Alarmujúce zistenie: Tisíce Slovákov sa ročne prepijú na psychiatriu

Každý rok podľahne alkoholu tisíce Slovákov.
2013-02-26 15:00:00

Počet Slovákov v psychiatrických ambulanciách sa každý rok nebezpečne zvyšuje! Aj keď sú dôvody ich návštevy a vyšetrenia v týchto zdravotníckych zariadeniach rôzne, najčastejšou príčinou hospitalizácie dospelých je alkohol. Tisíce Slovákov tak doženie alkohol až na psychiatriu.

O tom, že pribúda stále viac a viac Slovákov, ktorí sa liečili v psychiatrických zdravotníckych zariadeniach svedčí fakt, že v roku 2010 bolo hospitalizovaných 30 925 pacientov a o rok neskôr to bolo takmer 41-tisíc osôb. Duševne chorých tak každý rok nebezpečne pribúda.

Počet alkoholikov sa zvyšuje

Veľa Slovákov trpí poruchami psychiky a správania zapríčinenými užitím či užívaním alkoholu, v roku 2010 to bolo konkrétne 10 287  a v roku 2011 sa počet pacientov zvýšil na 10 945. Podľa štatistických údajov Národného centra zdravotníckych informácií mu každý rok podľahne viac mužov ako žien.

Čo je to alkoholizmus?

"Alkoholizmus alebo tiež závislosť na alkohole je chronické recidívne ochorenie postihujúce nielen celú osobnosť postihnutého jedinca po stránke psychickej a fyzickej, ale aj jeho blízkych, najmä rodinných príslušníkov. Patrí medzi najzávažnejšie a najrozšírenejšie formy závislostí," píše sa na webovej stránke Národného centra zdravotníckych informácií.

Akými poruchami trpia alkoholici?

Ako ďalej Národné centrum zdravotníckych informácií uvádza, pacient závislý od alkoholu trpí skupinou psychotických prejavov, ktoré sa zjavujú počas užívania alebo po užívaní psychoaktívnych látok, ktoré nemožno vysvetliť samou akútnou intoxikáciou a ktoré nie sú súčasťou abstinenčného syndrómu.

Medzi poruchy patria hlavne halucinácie, iné poruchy vnímania, bludy, poruchy psychomotoriky a abnormálny afekt, ktorý môže kolísať od intenzívneho strachu po extázu. Vedomie je pritom jasné, môže byť mierne zastreté, bez väčšej zmätenosti. Zahŕňa alkoholickú halucinózu, žiarlivosť, paranoju či psychózu. Takéto poruchy psychiky spôsobuje užívanie alkoholu, kvôli ktorému skončia mnohí na psychiatrii.

Pije sa hlavne v Prešovskom a Košickom kraji

Štatistické údaje jednoznačne ukazujú, že najviac mužov - alkoholikov s poruchami psychiky a správania bolo hospitalizovaných v roku 2010 v Prešovskom kraji - 1 552, za ním nasleduje Košický kraj - 1523 a tretí v poradí je Žilinský kraj - 1132 pacientov.

Čo sa týka žien - alkoholičiek, najviac ich bolo hospitalizovaných v Žilinskom kraji - 350, nasleduje Trenčiansky kraj – 345 a tretí je Košický – 315 pacientok. Na rozdiel od počtu liečených mužov v jednotlivých krajoch, alkoholičiek je podstatne menej. Problémy s alkoholom majú teda jednoznačne hlavne muži.

V roku 2011 nastúpilo na protialkoholickú liečbu najviac Slovákov v Košickom kraji. Alkoholu nepohrdnú ani ľudia v Trenčianskom a Trnavskom kraji. Zo štatistických údajov obidvoch rokov vyplýva, že poháriky alkoholu si najviac doprajú Slováci na východnom Slovensku - Prešovčania a Košičania.

Ako to bolo v ostatných rokoch?

Ak by sme sa pozreli na roky 2000 až 2009, počet hospitalizovaných na psychiatrii kvôli alkoholu sa moc od rokov 2010 a 2011 neodlišuje. Tisícky Slovákov každý jeden rok trávi veľa času pri pohárikoch alkoholu, pričom najväčší počet mužov prijatých do ambulantnej ochrannej liečby bolo v roku 2007 a v roku 2010. Naopak, najviac žien, ktoré holdovali tejto neresti, bolo v roku 2006 a 2007.

Je očividné, že máme problémy s alkoholom, čo ukazujú štatistiky za uplynulé roky. Otázkou ostáva, ako to bude vyzerať o niekoľko rokov neskôr, keďže sa počet osôb, ktorí holdujú alkoholu, stále zvyšuje...

2013-02-26 15:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Flickr.com  |  Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácii

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia