Populárnu diétu si mnohí pochvaľovali: Studená sprcha, po ktorej sa budete dlho spamätávať

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-25 15:30:00

Nový výskum tvrdí, že konzumácia potravy s nízkym obsahom sacharidov počas tehotenstva môže zvýšiť riziko niektorých vrodených chýb až o 30 percent!

Poruchy neurálnej trubice (NTD) sú malformácie (znetvorenie, vrodená vývojová úchylka tvaru) mozgu, chrbtice a miechy, ktoré sa rozvíjajú ešte pred narodením. Patrí sem tzv. spina bifida, čo je vývojová anomália chrbtice a miechy a anencefália, ťažká, so životom nezlučiteľná vývojová anomália centrálneho nervového systému. Jej znakom sú chýbajúce veľké časti mozgu a lebečnej klenby.

Čítajte tiež: Znamenie, ktoré vám môže zachrániť život: Keď štrajkujú oči, myslite na najhoršie!

Výskum uskutočnený počas desaťročí presvedčivo preukázal, že kyselina listová môže znížiť riziko narodenia detí s NTD, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Môže za to folát, ktorý masívne znižuje riziko výskytu NTD. Preto FDA dospel k záveru, že všetky semená a obilniny by mali byť od januára 1998 obohatené o 140 mikrogramov kyseliny listovej na 100 gramov produktu. Hneď ako sa to dostalo do platnosti, prípady vrodených chýb sa znížili. Pridávanie kyseliny listovej do jedálnička zabraňuje každoročne viac ako 1300 prípadov NTD v Spojených štátoch!

Vzostup diéty s nízkym obsahom karbohydrátov

V súčasnosti je veľmi obľúbená diéta, ktorá je založená na konzumácii nízkeho počtu sacharidov. Avšak podľa nedávnej štúdie tento fakt môže zmariť spomínané účinky kyseliny listovej. Obmedzenie príjmu uhľohydrátov často znamená vyhnúť sa potravinám, ktoré sú obohatené kyselinou listovou, ako je chlieb, obilniny a cestoviny. V skutočnosti sú diéty s nízkym obsahom sacharidov spojené so zníženým príjmom množstva mikroživín!

Vedci z University of North Carolina (UNC) v Chapel Hill predpokladajú, že "ženy, ktoré obmedzujú sacharidy, môžu mať suboptimálny stav folátu a následne môžu mať vyššie riziko vzniku tehotenstva ovplyvneného NTD". Ich výsledky boli uverejnené začiatkom tohto mesiaca v denníku Birth Defects Research.

Na overenie hypotézy vedci vzali údaje zo štúdie, ktorá sa venovala prevencii vrodených defektov od roku 1998 do roku 2011 National Birth Defects Prevention Study. Súbor údajov zahŕňal 11 285 tehotných žien z Arkansasu, Kalifornie, Gruzínska, Iowy, Massachusetts, New York, Severnej Karolíny, Texasu a Utahu. Štúdiu viedla Tania Desrosiersová, Ph.D., výskumná asistentka epidemiológie na UNC Gillings School of Global Public Health. Štúdia bola financovaná Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Z účastníčok malo 1 740 detí anencefáliu alebo stav známy ako spina bifida. Príjem kyseliny listovej a sacharidov bol odhadovaný pomocou údajov z dotazníka. Výskumníci okrem iného sledovali rasu, konzumáciu alkoholu a vzdelanie.

Riziko diét s nízkym obsahom sacharidov

Po analýze výskumníci zistili, že príjem kyseliny listovej u žien s nízkosacharidovou diétou bol menej ako u polovici ostatných žien. Mali tiež významne väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať deti s NTD. Celkovo ženy so stravou s obmedzeným obsahom sacharidov mali 30% vyššiu pravdepodobnosť, že majú dieťa s NTD než ženy, ktoré neobmedzujú príjem sacharidov.

"Už vieme, že materská strava pred začiatkom tehotenstva a počas neho zohráva významnú úlohu pri vývoji plodu. Čo je však nové je zistenie, že nízky príjem sacharidov môže zvýšiť riziko, že dieťa sa narodí s defektom neurálnej trubice," hovorí Desrosiers.

Hoci veľa žien užíva doplnky kyseliny listovej počas tehotenstva, tieto typy vrodených chýb sa najčastejšie vyskytujú v počiatočných fázach tehotenstva. Množstvo tehotenstiev nie je plánovaných, takže v čase zistenia tehotenstva je príliš neskoro na to, aby sa zabránilo mnohým prípadom NTD. Niektoré štúdie dokonca zistili, že viac ako 20 percent amerických žien v plodnom veku má nedostatočné množstvo kyseliny listovej.

Hoci štúdia zahŕňala veľký počet účastníkov, existovali určité nedostatky - množstvo žien si napr. nepamätalo presne, aké potraviny konzumovali pred počatím. Autori však uvádzajú, že ich zistenia mohli byť spôsobené obmedzením kalórií, ktoré je spojené s diétami s nízkym obsahom sacharidov alebo celkovou kvalitou stravy. Ako už bolo spomenuté vyššie, diéty s nízkym obsahom týchto látok obmedzujú príjem množstva mikroživín.

Fotogaléria

2018-03-25 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia