Odvrátená tvár populárnych bielkovinových diét: Zabíjajú ženy

Diéta s vysokým príjmom bielkovín, hlavne z mäsa a s nízkym príjmom sacharidov, je nebezpečná.
2013-08-02 16:00:00

Sú to práve ženy, ktoré sa dobrovoľne ohrozujú diétami v snahe zhodiť nadbytočné kilogramy. Podstupujú veľmi nebezpečné chudnúce programy, ktoré im rýchlo a ľahko pomôžu k štíhlej línii.

Také diéty môžu byť účinné, ale zároveň zanechať na tele rany a dlhodobé poškodenie zdravia. Medzi ne patria diéty, ktoré sú mimoriadne populárne. Ich princípom je konzumácia potravín s veľkým množstvom bielkovín a naopak len veľmi málo sacharidov.

Zistila to štúdia, ktorú zrealizovali švédski a americkí výskumníci. Sledovali 43-tisíc žien, ktoré chudli tak, že mali veľký prísun bielkovín, pričom boli ochudobnené o sacharidy. Táto správa je pritom jednou z najväčších, ktorá poukazuje na dlhodobé účinky sacharidov.

Tieto diéty sú nebezpečné

„Ženy túžiace po štíhlej postave by sa nemali v žiadnom prípade spoliehať na populárne chudnúce programy ako Atkinsova diéta či LCHF (nízky obsah sacharidov, vysoký obsah tukov) a byť zaslepené krátkodobými výsledkami. Musia mať na pamäti dlhodobý vplyv tejto diéty,“ varuje profesor Hans-Olov Adami z vysokej školy Karolinska Institutet v Štokholme.

Týmto diétam sa vyhnite:

  • Dukanova diéta.
  • Atkinsonova diéta.
  • LCHF (nízky obsah sacharidov, vysoký obsah tukov).

Ako poškodzuje zdravie?

Štúdia odhalila, že strava bohatá na bielkoviny, ktoré pochádzajú hlavne z mäsa, môže byť mimoriadne nebezpečná pre niektoré ženy. Zvyšuje riziko srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice a ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Môže vás ľahko zabiť!

Vysoká miera bielkovín pochádzajúcich zo zeleniny a rastlinnej stravy bola menej nebezpečná než vysoká hladina bielkovín pochádzajúcich z mäsa,“ tvrdí profesor Adami.

Obmedzenie sacharidov o 20 gramov (plátok chleba) a zvýšenie obsahu bielkovín o 5 gramov (jedno varené vajce) vedie k zvýšeniu rizika chorôb obehovej sústavy o 5 percent.

Chudnite s rozumom, vykašlite sa na radikálne diéty a nenechajte sa opantať rýchlymi výsledkami. Veď na čo je vám štíhle telo navonok, keď nie ste zdravé zvnútra?

Prečítajte si článok o diéte, ktorá je veľmi efektívna pri zhadzovaní kilogramov.

Dali ste sa na Dukanovu diétu, no neviete, ako si pripraviť jednoduché, chutné a šťavnaté jedlá? Dukanova diéta v 350 receptoch váš problém hravo vyrieši!

2013-08-02 16:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: thelocal.se, Famous.cz

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia