Nezvaľujte to na gény: Prekvapivé zistenie, ktoré vám pri chudnutí otvorí oči!

Zdroj: gettyimages.com
2018-06-09 06:00:00

Gény neoklameme. Môžeme zdediť napr. farbu očí alebo vlasov, tvar uší, postavu. Mnohí si myslia, že schopnosť schudnúť alebo naopak priberať je tiež genetická záležitosť. Chyba! Najnovší výskum to odmieta. Gény s tým vraj nemajú nič spoločné.

"Nemôžem schudnúť! O krásnej štíhlej postave môžem len snívať, keďže ju mám po svojom otcovi, ktorý bol väčší!" Ak počúvate tieto reči či dokonca ste ich vyslovili vy, je na čase vyjsť už s pravdou von! Gény sú v tom úplne nevinne. Nehrajú rolu v chudnutí či priberaní.

Strava vplýva na chudnutie

Zistili to vedci na King's College v Londýne, ktorí nedávno uskutočnili štúdiu, v ktorej skúmali, ako črevo spracováva a distribuuje tuk. Inak povedané, skúmali, ako chemické reakcie v črevách človeka, spôsobené tým, čo jedia, ovplyvňujú spôsob, akým sa tuk rozvíja v tele.

Čítajte tiež: Infekčné ochorenie, ktoré ľudia považujú za angínu: Netušíte, ako zákerne sa prenáša!

Účastníkmi štúdie bolo 786 ľudí, ktorí tvorili dvojčatá. Výskumníci skúmali vzorky stolice od účastníkov a úspešne identifikovali biomarkery, čo zodpovedalo nárastu viscerálneho tuku okolo pásu. Po analýze molekúl vo vzorkách stolice dospeli k záveru, že genetika iba čiastočne ovplyvnila prírastok hmotnosti, pričom environmentálne faktory majú oveľa väčšiu váhu!

Len 17,9 percent procesov, ktoré sa vyskytli v črevách, by mohli byť spojené s dedičnými faktormi. Na druhej strane 67,7% procesov v čreve bolo spôsobených faktormi prostredia, ako je diéta jednotlivca. Dr Jonas Zierer, autor štúdie publikovanej v časopise Nature Genetics, sa domnieva, že táto štúdia by mohla v budúcnosti pomôcť pri vývoji liečby obezity.

"Tieto nové poznatky znamenajú, že môžeme zmeniť črevné prostredie a čeliť výzvam obezity z nového uhla, ktoré súvisí s modifikovateľnými faktormi ako je strava a mikróby v čreve," povedal.

Potrava ako liek

Profesor Tim Spector, vedúci výskumnej skupiny King's College v Londýne, tiež vyjadril svoje nadšenie nad zisteniami výskumnej skupiny.

"Tieto výsledky štúdie ukazujú dôležitosť nášho zdravia a tisícov chemikálií, ktoré tvoria črevné mikróby ako odpoveď na jedlo. Fakt, že sú do značnej miery kontrolované tým, čo jeme a netýka sa to našich génov je skvelá správa, ktorá otvára dvere k tomu, ako používať potravu ako liek," povedal.

Výsledok je jednoznačný. Väčšina ľudí môže mať svoju hmotnosť pod kontrolou tým, že si dajú pozor na svoj životný štýl. Strava a pohyb sa vo veľkom podieľajú na zhadzovaní kíl, takže je to len na vás!

V apríli štúdia, ktorú uskutočnili výskumníci z nemocnice St Michael v Toronte, uviedla, že konzumácia cestovín ako súčasť výživnej stravy môže pomôcť zhodiť pár kilogramov. To zase spochybňuje myšlienku, že ľudia by mali vylúčiť sacharidy zo stravy, aby mohli viesť zdravý životný štýl a schudnúť.

Fotogaléria

2018-06-09 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia