Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako pôsobí chlad na naše telo? Zázračné účinky mínusových teplôt na náš organizmus!

Chlad zázračne lieči! Zobraziť galériu (2)
Chlad zázračne lieči! (Zdroj: thinkstock.com)

Trápia vás chronické bolesti chrbta alebo kĺbov? Ak máte dlhodobo oslabenú imunitu alebo chcete schudnúť a neviete ako na to, skúste liečebnú metódu tzv. kryoterapiu - liečbu extrémnym chladom.

Chlad, ktorý lieči

Ak prekonáte prvotný teplotný šok čaká vás už len príjemne prekvapenie.Túto metódu prvýkrát vyskúšal v 70. rokoch minulého storočia v Japonsku prof. Toshima Yamauchi. Od tej doby si ju obľúbila celá Európa. Optimálna doba pre liečebný proces kryoterapie je od 2 do 4 minút.

Princíp liečby

Kryoterapia je aplikácia extrémnej teploty, ktorá je nižšia ako -110 ° C až -160 ° C, maximálne však zhruba do -150 ° C na povrch celého tela po dobu 2-3 minút. Cieľom liečby je vyvolať fyziologickou reakciu tela na extrémny chlad. Hlboký mráz kryoterapia pacientovi neublíži vďaka tomu, že vo vnútri Polarium obsahuje iba upravený suchý vzduch, technicky absolútne zbavený vlhkosti.

Spomalenie metabolizmu

Aj tak krátky čas stačí na to, aby došlo k prudkému ochladeniu tých častí tela, ktoré potrebujeme liečiť kĺby, šľachy, väzy v oblasti kolien alebo rúk.

Vďaka ochladeniu dôjde v týchto miestach k spomaleniu metabolizmu. Metabolizmus sa pri opätovnom zahrievaní obnoví a znásobí, čo spôsobí veľké vyplavovanie škodlivých metabolitov.

Čo na to odborníčka?

Dermatologička MUDr. Adriana Tomeková z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR hovorí, že teplo má v konkrétnych prípadoch blahodarné účinky na telo. Nie všetci však tušia, že takmer zázračne môže fungovať aj chlad, teda takzvaná kryoterapia.

"Liečba chladom dokáže zlepšovať stav zápalov pohybového aparátu, ochorenia kĺbov a chrbtice, dýchacích ciest,  zmierňuje bolesti chrbtice a svalov, alergie, ekzém a prejavy roztrúsenej sklerózy, osteoporózy, či dokonca celulitídy," povedala dermatologička.

Kedy využiť kryoterapiu?

Kryoterapia sa používala predovšetkým ako pomocná liečba reumatických ochorení, postupne sa však škála ochorení rozšírila. Dnes sa odporúča nielen u reumatických a zápalových ochorení pohybového aparátu, ale jej využitie je oveľa väčšie.

Nízke teploty a kolagén

"Nízke teploty provokujú našu pokožku k tvorbe kolagénu, ktorý je zodpovedný za jej pružnosť a k lepšiemu spracovaniu výživných látok. Pleť sa zrazu mobilizuje. Chlad pokožku prekysličuje a celkovo podporuje regeneračné procesy. Pleť je vďaka tomu omladená a vrásky sa vypĺňajú. Takto na našu pleť na tvári pôsobí lokálna kryoterapia," dodala MUDr. Tomeková.

Od klasickej kryokomory sa líši teplotami.

"V špeciálnych kryokomorách sa teploty pohybujú v rozmedzí od –120 °C až –130 °C. Naopak, kozmetická kryoterapia sa vykonáva s vyššími teplotami (okolo –5 °C), niekedy aj s plusovými, keďže pokožka pleti môže byť citlivejšia", povedala odborníčka.

Ak vás trápi alergia, tak vyskúšajte tablety CLARITINE, ktoré sú určené na zmiernenie príznakov spojených s alergickou (sennou) nádchou, ako sú kýchanie, výtok z nosa a svrbenie v nose, ako aj na tlmenie svrbenia a pálenia očí.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9