Henna - spása pre vlasy a pokožku: Zdravotné benefity, po ktorých sa jej už nevzdáte!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-17 06:00:00

Najznámejšia prírodná farba dokáže oveľa viac, než len vykúzliť nádherný ryšavý odtieň vlasov. Okrem toho, že henna lieči pokožku a posilňuje vlasy, má tiež antibakteriálne účinky. Listy tejto cudzokrajnej rastliny sú preto obľúbeným prostriedkom ajurvédskej medicíny.

 

Henna, po latinsky Lawsonia inermis, je dva až šesť metrov vysoký ker, ktorému sa dobre darí v horúcom a suchom podnebí, informuje na svojej stránke Regionálny úrad verejného zdravia so sídlom vo Veľkom Krtíši (RÚVZ VK). Pochádza z oblastí Severnej Ameriky, Stredného východu a Južnej Ázie. Vďaka obsahu červeno-oranžového farbiva, ktoré dokáže reagovať s proteínmi, je henna schopná farbiť vlasy a pokožku.

Čítajte viac: Dermatologička Jana Chudíková: Vlasy plné lupín môžu byť príznakom ochorenia

Farbivo obsahujú najmä listy henny, ktoré sa sušia a následne zomelú na jemný prášok. Vzniknutý prášok má schopnosť reagovať s keratínom vo vlasoch alebo pokožke, výsledkom čoho je nezameniteľný hrdzavý odtieň.

Čítajte viac: Máte zdravé vlasy? Desaťsekundový test odhalí pravdu!

Vlasy farbené hennou sú podľa bohatých skúseností ľudí silnejšie a zdravšie, uvádza Organicfacts.net. Keďže prírodná henna nedráždi a pôsobí protizápalovo, je vhodná aj pre ľudí s citlivou vlasovou pokožkou. Jej účinky si pochvaľujú aj ľudia, ktorí sa dlho nevedeli zbaviť mastnej a svrbiacej pokožky s lupinami. Použitie henny je tiež prevenciou nadmerného vypadávania vlasov a vlasy po jej použití pôsobia hustejšie. Henna však zlepšuje nielen kvalitu vlasov, ale aj nechtov napadnutých infekciou. Obkladmi z listov henny preto môžete podomácky zmierňovať zápaly v okolí nechtov či pod nechtovým lôžkom.

Niektorí ľudia veria, že henna dokáže bojovať aj proti vráskam a prejavom predčasného starnutia pokožky. V niektorých špecializovaných obchodoch možno kúpiť olej z henny určený na pleť. Rastlina sa údajne osvedčila aj pri korekcii nevzhľadných jaziev a stareckých škvŕn. Antibakteriálne výťažky z rastliny dokážu upokojiť zápal, a preto sa henna v tradičnej medicíne používala pri liečbe rán či odrenín, ktoré by mohli byť hniezdom patogénov. Olej vyrobený z henny je tiež známym ajurvédskym prostriedkom na artritídu a reumatické ťažkosti. Stačí masírovať postihnuté miesta a bolesť by mala ustúpiť. Po aplikácii na pokožku vraj dokáže šťava z rastliny tlmiť i prejavy migrény.

Pozor na čiernu tetovaciu hennu!

Atraktívne „dovolenkové“ tetovanie čiernou hennou môže byť podľa ÚVZ VK zdraviu škodlivé. Ide o zmes prírodnej henny s parafenyléndiamínom (PPD), ktorý by sa na farbenie pokožky používať nemal. V slabej koncentrácii sa môže nachádzať len v kozmetických výrobkoch určených na farbenie vlasov.

Čierna tetovacia henna môže vyvolávať alergické reakcie, ktoré sa nemusia objaviť hneď, ale až po 3 - 12 dňoch od aplikácie. Na alergiu upozorňuje začervenaná, svrbiaca či páliaca pokožka. Výnimkou nie je ani vznik tmavých škvŕn a pľuzgierov, po ktorých ostáva zjazvená pokožka. U niektorých ľudí môže byť alergická reakcia taká silná, že sa prejaví na celom tele. Veľakrát si bolestivá alergická reakcia vyžaduje lekárske ošetrenie až hospitalizáciu. 

Fotogaléria


Tagy:
henna farbenie vlasy farbivo

2017-12-17 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia