Vyskúšali sme na vlastnej koži: Ako veľmi je starostlivosť o jazvy dôležitá?

Podstúpili sme laserové odstránenie jazvičky po ateróme. Ako to prebiehalo?
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-25 12:30:00

Sú nepríjemnou spomienkou na zranenie, či stopou po zákroku. Sú súčasťou našej pokožky a každý máme aspoň jednu. Jazvy môžu byť menšie či väčšie, každopádne nie sú estetické. Najradšej by sme sa ich zbaviť a to čo možno najskôr.

Počas leta je pokožka slnečnému žiareniu vystavená viac ako inokedy, uprednostňujeme ľahšie oblečenie, chodíme na dovolenky, kde „chytáme“ bronz. A zákonite slnku vystavujeme aj jazvy. Vyžaduje si jemná pokožka bez pigmentácie viac starostlivosti ako „zvyšok“ kože? Treba dávať na jazvu pozor viac keď je čerstvá alebo po celý čas rovnako?

Na všetky tieto zaujímavé otázky sme sa spýtali odborníčky – MUDr. Adriany Tomekovej z dermatovenerologickej kliniky Tomar.

Závisí starostlivosť od čerstvosti jazvy?

Jaziev máme viacero. Vznikajú rôznymi spôsobmi, vo väčšine prípadov je však starostlivosť rovnaká a ani odstraňovanie nie je rozdielne.

„ Existuje niekoľko možností ako jazvičky odstraňovať či aspoň zjemniť. Veľmi záleží aj na tom, či je jazva „čerstvá" a vznikla iba nedávno, alebo je niekoľko rokov „stará". Pri každej novej jazve platí, čím viac sa o tkanivo budeme starať, tým lepšie sa zahojí a zároveň, čím skôr začneme problém riešiť tým skôr sa bude dať vzhľad jazvičky upraviť,“ ozrejmila MUDr. Adriana Tomeková.

Jazvy delíme na: 

Hypertrofické – vyvýšené – vznikajú nadmernou tvorbou novej kože, bývajú červené, hrubé a tvrdé. Niekedy vás môžu aj bolieť, čo spôsobuje diskomfort. Vznikajú v priebehu dvoch týždňov po poranení.

Keloidné – prečnievajúce cez rany – sú hrubé, oblé, tvoria nepravidelné zhluky tkaniva. V porovnaní s okolitou pokožkou sú tmavšie a červenšie. Vytvoriť sa môžu v akomkoľvek veku a ich tvorba je viac menej dedičná.

Atrofické – preliačené – vznikajú vtedy, ak sa rana nehojí správne. Najčastejšie máme tieto druhy jaziev po akné alebo po ovčích kiahňach.

Strie – áno, aj strie sú minijazvičky a vznikajú následkom rýchleho rastu pokožky, zmenou telesnej hmotnosti.

Ako ich najlepšie odstrániť? 

„ V prípade jazvičiek je dôležité, aby ich lekár osobne videl a posúdil problematiku týkajúcu sa práve konkrétnej jazvy. Nie vždy však vie zaručiť stopercentný výsledok jej odstránenia. V súčasnosti sa na ich odstránenie využíva množstvo metód, vhodnú pre vás však musí posúdiť dermatológ,“ povedala primárka kliniky Tomar MUDr. Adriana Tomeková.

Aké sú liečebné postupy? Na klinike používajú najmä silikónové prípravky, mastičky, Co2 laser, injekčne aplikujú kortikoidy, vykonávajú mikrodermabráziu a kryoterapiu. 

Liečba je vždy kombinovaná, aby bol dosiahnutý čo najlepší výsledok. Používajú sa rôzne typy moderných minimálne invazívnych metód- ICON laser, pulzné svetlo, na jazvy po akné pomôže aj chemický peeling,“ dodala lekárka, ktorá má s liečbou jazvičiek bohaté skúsenosti.

Starostlivosť o jazvičku začína v momente, keď na pokožke vznikne.

„Ak máte v pláne nejaký zákrok na viditeľnom mieste, pri ktorom vznikne jazva, najvhodnejšie obdobie na jeho podstúpenie je v zimných mesiacoch. Taktiež je dôležité dopriať jazve čo najviac kyslíka a dostatočne ju hydratovať – teda potierať špeciálnymi masťami, určenými na hojenie jaziev. Hydratácia je pre esteticky uspokojivé, rýchlejšie a krajšie zahojenie jazvičky veľmi dôležitá, pretože napomáha produkcii kolagénu, preto ju netreba nikdy podceňovať,“ uviedla pani doktorka Tomeková.

Vyskúšali sme na vlastnej koži

A to doslova. Už roky nás trápila jazva po výbere aterómu. Jazva nebola veľká, no na líci značne viditeľná. Ako samotný zákrok prebiehal a čo od neho možno očakávať?

Celá procedúra aj so vstupnom prehliadkou netrvala ani 30 minút. Najskôr si pani doktorka prehliadla jazvu, skonzultovala s nami celú procedúru a aj to, aké budú výsledky.

Upozornila najmä na to, že:

  • Jazva samá o sebe nemusí zmiznúť úplne – záleží od pleti, od typu jazvy
  • Sedení môžete mať jedno či dve, ale aj desať – pokožka na zákrok môže reagovať, no nemusí
  • Časové rozpätie medzi jednotlivými procedúrami sú tri týždne až mesiac, výsledky (viditeľné) by mali byť po troch sedeniach
  • Po prvom ošetrení bude pokožka mierne začervenaná, na pohľad opuchnutá, všetky príznaky by mali do jedného až dvoch dní zmiznúť.
  • Po zákroku by ste sa aspoň deň mali vyvarovať make-upu, počas slnečných dní miesto natierať ochranným faktorom.
  • Laser pomôže jazvu zjemniť, ak je veľmi viditeľná, navrátiť jej pigmet, ak oň prišla.
  • Tiež podporí tvorbu kolagénových vlákien, ktoré sa porušili pri zranení či chirurgickom zákroku, po ktorom vám jazva ostala.

Po vyšetrení sme sa presunuli k prístroju. Na oči nám sestrička nasadila ochranu na oči, prešla po mieste s jazvou ľadom a nasledovalo samotné ošetrenie laserom. Zákrok pripomínam drobné pichanie ihličkami, zo začiatku to bolo nepríjemné až bolestivé, dalo sa však nato zvyknúť. Po prvom ošetrení vám opäť sestrička miesto ochladila, nasledovalo druhé ošetrenie. 

Po tomto kroku miesto jazvy lekárka natrela špeciálnym krémom, ktorý sme dostali aj domov. Nanášať si ho na miesto môžete ľubovoľne, podľa toho, ako to cítite.

Miesto po laserovaní počas prvej hodiny od zákroku štípalo, bol vidieť aj opuch. Po čase sa však pokožka upokojila.

Deň po: pokožka už bola menej citlivá, na pohľad tmavá, akoby sa vytvorila modrina. 

Dva dni po: Miesto ošetrenia už nie je na dotyk citlivé, nebolí ani nepáli. Pleť sa začína sťahovať, no v mieste jazvy je začervenanie intenzívnejšie. 

V pokračovaní článku sa dozviete, ako ošetrovanie pokračuje a aké sú výsledky! 

Čítajte tiež: Hit olympionikov: Čo znamenajú záhadné červené kruhy na ich telách?

Fotogaléria

2016-08-25 12:30:00  |  Foto: Pixabay.com, red   |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia