Populárna žuvačková diéta: Budete vďaka žuvačke naozaj ľahší?

Žutie žuvačiek nie je dobrou
Zdroj: commons.wikimedia.org
2013-11-26 11:30:00

Žutie žuvačky nie je len príjemným zvykom a zároveň spoločenským zlozvykom. Údajne môže spôsobiť úbytok na hmotnosti. No je to skutočne pravda? Medzi ľuďmi koluje tzv. žuvačková diéta, vďaka ktorej budete o pár kilogramov ľahší. Stačí len nahradiť jedlo žuvačkou a hneď sa vám bude chudnúť príjemnejšie. Na prvé počutie to znie výborne. No táto diéta si však vyberá svoju daň.

 


Zhodíte päť kilogramov ročne?

O žuvačke sa hovorí ako o lieku. Zvyšuje koncentráciu, odbúrava stres, či dokonca obyčajné žutie žuvačky môže mať vplyv na zlepšenie pamäte a kognitívne funkcie mozgu. Nielen takéto má výhody. Žutie žuvačky údajne spaľuje priemerne jedenásť kalórií za hodinu. Aj keď je to pohodlnejšie, ako sa potiť v posilňovni, nedá sa to samozrejme s tréningom ani len porovnať.

Keď máte chuť na sladké, dajte si radšej žuvačku bez cukru, čo je oveľa zdravšia alternatíva! Niečo na tom bude, keďže takto môžete oklamať svoj žalúdok. Budete sa cítiť najedení a zvýšite metabolizmus o 20 %. Dokonca sa uvádza, že pri celodennom využívaní tejto „diétnej metódy“ spálite skoro 5 kilogramov ročne! Takéto informácie kolujú o žuvačke. Je to však až príliš pekné, aby to bola pravda.. Veľmi to závisí od množstva žuvačiek.

Lekári dávajú NIE tejto diéte

Lekári žuvačkovú diétu neodporúčajú. Časopis British Medical Journal priniesol prípad niekoľkých pacientov, ktorí mali črevné problémy. Trápila ich neustála hnačka a bolesti brucha, v dôsledku čoho rýchlo chudli. Neskôr sa zistilo, že za toto ich trápenie môže žuvanie žuvačiek. Verili na žuvačkovú diétu, vďaka ktorej stratia kilogramy. To sa im aj podarilo, no za akú cenu!

Vo veľkých množstvách žuvali žuvačky s obsahom sorbitolu, ktorý sa pridáva do žuvačiek označovaných ako „bez cukru“. Sorbitol má pritom laxatívne účinky, čo sa uvádza na obale žuvačiek. Inak povedané, môže vás z nej „prehnať“.

Črevné problémy zo žuvačiek mala len 21-ročná pacientka, ktorej denný príjem sorbitolu sa pohyboval okolo 18 až 20 gramov. Balíček žuvačiek pritom obsahuje okolo 1,25 gramu sorbitolu. Ďalším pacientom bol 46-ročný muž, ktorý denne žuval neuveriteľných 20 balíčkov žuvačiek. Tým zjedol okolo 200 gramov sladkostí s umelým sladidlom. Denne prijal okolo 30 gramov sorbitolu. Títo pacienti sa z problémov dostali napokon vďaka diéte, ktorá pozostávala z potravín bez obsahu sorbitolu. Lekári dávajú jednoznačné nie takejto diéte.

Nepreháňajte to s množstvom

Aby ste sa vyhli podobným zdravotným ťažkostiam, vyhýbajte sa sladkostiam s týmto sladidlom. Mnohé z nich majú upozornenie o tejto látke na svojom obale, stačí ich len pozorne čítať! Keď si už doprajete sladkosť so sorbitolom, nikdy neprekračujte doporučenú dennú dávku. Nepreháňajte to preto so žuvačkami. Dobre vám poslúžia len ako občasná náhrada sladkého jedla.

2013-11-26 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Commons.wikimedia.org  |  Zdroj: bmj.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia