Chutí mnohým, prospieva zdraviu: viete, o ktorom nápoji je reč?

Pivo na kosti, obličky ale aj pre chuť. Má svoje benefity!
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-11 14:30:00

Nenechajte sa odradiť od pitia piva! Okrem toho, že uhasí smäd, pôsobí aj blahodárne na zdravie ľudského organizmu. Podľa vedcov je tento obľúbený nápoj dokonca zdravší ako červené víno. Posilňuje kosti, srdce, podporuje zdravie mozgu, ba čo viac, znižuje riziko rakoviny a predlžuje život. Pivo si tak bez výčitiek môžete dopriať.

Aj keď má priaznivé účinky na ľudský organizmus, treba si dávať pozor na jeho množstvo. Blahodárne pôsobí vtedy, ak si doprajete jeden až dva poháre denne. Pri zvýšenej konzumácií hrozí poškodenie pečene a problémy so srdcom, tako to je u každého alkoholu. Ak teda chcete vyťažiť zo zlatého moku čo najviac, bohato vám budú stačiť jeden až dva poháre.

1. Budete mať silnejšie kosti.

Pivo obsahuje veľké množstvo kremíka, ktoré sa spája so zdravými kosťami. V roku 2009 jedna štúdia realizovaná na Tufts University a ďalších centrách zistila, že starší muži a ženy, ktorí pili jeden až dva poháre piva alebo vína denne, mali vyššiu hustotu kostí.  Avšak, konzumácia viac ako dvoch alkoholických nápojov denne naopak zvyšuje riziko zlomenín.

Ak chcete mať pevnejšie a zdravšie kosti, siahnite po svetlom pive. Štúdia z roku 2010 skúmala 100 druhov pív z celého sveta, pričom prišla na zaujímavé výsledky: najbohatšie na kremík sú svetlé pivá, zatiaľ čo napr. nealkoholické pivá obsahujú menej kremíku.

2. Zabezpečí silnejšie srdce.

Zlatý mok vám zaručí aj zdravšie srdce. V roku 2011 to potvrdili výskumníci z Italy’s Fondazion di Ricerca e Cura, ktorí analyzovali 16 štúdií. Prišli na to, že tí, ktorí vypili približne pollitra piva denne, mali o 31 percent znížené riziko srdcového ochorenia. Na druhej strane, toto riziko bolo zvýšené, ak si niekto doprial väčšie množstvo alkoholu, vrátane piva, vína alebo destilátu.

Viac ako 100 štúdií však upozorňuje na zvýšenú konzumáciu alkoholu, ktorá môže až o 25 až 40 percent zvýšiť riziko srdcového infarktu a tým aj úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Ak si však doprajete denne jedno alebo dve pivá, môže vám pomôcť zvýšiť hladinu HDL, teda "dobrého" cholesterolu, ktorý pomáha udržiavať tepny pred ich upchatím.

3. Obličky budú lepšie pracovať.

Pivo je vynikajúce aj na obličky, čo potvrdila fínska štúdia. Znižuje riziko vzniku obličkových kameňov až o 40 percent. Keďže má vysoký obsah vody, pomáha tak udržiavať prácu obličiek. V opačnom prípade, dehydratácia zvyšuje riziko obličkových kameňov. Je tiež možné, že chmeľ v pive pomáha, aby sa vápnik neukladal v obličkách, čo môže mať za následok vznik obličkových kameňov.

4. Podporuje zdravie mozgu.

Vedci sú presvedčení, že pivo môže udržať na uzde Alzheimerovu chorobu a iné demencie. Štúdia z roku 2005 ukázala, že 11-tisíc starších žien, ktoré konzumovali jeden pohár piva denne, mali znížené riziko duševných porúch až o 20 percent v porovnaní s tými, ktorí ho vôbec nekonzumovali.

5. Znižuje riziko rakoviny.

Na zákernú rakovinu zomiera ročne množstvo Slovákov. Ak by však do svojho pitného režimu zaradili denne pohár piva, rakovine by sa mohli vyhnúť. Portugalská štúdia prišla na zaujímavé zistenie. Steak marinovaný na pive eliminuje údajne takmer 70 percent karcinogénov, inak nazvaných ako tzv. heterocyklické amíny (HCAs). Tieto karcinogény sa vytvárajú vtedy, ak zjeme vyprážané mäso. Výskumníci sa domnievajú, že pivný cukor pomáha blokovať vznik karcinogénov. A aby toho nebolo málo, pivo aj víno obsahujú množstvo antioxidantov.

6. Obsahuje zvýšené množstvo vitamínu.

Holandská štúdia vykonaná na inštitúte TNO Nutrition and Food Research Institute zistila, že ak účastníci konzumovali pivo, mali o 30 percent vyššie úrovne hladiny vitamínu B6 v krvi ako tí, ktorí ho nepili. Navyše, tohto vitamínu mali dvakrát viac ako konzumenti vína. Pivo je tiež bohaté na vitamín B12 a kyselinu listovú.

7. Chráni pred cievnou mozgovou príhodou.

Výskumníci z Harvard School of Public Health uviedli, že mierne množstvo alkoholu, vrátane piva, napomohlo k prevencii vzniku krvných zrazenín, ktoré blokujú tok krvi do srdca, krku a mozgu a spôsobujú ischemickú cievnu mozgovú príhodu.

8. Znižuje riziko cukrovky.

Ďalšia štúdia, tentokrát z Harvardu, potvrdila zdravotné výhody pre ľudský organizmus. Realizovala sa v roku 2011, pričom sa jej zúčastnilo až 38-tisíc mužov stredného veku. Tí, ktorí pili jeden až dva poháre piva denne, mali riziko vzniku cukrovky 2. typu nižšie o 25 percent. Navyše, alkohol údajne zvyšuje citlivosť na inzulín a tým pomáha chrániť pred cukrovkou.

9. Znižuje krvný tlak.

Víno je síce výborné pre vaše srdce, no pivo je ešte lepšie. Potvrdila to štúdia z Harvardu, ktorej sa zúčastnilo 70-tisíc žien vo veku od 25-40 rokov. U miernych pivárov bol menej pravdepodobný rozvoj vysokého krvného tlaku, čo je hlavný rizikový faktor pre srdcový infarkt, než u žien, ktoré pili víno alebo destiláty.

10. Predlžuje život.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva U.S. Department of Agriculture (USDA) v roku 2005 analyzovalo 50 štúdií a uviedlo, že mierni konzumenti piva žijú dlhšie. Tiež odhaduje, že mierne pitie zabraňuje až 26-tisíckam úmrtia ročne z dôvodu nižšieho rizika srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky.

Ak teda chcete žiť dlhšie, doprajte si jeden až dva poháre zlatého moku denne a môžete sa tešiť z pevného zdravia!

Prečítajte si článok, ktorý vyvracia mýtus, že je vznik pivného brucha následkom nadmerného pitia piva.

2015-09-11 14:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: pikachakula.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia