Zdanlivo neškodný wellnes: Hrôzy vo vode, o ktorých sa nám ani nesnívalo!

Wellnes slúži na uvoľnenie, no nezaobíde sa bez problémov. Pozor nato, kde relaxujete.
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-14 06:00:00

Počas zimy sú milovníci plávania ukrátení o výhody prírodných jazier, v ktorých sa počas letných dní osviežia. Prednosť musia dať plaveckým bazénom, v ktorých sa práve počas zimnej sezóny stretne viacero ľudí naraz.

Čoraz obľúbenejšie sú aj wellnes pobyty, či už s partnerom alebo s kamarátkami. Aj vírivky či bazény majú svoje „proti“, mali by sme o nich vedieť čo najviac.

Čo všetko v bazéne nájdeme, hoci by sme nemuseli?

Nikoho zrejme neprekvapí informácia, že spoločné bazény obsahujú viac baktérií, ako sme si mysleli. Mikroorganizmy doslovne prebývajú v takýchto vodách a čakajú, na „koho“ sa prilepia.

Podľa Centra pre kontrolu chorôb – priemerný plavec prispeje v priebehu prvých 15 minút po vstupe do bazéna k všetkým baktériám ešte približne 0,14 gramami výkalov.

Plavecké bazény sú tiež zdrojom choroboplodných zárodkov rôznych žalúdočných problémov, pretože väčšina ľudí ani nezájde za lekárom, pri čom je chorých.

Väčšina baktérií, ktoré vo vode sú, sa tam dostali z človeka. O tom niet pochýb. Pochádzajú z nášho zažívacieho traktu, cez náš moč alebo aj z dna bazéna, kde sa nečistoty prirodzene usadzujú.

Cryptosporidium a Giardia – tieto dva parazity sú najčastejším zdrojom vzniku gastroenteritídy, ktoré súvisia s pobytom v bazéne.

Cryptosporidium – v skratke Crypto , je parazit, ktorý spôsobuje hnačkové ochorenia. Svojím uspôsobením je schopný vydržať v chlórovej vode aj desať dní, takže sa v bazéne dokáže udržať a ohroziť viacerých plavcov.

Giardia je tiež parazitom, ktorý spôsobuje rovnaké problémy ako Crypto. Je toleratný voči chlóru, takže opäť dokáže ohrozovať plavcov dlhšiu dobu.

Najčastejšie však odchádzame z plavárne so zapáleným uchom, ktorý sa potom vracia vždy, keď sa to najmenej hodí. Špecifické patogény totiž pôsobia na zvukovod a zhoršuje to fakt, že počas pravidelného plávania namáčame uši častejšie.

Hygiena je prvoradá, netreba naňu zabúdať! 

Nedodržiavame základné návyky, ktoré sú pred vstupom dôležité. Preto aby sme neohrozili seba a ani iných, držať by sme sa mali týchto bodov.

  • Umývajte si ruky – použite mydlo a vodou si umývajte ruky približne 20 sekúnd
  • Podľa možnosti neprehĺtajte vodu z bazéna
  • Chráňte ostatných tým, že nechodievajte do bazéna ak vás trápi hnačka, nevynímajúc deti, ktoré nosia ešte aj plienky
  • Predtým, ako vkročíte do bazéna, osprchujte sa.
  • Platí o tak o dospelých, ako o deťoch – umývajte ich vodou a mydlom. Ak používajú plienky, meňte ich čo najčastejšie
  • Deti samozrejme kontrolujte – ich plienky, ich potreby, aby neprišlo „ k nehode“, pretože vtedy je už väčšinou neskoro

Aké sú najčastejšie príznaky ochorení? 

Sú podobné ako pri otrave jedlom.

  • Hnačka
  • Horúčka
  • Bolesti žalúdka
  • Nevoľnosť

Niektoré druhy E.coli vylučujú aj shiga toxín, ktorý spôsobuje krvavú hnačku a takzvaný hemolyticko – uremický syndróm (druh zlyhania obličiek).

Dobrou správou ale je, že väčšinu z týchto baktérií dokáže chlór, pridávaný do vody zabiť, takže aspoň takto ich vieme eliminovať. Nikdy však nie úplne.

Vôňa chlóru sa nerovná vôni čistoty

Typickým zápachom na plavárňach je nepochybne pach chlóru. Nedajte sa však zmiasť tým, že čím viac ho cítite, tým lepšie to je. Je to presne naopak.

Silný zápach totiž spôsobený chloramínmi, nie chlórom. Tie sú vedľajším produktom chemickej reakcie medzi chlórom a dusíkom z ľudského potu a moču. Tento proces ničí amoniak a organické zlúčeniny, znižuje chloraminy, eliminuje zápach a zlepšuje sanitáciu.

Preto zápach chlóru nie je merítkom čistoty, tým je práve nulový zápach. Iba tak si môžeme byť istý, že je bazén a jeho okolie skutočne čisté.

Ako rozoznať špinavé semenisko baktérií od naozaj čistého bazéna?

Zjednodušene by sa dalo povedať, že na prvý pohľad to musí byť jasné. Kryštáľovo čistá voda, čisté dlaždičky bez mastnoty sú znakom bezpečného bazéna pre nás aj pre naše deti.

Naopak, ak cítite silný zápach, špinavé okolie bazéna, určite niečo nie je v poriadku. 

Čítajte tiež: Milióny žien sa naň spoliehajú pri kúpaní: Po tomto zistení ostanú zarazené!

2016-02-14 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk, medicaldaily.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia