Zlepšite si imunitu netradičným spôsobom: Pomôže vám moxovanie

Vyskúšajte novú liečebnú techniku - moxovanie, ktorá je účinná pri mnohých zdravotných problémoch.
2013-01-11 13:05:00

Moxovanie je tradičná čínska liečebná metóda, ktorá vás dokáže zbaviť žalúdočných problémov, chronických ochorení dýchacích ciest, bolestí v krížoch a mnoho iných zdravotných problémov. Vďaka nemu si zlepšíte imunitný systém, čo sa hodí hlavne teraz, počas zimných mesiacov. Aj keď je už tisíce rokov starou liečebnou metódou, množstvo ľudí na Slovensku stále nevie, o čo ide. Čo je na moxovaní výnimočné?

Princíp terapie

Princípom moxovania je prehrievanie akupunktúrnych bodov na tele pomocou moxy. Moxa je vyrobená z bylín, ktoré sú zabalené do tvaru cigár, pričom do moxy sa najčastejšie používa bylina - Palina obyčajná. Pri aplikácii sa moxa zapáli a vyžaruje mierne, príjemné teplo. Prikladá sa na telo, pričom vyžaruje infračervené lúče s vlnovou dĺžkou od 1 do 5 mikrometrov.

Na čo sa používa?

Hlavnou oblasťou použitia sú hlavne stavy vyčerpanosti, chronické ochorenia dýchacích ciest, poruchy tráviaceho traktu, menštruačné poruchy, poruchy močových orgánov, neplodnosť, bolesti v krížoch, reumatické bolesti pohybového aparátu a ochorenia kĺbov. Táto liečebná technika je vynikajúca aj pri chorobách a bolestiach zapríčinených chladom, prievanom či zmenami ročných období.

Keďže má imunostimulačný efekt, používa sa pri psychických depresiách, nízkom krvnom tlaku a rekonvalescencii po chronických ochoreniach a operáciách. Čínska medicína považuje túto terapiu za mimoriadne účinnú, podľa nej dokonca pravidelné moxovanie určitých bodov na tele predlžuje život.

Zdravotné účinky

Pri prikladaní moxy približne 2 cm nad určitým bodom na tele, teplo z moxy preniká do svalov, a tým blahodárne pôsobí na ľudský organizmus. Stabilizuje nervový systém, zrýchľuje látkovú výmenu a zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Dokáže zlepšiť imunitu i kondíciu a je výbornou prevenciou.

Pre koho je nevhodná?

Moxovanie nie je vhodné predovšetkým pre toho, kto má horúčku. Tiež by sa nemala aplikovať na miesta s veľkými cievami -  v okolí očí. Nebezpečná je tiež u tehotných žien, konkrétne v dolnej časti brucha. Aj keď pomáha pri menštruačných poruchách, je nevhodné aplikovať ju počas veľmi silnej menštruácie.

Moxovať môžete aj doma

Moxovanie patrí medzi najpríjemnejšie terapeutické metódy, ktoré je na rozdiel od svojej "sestry" akupunktúry úplne bezbolestné. Je jednoducho aplikovateľné a lacné, môže sa okamžite použiť v domácom prostredí na liečbu ľahkých až stredne ťažkých ochorení.

Odporúča sa zapáliť cigaru, resp. moxu zapaľovačom alebo sviečkou. Pri nahrievaní buďte opatrní a kontrolujte horiaci koniec moxy. Majte po ruke popolník, kam budete odklepávať popol z horiacej moxy, ktorá má takmer 800 stupňov Celzia. Po moxovaní potom ostáva na koži sčervenanie, ktorého sa nemusíte báť, hneď zmizne.

Je viacero spôsobov, ako môžete moxovať. Jedným z nich je tzv. vtáčie zobanie, kedy sa horiacou moxou pohybuje nad zvoleným bodom na tele smerom hore a dole, ako keď vták zobe. Moxa sa tak opakovane na pár sekúnd probližuje na čo najmenšiu vzdialenosť ku koži (približne 1,5 - 2 cm od tela) a opäť vzdialuje. Ide o najintenzívnejší spôsob. Pri nahrievaní môžete sedieť, ale aj ležať. Záleží to od toho, ktoré miesto na tele idete nahrievať.

Po skončení nahrievania stačí koniec moxovacej cigary ponoriť do pohára s vodou a na druhý deň ju môžete opäť použiť.

Liečebná technika u nás

Terapia moxovaním nie je na Slovensku veľmi rozšírená. Ponúka ho len niekoľko salónov, pričom za 30-minútovú masáž si zaplatíte 15 Eur.

Na Slovensku je skôr viac masérskych škôl, ktoré ponúkajú kurzy moxovania, ako salónov, ktoré ich majú v ponuke. Trvajú obvykle jeden deň, no nájdu sa aj také, ktoré vás naučia tejto technike za tri dni. Za kurz, ktorý trvá jeden deň, zaplatíte približne 60 Eur.

Ak zvládnete kurz, neostáva nič iné, ako si kúpiť moxovacie cigary.  Nájdete ich v špecializovaných elektronických obchodoch, pričom za balenie, v ktorom je 10 ks, zaplatíte okolo 7 Eur. Keď si zadovážite moxovacie cigary, môžete využiť vedomosti o moxovaní už aj v praxi v domácom prostredí a užívať si blahodárne účinky, ktoré vám táto terapia ponúka.

Fotogaléria

2013-01-11 13:05:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: moxanaturaltherapies.com.au

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia