Žena sa vrátila o 70 rokov dozadu a schudla: Nezvyčajná vojnová diéta

Carolyn schudla vďaka nezvyčajnej vojnovej diéte.
Zdroj: profimedia.sk
2014-04-01 11:35:00

Štyridsaťosemročná Carolyn Ekinsová z Nottinghamu našla naozaj nezvyčajný spôsob, ako sa zbaviť prebytočných kilogramov. Po tom, čo vyskúšala niekoľko „zaručených“ receptov na chudnutie, ktoré nakoniec nefungovali, sa rozhodla zaútočiť na svoje kilá vojnovou diétou!


Slobodnú mamičku Carolyn trápil pohľad na váhu, na ktorej jej ručička ukazovala každým týždňom väčšie číslo. Vážila 160 kíl a prijímala okolo 5 000 kalórií denne.

Jedla tak, ako ľudia počas vojny

Konečne našla účinný spôsob chudnutia, vďaka ktorému zhodila 70 kíl! Vrátila sa do roku 1940 a začala sa stravovať tak, ako to robili Briti počas druhej svetovej vojny. Myslela to skutočne vážne. Vyhľadala si recepty zo štyridsiatych rokov minulého storočia a varila len podľa nich. Sama bola prekvapená, na koľko tradičných potravín zabudla.

Týždennú porciu dospelého človeka počas vojnového obdobia tvorilo približne 100 g slaniny a šunky, 226 g mletého mäsa, 50 g masla, 50 g syra, 100 g margarínu, 100 g tuku na varenie a tri litre mlieka. Zahŕňala aj 225 g cukru, 50 g čaju a vajcia. K tomu sa pridá aj chlieb, ovos, ovocie a zelenina.

Chvíľu trvalo, kým si na nezvyčajné stravovanie zvykla. Dnes už dokáže uvariť viac ako 130 receptov!

"Spočiatku bolo divné prejsť od modernej stravy plnej prísad, konzervačných látok a  zvýrazňovačov chuti na iné stravovanie. Najprv mi jedlá nechutili, ich chuť bola nevýrazná. Po dvoch týždňoch som si však zvykla,“ povedala Carolyn Ekinsová.

Schudla a ušetrila

Dnes si bizarné chudnutie pochvaľuje. Jej denný príjem kalórií sa znížil na 2 000 kalórií, vďaka čomu jej ručička na váhe ukazuje o 70 kíl menej. Príjemnou čerešničkou bol fakt, že ušetrila kopu peňazí. Pred tým minula na stravu 70 libier týždenne, dnes je to už len 14 libier!

Ako sa Slováci stravovali v minulosti?

Ľudia sa kedysi stravovali striedmejšie ako v súčasnosti. Jedli prevažne to, čo si sami vypestovali, v obchodoch a trhoviskách nakupovali suroviny bez chemických prísad a konzervačných látok.

Spomínate si na to, ako vám vaša mama či babka hovorievala o ťažkej práci na poli? Slovenské rodiny pestovali vo svojich záhradkách napr. zemiaky a zeleninu, ako kaleráb, rajčiny, hrášok, atď. Niektoré tak robia dodnes. Zvykli sa najesť hlavne ráno, obed bol o niečo jednoduchší a nasledovala varená večera.

Hlavne počas sezóny ovocia a zeleniny sa na celom území Slovenska varili zeleninové jedlá. Obľúbené boli zeleninové polievky, ktoré sa na Záhorí zahusťovali rezancami, mrveničkou alebo inou cestovinovou závarkou. Nesmel chýbať ani šalátový či špenátový prívarok. Hlavnou zeleninou bola a stále je na Slovensku kapusta. Súčasťou prívarkov a polievok bola zelená fazuľa a zelený hrášok. Hojne sa u nás pestovali jablká, hrušky, slivky, čerešne, broskyne a na juhu krajiny po prvej svetovej vojne aj marhule.

Ak to porovnáme s dneškom, naše babky žili určite zdravšie. Pojem nadváha nebol tak skloňovaný ako v súčasnosti. Aj keď mohli skonzumovať väčšie porcie, denne pracovali na poli. Nechodili síce do fitness centier, no mohli sa pochváliť pevným zdravím. Opýtajte sa svojej babky či mami, ako sa kedysi stravovali a skúste sa nimi inšpirovať!

Fotogaléria

2014-04-01 11:35:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia