Účinná pomoc proti smútku: Takto prídete na iné myšlienky

Ak ste osamelý, v pochmúrnych chvíľach vám pomôže pes.
Zdroj: photl.com
2014-01-29 15:00:00

Canisterapia je dnes už v mnohých krajinách uznaná ako podporná rehabilitačná metóda, ktorá má veľmi široké spektrum využitia. Psí pohľad ocenia asi všetci. Často tí, ktorí sa cítia osamelo a strácajú motiváciu žiť, nachádzajú v psích očiach svoju spriaznenú dušu.

Psi a ich pôsobenie na človeka

Psia spoločnosť pomáha ľuďom prekonávať rozličné pocity, ako je pocit zbytočnosti, smútku, osamelosti, bezmocnosti a prebúdza v človeku pozitívne emócie.

Podľa zamerania sa canisterapia delí na:

  • Aktivity s pomocou psa. Vďaka prirodzenému kontaktu človeka a psa sa canisterapia zameriava na zlepšenie kvality života klienta a všeobecnú aktivizáciu.
     
  • Terapiu za pomoci psa, ktorá je cieleným kontaktom, kde nasmerovanie a úlohy určuje odborník (fyzioterapeut, psychológ, špeciálny pedagóg a pod). Canisterapia sa tak stáva podpornou metódou celkovej rehabilitácie klienta.
        
  • Vzdelávanie za pomoci psov, kde pedagógovia využívajú pozitívny vplyv psov na žiakov so špecifickými potrebami alebo, ako súčasť zážitkovej výučby.

Canisterapeuti

Skutočných canisterapeutov je málo. Sú to ľudia, ktorí splnili všetky podmienky stupňa canisasistent a majú dlhodobú prax.

Prečo to pomáha?

Je dokázané, že už len hladenie hebkej psej srsti vyvoláva v človeku pozitívnu náladu. Dotyk psieho jazyka dokáže masírovať stuhnuté svaly človeka a často stačí iba prítomnosť psíka, aby človek prišiel na iné myšlienky.

Princíp spočíva v tom, že pes nerozlišuje, či sedíme na vozíčku, nevidíme, či má dotyčný nejaký handicap, jednoducho psík vždy miluje človeka pre to, aký je v hĺbke a vždy sa bude snažiť nás rozosmiať.

Akí psi?

Canisterapeutické skúšky sú veľmi náročné. Okrem výborne zvládnutej poslušnosti sa musí psík dokázať prirodzene správať za všetkých okolností. Musí mať vyrovnané správanie, nesmie sa báť a byť agresívny. Tak psík nikdy nikoho nepohryzie a nebude zápasiť s inými psami, teda nenechá sa ničím vyprovokovať.

Vybraný psík musí prejavovať veľkú ochotu v spolupráci s deťmi, dospelými, ako aj s osobami s postihnutím a musí prejavovať radosť z blízkeho kontaktu s ľuďmi.

Pre koho je terapia vhodná?

Táto terapia je najmä pre osoby s mentálnym, zmyslovým alebo telesným postihnutím, autistov, seniorov v domovoch dôchodcov, či hyperaktívne a zneužívané deti. Taktiež je pre osoby trpiace depresiami, pre obete domáceho násilia a iné. U autistov pozvoľným a dlhodobým pôsobením môže psík plniť úlohu sprostredkovateľa medzi ich svetom a okolím.

Ako terapia pomáha?

  • Rozvíja hrubú a jemnú motoriku, podnecuje verbálnej i neverbálnej komunikácii.
  • Rozvíja orientáciu v priestore a v čase, pomáha pri nácviku koncentrácie a pamäti.
  • Rozvíja sociálne cítenie, poznávanie a citovú zložku.
  • Psi podnecujú k hre a k pohybu a zároveň majú veľký vplyv na psychiku a prispievajú k duševnej rovnováhe tam, kde treba.

Polohovanie

Metóda polohovania existuje vo fyzioterapii už dlho. Najlepšie výsledky dosiahlo polohovanie so psami u telesne postihnutých, ktorí trpia svalovými kŕčmi alebo triaškou (napr. Parkinsonova choroba).

Canisterapia je výbornou terapiou, ktorá prinášať radosť, úľavu od bolesti, zlepšenie zdravotného i psychického stavu, uvoľnenie a lásku všetkým, ktorí to potrebujú.

2014-01-29 15:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Photl.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia