Profesionálny masér Peter Anjel: Svalová horúčka či modriny sú úplne bežná vec

Masér Peter Anjel
Zdroj: Vlado Anjel
2018-01-15 06:00:00

Ruky Petra Anjela sú fascinujúcim nástrojom - vďaka ich výnimočnej senzibilite je majstrom svojho remesla. Máloktorý z klientov vyhľadávaného maséra však tuší, ako sa k tejto práci dostal. Rešpekt budiaci profesionál je držiteľom čierneho pásu z bojového umenia, dvojnásobným majstrom Slovenska v Taekwondo a majstrom Slovenska v kickboxe.

 

Košičan Peter Anjel o sebe vtipne hovorieva, že sa narodil s priezviskom, ktoré ho od malička predurčovalo na to, aby raz pomáhal druhým. Už ôsmy rok pracuje ako profesionálny masér, k čomu sa, prekvapivo, dostal cez bojové umenie a športové úspechy.

Čítajte viac: Prvý tréner cyklistickej hviezdy Peter Zánický: Prekvapilo ma, čo mali Saganovci na tanieri

 „Mojím prvým športom bolo bojové umenie. Venoval som sa mu v období, keď u nás ešte bojové umenia neboli také rozšírené. Najprv ma zaujalo judo a karate,“ reflektuje svoje športové začiatky talentovaný východniar. „Ako tínedžer som aj vďaka akčným filmom objavil bojové umenie Wing Chun Kung Fu, ktorému sa venoval Bruce Lee, no keďže som bol pohybovo flexibilnejší, väčšie uplatnenie som našiel v bojovom umení Taekwondo, ktoré je zamerané  predovšetkým na využitie nôh,“ spresňuje. Práve v Taekwondo dosiahol majstrovský stupeň, ktorý ho oprávňuje nosiť čierny pás.

Dodnes s pobavením spomína na to, ako pred rokmi vyhral rozhodujúci zápas na košickom festivale bojových umení, ktorého sa po polročnom výpadku z tréningov vlastne ani nemal zúčastniť. Na festival prišiel podporiť svojich spolubojovníkov ako divák v hľadisku. O to väčšie bolo prekvapenie všetkých prítomných, keď ho tréner vyzval, aby sa prezliekol do odevu bojovníka a pokúsil sa odvrátiť zdrvujúcu prehru taekwondistov zápasiacich s karatistami. Keďže predtým tri roky trénoval karate, súperi ho nemali čím prekvapiť a ako hviezda festivalu protivníkov v bielych kimonách položil na lopatky. „Potom vyšiel článok v košickom Korzári o tom, ako som vyšiel z hľadiska a vyhral ten zápas. Dodnes ho mám odložený,“ so smiechom dodáva.

Chceli za mnou chodiť s röntgenovými snímkami

Hoci to znie paradoxne, od bojového umenia bol „len“ krôčik k masírovaniu. „Prostredníctvom bojového umenia som zistil, že pôsobením na niektoré body, takzvané tlakové body na tele, dá sa povedať aj akupresúrne body, je možné vyvolať bolesť alebo druhého človeka paralyzovať. Ale zároveň sa dá primeraným pôsobením tlaku, čiže stimuláciou niektorých bodov aj pomôcť,“ ozrejmuje a dopĺňa, že vzťah k masírovaniu má pravdepodobne v krvi. Zdedil ho po mame.

„Keďže mama bola kozmetička a ja som po škole trávil čas v kozmetickom salóne prizerajúc sa, ako mama ženám robí masáže tváre a ošetrovanie pleti, do podvedomia sa mi zafixovalo, že pomáhať sa dá aj dotykom,“ vysvetľuje súvislosti, ktoré ho priviedli k masírovaniu. Ten najdôležitejší zlom však nastal až o niekoľko rokov neskôr, počas povinnej vojenskej služby Petra Anjela. „Bol som zaradený ako zdravotník na ošetrovni v Michalovciach a môj priamy nadriadený niekedy vojakom naprával stavce. A ja som doslova cez pootvorené dvere sledoval, ako to robí. Ale keďže som jeho techniku nemal na kom vyskúšať, poprosil som otca, ktorý desať rokov nevedel otočiť hlavu. Len čo som úkon vykonal, otec nevedel, čo má od radosti robiť. Potom ku mne začali chodiť jeho kolegovia z práce, niektorí chceli aj s röntgenovými snímkami, aby som im pomohol. Od naprávania som sa dostal až k masážam,“ objasňuje. Po týchto skúsenostiach už bola ďalšia životná voľba jasná.

Stuhliny vidno aj voľným okom

„Neskôr som absolvoval základný masérsky kurz v prestížnej masérskej škole Remas v Piešťanoch, ktorý bol zameraný na relaxačnú, športovú a klasickú masáž. Dodatočne som si ešte dorábal ďalších desať kurzov na iné typy masáží, aby som rozšíril svoje pole pôsobností a schopností,“ približuje profesionálny masér, ktorý sa netají tým, že mal aj takých klientov, ktorí mu po masáži bozkávali ruky. Bolestivé svalové spazmy dokáže nahmatať za pár sekúnd. Dokonca ich spozná aj pohľadom. „Viem nahmatať stuhnutý bod. Masér by však mal vedieť tieto body nielen nahmatať, ale aj vidieť. Keď si u mňa človek ľahne na stôl, najprv ho prehmatám nasucho, potom natriem olejom a po natretí stuhliny doslova vidno, vyzerajú ako kopčeky. Pri plynulom prechode rukou po chrbtici spazmy cítite, nedajú sa minúť,“ vysvetľuje s tým, že kým sa spazmy rozplynú, môže to trvať dlhšie. Po prvej masáži nemožno čakať zázraky, najmä, keď človek dlhé roky svoje telo zanedbával.

Ľudia preferujú „klasiku“

Ako profesionál potvrdzuje, najvyhľadávanejšou a najobľúbenejšou masážou je stále tá klasická. „Moja filozofia masírovania je postavená na troch ,Rʻ – relaxe, regenerácii a rehabilitácii,“ opisuje a upozorňuje, že nie každému sadnú všetky druhy masáží. Niekto sa rád nechá hladkať, iný potrebuje masáž cítiť natoľko, že domov odchádza s modrinami: „Modriny sú možno občasným nežiaducim efektom po masáži, ale svalová horúčka je úplne bežná vec, aj keď sú z toho niektorí ľudia v šoku.“

Všeobecne platí, že najviac ľudí vyhľadáva masáž kvôli bolestiam v oblasti šije. Svaly môžu byť stuhnuté, ale aj presilené či podchladené: „Svalstvo môže trpieť aj kvôli klíme, najmä v lete. Ľudia sa vonku spotia, a potom s navlhnutou pokožkou nastúpia napríklad do auta, v ktorom pustia naplno klímu. Vtedy sú podkožie a svaly náchylnejšie na prechladnutie.“

Podľa slov Petra Anjela je masáž nielen pomocou pri svalových problémoch, ale hlavne ich prevenciou. „Zo skúseností však viem, že ľudia na Slovensku sú zvyknutí veľmi špecificky vnímať slovo pravidelne – pre niekoho je to raz za rok, pre iného raz za týždeň. Odporúčam masáž aspoň raz za mesiac, najideálnejšie raz za týždeň. Viem, že všetko závisí od časových a finančných možností, ale keď vieme míňať peniaze na kadečo, mohli by sme vedieť míňať peniaze aj na vlastné telo,“ myslí si. Pravidelné cielené masáže neuvoľňujú len svalstvo, ale pomáhajú aj pri dlhotrvajúcich migrénach či bolestiach chrbtice. Aj masáže však majú svoje limity – kto svojmu telu nedopraje dostatok fyzickej aktivity, ten z nich maximum nevyťaží: „Masáž je veľmi dobrou alternatívou, doplnkom, je však potrebné, aby o seba človek dbal, udržiaval sa v dobrej kondícii, športoval. Som ale presvedčený, že každá masáž, ktorá neublíži, pomôže.“

Fotogaléria


Tagy:
masáž masér športovec Peter Anjel

2018-01-15 06:00:00  |  Foto: Vlado Anjel Video: Vlado Anjel  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia