Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lepšia než cvičenie a ostatné diéty: Táto strava vám zachráni život a spáli tuk!

Pevnejšie zdravie a kilá dole vám zaručí stredomorská strava.
Pevnejšie zdravie a kilá dole vám zaručí stredomorská strava. (Zdroj: thinkstock.com)

Pravidelný pohyb síce posilňuje celkové zdravie a chráni nás pred srdcovými chorobami, ale je tu niečo ešte účinnejšie! Aspoň podľa najnovšieho výskumu. Existuje strava, ktorá je mnohými odborníkmi vychvaľovaná do nebies, a ktorej zdravotné prínosy pre človeka nemajú konca kraja!

 

Ak by ste navštívili prímorské oblasti Európy ležiace pozdĺž Stredozemného mora, určite by vám neušiel istý druh stravovania tamojších ľudí. Utkveli by vám v pamäti okrem spomienok na kúzelné pláže či úchvatné pamiatky aj gurmánske zážitky zo skvelých miestnych špecialít. Stredomorská strava môže za to, prečo sa ľudia v tomto regióne dožívajú vysokého veku a chorobnosť na cukrovku, obezitu a srdcovo-cievne a nádorové ochorenia je tu jedna z najnižších na celom svete!

Nižšie riziko srdcovej choroby

Najnovší výskum prichádza s odvážnym tvrdením, že stredomorská strava chráni pred srdcovými chorobami lepšie ako cvičenie. U tých, ktorí si pravidelne pochutnávajú na čerstvom ovocí a zelenine, rybách, celozrnných výrobkoch, nevynechajú orechy, fazuľu ani olivový olej a nalejú si pohár červeného vína, je takmer o 50 percent menšia pravdepodobnosť vzniku srdcovej chorobe v horizonte 10 rokov. A to už ani nie je reč o tom, že vás zbaví prebytočných kíl!

Chcete vedieť viac o stredomorskej strave? Prečítajte si na Vyšetrení pravidlá stravovania!

V čom je výskum výnimočný?

Prišiel na to tím odborníkov z aténskej Univerzity Harokópio. Je výnimočný v tom, že ako jediný tím vedcov sa vo svojom výskume zameral na riziko srdcových chorôb v tomto časovom úseku u všeobecnej populácie (doteraz boli účastníkmi štúdií  ľudia stredného veku). Dvetisícpäťsto dospelých Grékov od 18 do 89 rokov sa zúčastnilo tohto výskumu. Každý rok od roku 2001 až po rok 2012 informovali vedcov o svojom zdravotnom stave. Zaujímavé je, že typickú stredomorskú stravu viac dodržiavali ženy ako muži.

Prínos pre srdce

"Naša štúdia ukazuje, že stredomorská strava je prospešná pre všetky typy ľudí - u oboch pohlaví, vo všetkých vekových kategóriách, a to tak, ako u zdravých ľudí, tak aj u tých, ktorí bojujú s nejakým zdravotným problémom. Taktiež je preukázané, že táto strava má priamy prínos pre zdravie srdca, okrem toho aj nepriamo prospieva pri liečbe cukrovky, vysokého krvného tlaku a zápaloch,“ povedal Ekavi Georgousopoulou, PhD., ktorý spolu s ostatnými odborníkmi zrealizoval štúdiu.

Preto výskumníci priznávajú, že táto strava chráni viac ako fyzická aktivita. Na druhej strane priznávajú, že štúdia bola zameraná na Grékov v oblasti Atén, takže nemusí odrážať zdravotné charakteristiky v iných krajinách.

Životný štýl pre každého

"Vzhľadom k tomu, že stredomorská strava je založená na konzumácii potravín, ktoré sú úplne bežné k dostaniu v obchodoch, ľudia po celom svete by mohli ľahko prejsť na túto stravu a tým sa  chrániť pred ochorením srdca," povedal Georgousopoulou.

Stredomorská strava by nemala byť len krátkodobou záležitosťou. Podľa mnohých odborníkov na výživu by mala byť skôr životným štýlom a nie jednorazovou diétou. Je kľúčom k dlhovekosti!

Veľká jarná očista tela. Využite časovo limitovanú akčnú ponuku a dostaňte svoj organizmus po zime do kondície. Viac tu>>

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9