia, v zápale bujarej oslavy spolu s ostatnými členmi rodiny, zabudli na svojho prvorodeného syna. Našli ho ležať v kuchyni, zatiaľ čo oni si pripíjali v záhrade. Malý Sebastián sa zrejme napil pohára vína, ktoré si v kuchyni nechal jeden z rodinných príslušníkov. Našťastie sa táto nešťastná udalosť skončila dobre a Sebastiána zachránilo včasné zavolanie záchranky.

Čo robiť, ak sa niekto otrávil alkoholom?

Prvoradé je, aby sa človek otrávený alkoholom, dostal čo najskôr do nemocnice. Pozor však na to, ako dlho je otrávený, do nemocnice by sa mal totiž dostať, ak je v bezvedomí menej ako štyri hodiny. Kým príde sanitka, je dôležité, dobre ho poobliekať, chlad totiž môže urýchliť upadnutie do kómy.  V nemocnici potom otrávenému odsajú obsah žalúdka a dajú mu infúzie s obsahom glukózy a vitamínov B.

Pozor na alkohol za volantom

Polícia si každý rok na Veľkú noc posvieti na vodičov. A nie je tomu inak ani teraz. Veľmi dobre vedia, prečo to robia. Cez sviatky sa totiž zvyšuje počet dopravných nehôd, ktoré spôsobujú hlavne podnapití vodiči, preto zvýšená kontrola je na mieste.

Keď si neviete predstaviť sviatky bez alkoholu, nahraďte radšej tvrdý alkohol vínom alebo pivom a dávajte si pozor na to, aby nebol v blízkosti dosahu detí. Nakoniec, nielen víno je pre človeka zdravé. Ak si doprajete pivo, pocítite aj jeho skvelé pozitívne účinky na ľudský organizmus, ktorých rozhodne nie je najmenej.

2013-03-31 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia